BUYUK BALIGI TEKNEYE ALMA CABASI

Büyük Balığı Tekneye Alma Çabası :

Balık avına çıkacağınız günün hayalini kurarak, bütün sene çalışıp verimli bir sezon geçirdikten sonra, artık zaman gelmiştir. Önce tatil rezervasyonları yapılır. Olta takımları hazırlanılır ve yola çıkılır.

BUYUK BALIGI TEKNEYE ALMA CABASI

Balık Avı Turu Başlıyor:

Konaklayacağınız otelde dinlendikten sonra dinç bir şekilde sabah erkenden kalkılıp balık avına çıkılır. Tekne sabahın sessizliğinde mavi suları yararak ilerlerken oltalar hazırlanıp denize bırakılır. Umutlar güzel bir büyük balık avı yapmak yönündedir. Hemen koyu bir sohbet başlar. Sohbet, sabah çayıyla koyulaştırılırken, yemyeşil doğadan gelen mis kokularla daha keyifli bir hal alır. Tam bu esnada kaloma hızla akmaya başlar.

BUYUK BALIGI TEKNEYE ALMA CABASI

Büyük Balık Avı Başlıyor:

Kaloma akış hızı balığın boyutları konusunda bilgi veren temel veridir. Bu veri ışığında balıkla nasıl mücadele edileceğine karara verilir. Kaloma çok hızla, uzun süreli akıyor ve durma aralıkları çok kısaysa, bu büyük balıktır. Büyük balıkların bazıları dibe inme eğilimindedir. Bazıları ise yatay bir şekilde sağa, sola ve geriye doğru kaçma eğilimi gösterirler. Kılıç, Lambuka gibi suyun dışına sıçrama eğilimi gösteren bir takım balıklar da vardır. Bütün bu davranış şekilleri balığın ne olduğu konusunda bilgi veren çok önemli unsurlardır.

BUYUK BALIGI TEKNEYE ALMA CABASI

Balığın ne olduğuna karar verdikten sonra nasıl çekilmesi gerektiği kararı alınır. Dibe inen balıksa tekne durdurulmaz ve 2 – 3 mil hızla yol almaya devam ederken balıkla mücadele edilir. Yukarı sıçrayan balıklarda da bu yöntemi uygulamakta fayda vardır. Sağa, sola ve geriye kaçmaya çalışan balıklarla mücadele ederken de tekne çok hafif yolla giderken mücadele edilebilirken, durarak da mücadele edilebilir. Başlangıçta motoru kapatmamakta fayda vardır. Balık tekneye yaklaştığında kapatılması daha doğru olur. Bu aşamada sessizlik önemlidir.

BUYUK BALIGI TEKNEYE ALMA CABASI

Balığı Tekneye Alıyoruz:

Balık teknenin yanına yaklaştırıldığında yorgun olup olmadığı ve kancaların nasıl geçtiği kontrol edilir. Balık teknenin altında saatin yelkovanı yönünde dönüyorsa dinçtir. Dinç balıkla teknenin yanında mücadele etmek aşırı dikkat ister. Olta toplanırken balıkla aranızdaki mesafe ne kadar kısalırsa, balık o kadar avantajlı duruma geçer. Mümkünse aradaki mesafeyi kısaltmadan, balığı yoracak zamanı tanımak adına yavaş sarılmasına ve balığın kalomayı boşaltmasına izin verilmelidir.

Bazen balık tekneye doğru yüzdüğünden oltada boşluk olmaması için olta hızla toplanmak zorunda kalabilir. Bazen de çok fazla mücadele edilmiş olmasına rağmen, balık teknenin yanına geldiğinde dinç olabilir. Bu durumda teknenin yanında dönmesine ve hatta basarak aşağı inmesine izin verilmelidir. Bu şekilde balık yorulur ve tekneye alması kolaylaşır. Balık oltaya takıldıktan sonra geçen her dakikanın bizim lehimize olduğunu unutmamak gerekir.

Balık tekneye yaklaştırıldığında teknenin altında saatin yelkovanın tersi yönde dönüyor ve hareketleri yavaşlamışsa, iyice yorulmuştur. Tekneye alırken solungaçlarından veya kuyruğundan tutularak alınabilir. Yüksek küpeşteli teknelerde kakıç, kepçe vb gibi benzeri yöntemler kullanılabilir. Balık tekneye alınırken kancalara çok dikkat edilmelidir. Balık çırpınırken kancaları ele, ayağa geçirebilir. Mümkünse bir pense yardımıyla kancalar çıkarıp, elden ayaktan uzak bir yere konulmalıdır. Teknede balığın heyecanı  yaşanırken kancalar ortada sorun teşkil etmemelidir.

Büyük Balığı Tekneye Alma Çabası

Büyük Balık Avı Videosuhttps://youtu.be/5ERqcM2dKOo

Büyük Balığı Tekneye Alma Çabası

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.