Büyük Balığı Yormadan Tekneye Almak Olanaksızdır
Büyük balıklar oltaya takıldıklarında olanca güçleriyle kendilerini kurtarmaya çalışırlar. Her balığın kendisine özgü davranış şekilleri vardır. Genel olarak bu davranış kalıpları içinde davranırlar. Ama her balık aynı davranacak diye bir kural konulamaz. Bazı balıklar hiç beklenmedik davranışlar da gösterebilmektedir. Bu yüzden her balık avı ayrı bir maceradır. Her avda pek çok şek öğrenme fırsatı vardır. Tek değişmez olan her büyük balığın kendi özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğidir. Mücadele etmeden büyük balığı tekneye almak olanaksızdır.
Büyük Balıkla Mücadele Etme Teknikleri
Büyük balık avında en önemli konu; bu av konusunda bilgi sahibi olmaktır. Sonra büyük balığa uygun bir olta takımına sahip olmak gerekir. Son olarak büyük balık avı yapabilen birisinden yardım alarak büyük balık avına çıkmak gerekir.
Deneyimsiz birinin tek başına büyük balık avı yapmaya kalkması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Tehlikenin sebebi; balığın avcıdan daha güçlü olmasıdır. Özellikle balığın oltaya takıldığı ilk anlar avcı için en tehlikeli bölümdür. Mutlaka bu av teknikleri konusunda bilgi sahibi olması ve tecrübe yaşamış olması gerekir.
Tecrübesiz bir kişinin başına gelebilecek en iyi şey balığı kaçırmaktır. Daha kötüsü balığı kaçırırken olta takımlarının da zarar görmesi olabilir. Hatta kaçan balık, kaloma kapalı olması durumunda olta takımını da beraberinde götürebilir. Böyle bir durum avcı için hiç hoş olmaz.
Büyük Balıkla Mücadele İçin Kaloma Bilgisi Şarttır
Büyük balık oltaya takıldığında bütün gücüyle basarken oltanın balığın gitmesine belli bir güçle izin vermesi gerekir. Bunun içinde olta makinesinin kaloma ayarının, oltanın en zayıf yerinden biraz daha alt seviyede ayarlanması gerekir. Daha sık seviyede ayarlanırsa, olta takımı en zayıf yerden kopar. Genellikle en zayıf yer oltada kullanılan takımdaki düğümlerdir. Misina düğümlerden kopar.
Uygun Kaloma Ayarı
Mücadele saatlerce sürecekse kaloma ayarının avcının bu mücadeleyi sürdürebileceği ayarda olması gerekir. Yoksa bu sefer de avcı yorulacağı için mücadeleye devam edemez. Avcı yorulduğunu hissedince balığı biran evvel çekmek için bir takım hamleler yapar. Bu hamleler şuursuzca yapıldığı için olumsuz sonuç verir. Hatta önemli tehlikelere de sebep olabilir.
Büyük balık avı yapmaya çalışan avcının uzun süreli mücadeleyi nasıl sürdürebileceğini de öğrenmesi gerekir. Bu tür sorunları halletmek ya tecrübe gerektirir, ya da hızlı çözümleme yeteneği gerektirir. Ama her avcıdan da hızlı çözümleme yapması beklenemez. Avcının hızlı çözümleme yapabilmesi için öncelikle stres olmaması ve sakin kalmayı başarması gerekir. Oysa balık avı, yılların ustalarını bile çok heyecanlandırabilecek potansiyele sahiptir. Çok heyecanlanan birisinden zor zamanlarda doğru çözümleri üretmesini beklemek hayalcilik olur.
Büyük Balık Avında Niçin Çıkrık Makine Kullanırız
Çıkrık makinelerin ip misina sarma makarası diğer makinelerden daha büyüktür. Büyük balıklar çok fazla kaloma boşaltabilir. Sağlıkla mücadele edebilmek için çok fazla ip misinaya ihtiyaç vardır. Bu yüzden 300 – 700 m ip misina sarma makarası olan çıkrık makineleri tercih ederiz. 10 – 50 Kg arası balıklarla mücadele ederken böyle bir makinenin olması tercih sebebidir. Ayrıca bazı günler oltaya 50 Kg üstü balıklar da takılabilir. Bu ihtimali göz önünde bulundurarak daha büyük ve güçlü çıkrık makineleri tercih etmekte de mümkündür. Büyük balık avına hazır olamadığımız her durumda zarara uğrayacağımız kesindir. Bu zararın en küçüğü balığın kaçırılmasıdır…
Büyük Balığın Tekneye Alınması
Büyük balığı tekneye alabilecek duruma gelebilmek için mücadelenin kazanılmış olması gerekir. Oltamıza 10 Kg civarı bir balık takıldı diyelim. Böyle bir balık ile 15 – 30 dakika arasında bir mücadele yapmamız gerekir. Her yetersiz kaldığımız durumda bu süre uzar. Büyük balık mücadelesi riske girer. En ufak hatada balık kendini kurtarıp mavi derinliklerdeki özgür yaşantısına döner. Büyük balık avı hata kabul etmez. Hemen cezayı keser.
Büyük balık avı mücadelesini kazanıp balığı teknenin yanına getirdiğimizde tekneye almak gerekir. Bu işi mutlaka en tecrübeli avcının yapması gerekir. Çünkü balığın ağzında en az bir kanca vardır. Bu aşamada yapılacak en ufak hatada kancalar avcıya saplanabilir. Bu yüzden teknede tecrübeli birisi yoksa kakıç kullanmakta fayda vardır. Büyük balık iyice yorulmadığı sürece tehlike arz eder. Balığı ne kadar çok yorarsak tehlike ihtimali o kadar azalır. Biz balık avı turlarımızda balığı yormadan tekneye pek yaklaştırmayız. Balık teknenin yanına geldiğinde bu işin sorumlusu olarak balığı tekneye her seferinde ben alırım. Ancak, yıllarca tura katılıp tecrübe sahibi olan arkadaşlara balığı alma izni verebilirim.
Büyük Balığı Yormadan Tekneye Almak Olanaksızdır
Büyük Balığı Tekneye Alma Videosu: https://youtu.be/2HCZbczHa94