Büyük Balık Avı Balıkların Çoğalmasına Fırsat Verir :
Balıkların büyümesi ve çoğalması için büyük balık avına yönelmek zorunluluktur. Büyük balık avını öğrenmek için geçecek bir kaç sene içinde ufak balıklar çoğalıp büyüme fırsatı bulacaktır. Geçen her sene ufak balıklar büyüyerek ihtiyacımız olan büyük balık miktarını hızla arttıracaktır.
Balığın Çoğalmasını Ne Sağlar
Kıyıları balıkların büyümesi ve çoğalması için balıklara bırakmak balık miktarının hızla artmasını sağlar. Kısaca hızla kıyılardan elimizi çekmemiz. Kıyıları belli bir süre balıklara bırakmamız gerekir. Kıyılarda özgürce dolaşan balıklar hızla çoğalırlar. Buna en güzel örnek deniz kenarındaki askeri bölgeler, milli marklar, balıkçılık yapılmasına izin verilmeyen adalardır. Bütün bu saydığımız yerlerde balık miktarı çok fazladır. Ayrıca bu balıkların boyları diğer yerlerdeki balıklara göre çok büyüktür.
Koruma Alanları Balığın Çoğalmasını Sağlayarak Komşu Meraları Besler
Kısa sürede komşu meralarda da balık miktarında ve boylarında artış gözlemlenir. Bu yüzden bazı meraların belli zaman aralıklarında nadasa bırakılması doğru tercih olacaktır. Böylece balığın çoğaltılması ve boyların büyümesi sağlanabilecektir. Hatta tüple dalış meralarının sıklıkla nadasa çekilen yerler olarak seçilmesi gerekir. Bu tercih ülke turizmi açısından doğru yoldur. Hem böylece dalış okulları marifetiyle bu bölgelerin etkin denetiminin yapılması da sağlanmış olur.
Balık Avı Turizminde Balığın Değeri Etinden Fazladır
Bu turizm şeklinde balığın değeri etinin değerinin on katından daha fazladır. Balık avı turizminde avlanan balık en az fireyle tüketilir. Avı yapan katılımcının kaldığı otelde yapılan balık pek çok misafirin deniz balığından istifade etmesini sağlar. Bu durumda etin etkin kullanımından bahsedebiliriz. Bu paylaşım balık avı turizminin yaygınlaşmasını sağlar. Bu sayede pek çok kişi büyük balık avının yapılabileceğine inanarak balık avına katılacaktır. Bu şekilde yapılan paylaşımlar balık avı turizminin lokomotifi olur. Hızla büyüyen balık avı turizmi konaklama gün sayısını arttırırken kişi basına elde edilecek geliri de hızla arttırır.
Büyük Balık Avı Balık Avı Kültürümüzün Geliştirir
Büyük balık avı önce katılımcının gözünü doyurur. Gözü doyan insanın balığın etine olan talebi azalır. Bu balık avında avlanan balık adetlerinin azalmasını sağlar. Bu durumda balıklar çoğalma ve büyüme fırsatı bulur. Daha sonraları avlanan balık boyları büyüdükçe balığın eti için alınma ihtimali azalır. Çünkü büyük balıkların avlandıktan sonra taşınması, temizlenmesi ve dağıtılması zordur. Ancak otel gibi bir mekanda ortak olarak tüketilmesi mümkündür. Büyük bir mekanda tüketilmeyecek irilikteki bir balıkla uğraşmak çok zordur. Bir kaç defa 20 – 30 Kg bir balıkla uğraşan avcı sonraki turlarda balığı geri salmayı tercih eder. Çok daha büyük avları alıkoymak daha büyük problem olur. Bu aşamada sportif balıkçılık gündeme gelir. Sportif balıkçılıkta balık stokları gerçek anlamada korunur.
Prensibimiz Bir Tane Büyük Balık Avı Yapmaktır
Bu büyük balık avı kültürünün bizdeki yansımasıdır. Bu prensibi yaygınlaştırmak için uzun yıllardır uygulama yapmaktayız. Her balık avı turumuzda sadece bir büyük balık avlamak hedefiyle denize açılırız. Kısmette varsa bir büyük balık avı yaparak kıyıya büyük bir gururla döneriz. Gururumuzun bir sebebi büyük balık avı yapmaktır. Birisi de bir tane balıkla kendimizi sınırlayabilmektir. Böylece balığın çoğalmasına katkı sağladığımız biliriz. Daha önemlisi nefsimizi kontrol altına almış oluruz. Bu durumun bir ileri aşaması balığı geri salmaktır. Çünkü amacımız balığın etini elde etmek değildir. Amacımız büyük balık avını yapabilir yetkinliğe ulaştığımızı kendimize ispatlamaktır. Yiyecek balığımız varsa avladığımız balığı geri salmakta çok büyük fayda vardır. Bu sayede her balığa gittiğimizde av yapabiliriz.
Büyük Balık Avı Balıkların Çoğalmasına Fırsat Verir
Yakala Bırak Akya Avı Videosu: https://dai.ly/x25tnhe
On dört yıldır Adrasan’da balık avına çıkıyorum. Her sene Menderes ağabeyle daha verimli büyük balık avları yapıyoruz. Büyük balık avı yaparak ufak balıklardan uzak durursak onlara büyüme ve çoğalma şansı vereceğimize gönülden inanıyorum. Bunu aslında tarımda, hayvancılıkta pek çok alanda yapıyoruz. Bu yaptıklarımızdan ne farkı var. Örneğin 600 Kg olacak inek 100 Kg olduğunda kesilirse bu durumda 500 Kg et zararı ortaya çıkar. Her şeyi ekonomik verimliliğe ulaştığında hasat etmek doğrudur.
Teknede çıkrık makine kullanmanızın sebebi nedir?
5 – 50 Kg arası büyük balık avı yaptığımız için çıkrık makine kullanımı daha doğru seçim olmaktadır. Büyük balıkla mücadele ederken daha fazla ip misinaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bazen 50 Kg üstü balıklar da oltalarımıza takılmaktadır. Bu tür balıklar daha fazla mücadele ipine ve daha fazla drag gücüne ihtiyaç duymaktadır. Diğer makinelerde aynı gücü elde eden makineler yok değildir. Ama o makinelerin fiyatı çıkrık makinelere göre çok yüksektir. Balık avı turu yaparken olabildiğince maliyet yönetiminizin iyi olması gerekir. Yoksa tur bedellerinin çok daha yukarıda olması gerekir.
Büyük balık avı hepimizin en güzel rüyasıdır. Bunu yaparken balıkların çoğalacağını düşünmek bile güzeldir. Sizce biz amatör balıkçılar nasıl bir yol izleyerek avladığımız balık boylarının büyümesini sağlayabiliriz?
Her amatör balıkçı avladığı boyun bir üstünü yakalamanın hayalini kurar. Bu kurduğu hayalin peşinde koşarken avladığı daha küçük balıkların ihtiyaç fazlasını geri salarak gelecekte daha büyük boyları avlamayı garantileyebilir. Çünkü denizde kalan bir balık sizin hayalinizi gerçekleştirmek için tahmin edemeyeceğimiz kadar çok üretim yapar. Fazladan balık stokuna katılan bu balıklar yeni balık avına katılanların ihtiyacını karşılarken balıkların büyümesine vesile olur. Balık boyları büyükçe küçük balıkların avından vazgeçip kendimize belli bir ustalık sınırı koyarsak balıkların çoğalmasına ve büyümesine ciddi katkı sağlamış oluruz.
Menderes Kaptanın / pardon balıkçı, dalgıç, eğitmen.rehber dalgıç yazdıklarına katılıyorum. Ama tabii bu olaya bir açıdan bakışla doğru. Ama bizim kontrolümüz dışında olaylar. Maalesef doğal dengeyi bozuyor. Küresel ısınma, küresel kirlenme ve bilinçsiz avlanma.
Ancak kurallara uygun olarak yapılan olta ile balık avcılığı veya zıpkınla balık avcılığının balık popülasyonu üzerinde negatif bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Zira bu yöntemle avlanan balık sayısı son derece sınırlıdır. Ancak ben özellikle yakala bırak ( sportif balıkçılık ) konusunda belkide Türkiye’de bir ilk olarak Menderes’in videolarını izledim. Gerçekten bu bilinç oluşunca çok şey değişir. Gelecek nesiller de bu balıkları avlama şansını bulur…
Büyük balık avında bayanların şansı nasıldır? Eşlerin katılımında genel oran nasıldır?
Büyük balık avında bayanların şansı çok yüksektir. Bunun en büyük delili bizim web sitemizdir. Pek çok büyük balık avını eşlerin katıldığı turlarda avladık. Sizinle de olduğu gibi.
Eşlerin katıldığı avlarda balık avı şansı %80 lerin üzerindedir. Bu bizim balık avı turlarında edindiğimiz orandır.
Büyük balık avı balığın çoğalmasını nasıl sağlar?
Büyük balık avına yönelen bir amatör balıkçı bir süre sonra ufak balık avından uzak durmaya başlar.Bu durumda ufak balıklar büyüme ve çoğalma şansı elde ederler. Bu balık avının devamlılığı için çok önemlidir.
Büyük balık avı başlarda biraz zor gelebilir. Ama ufak balıklar hızla büyüyeceğinden geçen her sene balık miktarında ve büyük boyların sayısında artış olacaktır. Bu sayede kısa süre sonra büyük balık miktarı da artacağından büyük balık avlamak kolaylaşır. Ufak balıkların avından vazgeçip büyük balık avına yönelmenin balık avının devamlılık prensibini yerine getirecek bir uygulamadır.