BUYUK BALIGIN DIP SIRTISINDAKI YEME MUDAHALESI

Büyük Balığın Dip Sırtısındaki Yeme Müdahalesi :

BUYUK BALIGIN DIP SIRTISINDAKI YEME MUDAHALESI

Canlı Yemle Dip Sırtısı Yaparken

Büyük balıklar dip sırtısında genelde derinden gelerek yeme saldırırlar. Bu saldırı esnasında yemin hangi tarafı dibe yakınsa ilk hamleyi oradan yaparlar. Canlı yem büyük balığı hissettiği zaman dibe dalmaya çalışır. Bu esnada kafası aşağıya dönük olur. Bu yüzden büyük balık ilk hamleyi kafasına yapar. İlk hamleyi yaptığı yeri ezer ve hemen vakumlamaya çalışır. Bu esnada ucu eğik kanca büyük balığın dudak kısmına takılır. Kancayı hisseden büyük balık hızla dalmaya başlar. Dalarken oltadan kurtulmak için devamlı kafa vuruşları yapar. Bu esnada daha iyi nefeslenmek için vakumladıklarını kusar. Bütün bunlar olurken bir süre bekleyip kancanın geçtiğinden emin olmaya çalışırız. Sonra kalomayı sıkıp mücadeleye başlarız.

BUYUK BALIGIN DIP SIRTISINDAKI YEME MUDAHALESI

Bazen canlı yem yorgun düşmüş olabilir. Bu durumda büyük balığı hissedip dalmaya geçemez. Bu durumda kuyruk kısmı aşağıda kalır. Büyük balık ilk hamleyi kuyruk kısmına yapar. İlk hamlede kuyruk kırılır. Sonra diğer hamlede baş altına kadar gelir. Üçüncü hamlede balığı yutmaya çalışır. İşte bu son hamlede kanca balığın dudaklarına geçer. Kanca dudaklarına geçtiği anda büyük balık hızla dalmaya başlar. Bu anda kalomanın hızla boşalması bizim için kancanın geçtiği anlamına gelir. Kalomayı kademeli olarak olması gereken yere getiririz. Bu aşamadan sonra mücadele başlar.

BUYUK BALIGIN DIP SIRTISINDAKI YEME MUDAHALESI

Büyük balık yem balığına kuyruktan hamle yaptığında ikinci hamleyi yapmadan bekleyebilir. Bu durumda hiç acele etmeden kalomanın boşalmasını beklemek gerekir. Büyük balık son hamlesini yapıp kanca geçince çok hızla basmaya başlar. İşte bu andan sonra komanın ayarı yapılmalıdır. Büyük balık hızla basana kadar sabırla beklemek en doğrusudur. Bütün bu işler olurken teknenin yönünü açık denize çevirip 2 mil hızla gitmekte fayda vardır. Kaloma açık olduğu için teknenin bu hareketi bekleme sürecine olumsuz bir etkisi olmaz. Hatta biraz hareket balığı tahrik ederek hamle yapmaya zorlamaktadır.

Ölü Yemle Dip Sırtısı Yaparken

Ölü yemin ağız kısmından tekli taşıyıcı bir kanca geçiririz. Bir şiş yardımıyla kuyruk ve anüs kısmından geçirdiğimiz üçlü kancaların iplerini taşıyıcı kancaya bağlarız. Yem bu haliyle rapalaya benzer. Bu takımda avcı kanca, kuyruk kısmındaki üçlü kancadır. Büyük balık kuyruğa hamle yaptığında üçlü kanca balığa takılır.

Balık üçlü kancaya ağız kısmından da, yanaklardan da takılabilir. Bazen balığın ilk hamlesi, yemi kontrol etmek için yanakla vurarak olur. Bu yüzden kanca yanaklara geçer. Bazen balık ağzından kurtardığı kancayı kafasını çok fazla salladığı için yanaklarına da geçirebilir. Kancaya takıldığını hisseden büyük balık kendisini kurtarmak için dalışa geçer. Ama oltadan kurtulmak için kafa vurmaya devam eder. Bunlar olurken yem parçalanıp iplerden ve taşıyıcı kancadan düşer. Boşta kalan üçlü kanca balığın ilk isabet ettiği yerine takılır. Artık balığı iki üçlü kanca tutmaya başlar. Bu aşamadan sonra üçlü kancalardan kurtulamaz.

Büyük Balık Mücadelesi

Ölü yemle yapılan takımda kaloma ayarını baştan yaparız. Tedbirli olmak adına bir iki tık gevşek ayarlarız. Balık kancaya geçip kalomayı boşaltmaya başladıktan bir süre sonra gerekli ayarı kademeli olarak yaparız. Böylece ilk anda kancanın takıldığı yerin mücadelenin şiddetiyle yırtılması engellenmiş oluruz. Balık geçen sürede ilk gücünü yitirdikten sonra kalomayı ayarlayıp mücadeleye başlarız.

Büyük balıkla mücadele genellikle 30 dakika kadar sürer. Balığın büyüklüğüne bağlı olarak sürenin uzaması mümkündür. Bazı balıklar çok mücadeleci çıkabilir. Bu durumda uzun bir mücadeleye hazır olmak gerekir. Mücadele esnasında avcının yorulmadan mücadele etmesi önemlidir. Yorulmak hataları davet eder. Yorulan avcı oltayı diğer avcıya vermeli ve dinlenmelidir. Yalnız av yapıyorsa tekneyi çalıştırıp en düşük hızda açık denize doğru ilerlerken dinlenebilir. Dinlenme sürecinde kalomayı biraz gevşetmekte fayda vardır. Yorulmadan mücadele etmek için biraz gevşek kaloma ayarı seçmek faydalı olur.

BUYUK-BALIGIN-DIP-SIRTISINDAKI-YEME-MUDAHALESI

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/hK-haKSrZrk

Büyük Balığın Dip Sırtısındaki Yeme Müdahalesi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIGIN DIP SIRTISINDAKI YEME MUDAHALESI için 2 cevap

  1. irfan unver der ki:

    Canlı yem çekerken kalomayı gevşek bırakmanın sebebi nedir? Kalomanın gevşek olması risk oluşturmuyor mu? Gevşek kaloma kullanımında balık taşa girebilir veya olta takımını taşlara dolayabilir.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Canlı yemi, gözün üzerinden bir iğne yardımıyla geçirdiğimiz bir ipe tek bir kanca bağlayarak çekeriz. İpi balığın kafasındaki ince bir kemik parçası tutar. Bu yüzden büyük balık müdahale ettiğinde kolayca yem balığını alabilir. Bunu önlemenin tek yolu olabildiğince açık kalomayla oltayı çekmektir. Açık kaloma sayesinde balık yemi yutup kancaya takılana kadar kanca yem balığının üzerinde kalır. Kanca büyük balığa geçince büyük balık hızla kaloma boşaltmaya başlar. Bu hızlanmayı sabırla beklemek gerekir. Bu aşamada büyük balığın ne kadar kaloma aldığı önemli değildir. Daha öncesinde yapılan müdahalelerde büyük balık yemi kancanın bağlı olduğu ipten koparıp afiyetle yutar. Bu durumda yapılması gereken ya yeniden canlı yem avı yapmak, ya da ilk avlanan ölü yemlerle Akya Oltasını hazırlamaktır. Vakit varsa ve kısa sürede canlı yem avı yapılabileceği düşünülüyorsa canlı yem avı yapılabilir. Vakit sınırlıysa ölü yemle takım hazırlamak daha doğru seçenek olur.

      Her yöntemin riskleri vardır. Ama her riskin de bir çözümü vardır. Mesele uygulanan yöntemde ustalaşmaya çalışmaktır. Ustalık arttıkça riskler azalır. Ama sosyal bir canlı olan balığın davranışları nereden göçtüğüne bağlı olarak değişebilir. Her balık geldiği yerin temel özellikleriyle hareket eder. Her av bu yüzden bilinmezliklerle, maceralarla doludur. Devamlı her sorun karşısında hızla çözüm üretmek gerekir. Çözümsüz kalındığında en iyi ihtimalle balık kendini kurtarır.

      Balığın taşa girmesi veya takımı taşlara dolamamasını engellemek için taşlık bölgeden çıkana kadar tekne durmamalıdır. Takımda boşluk vermeyecek tarzda tekne hızını ayarlayarak tekne açık suya doğru gitmelidir. Bu doğru bir şekilde yapıldığında balığın taşa girmesi veya takımı taşlara dolaması riski kalmaz. Tekne giderken balık bir süre her hangi bir taşa giremezse tekne ile beraber hareket etmeye başlar. Bu aşamada avın kontrolü avcıya geçer.

      Unutmayalım hiç bir büyük balık avı mücadele edilmeden kazanılamaz.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.