Büyük Balık Avı Emek Harcamadan Yapılamaz :
Büyük balık avı bilgi ve tecrübe bir araya gelip belli bir olgunluğa ulaşmadan yapılamaz. Bilgi ve tecrübenin belli bir olgunluğa ulaşması uzun süreli uygulamalarla mümkün olur. Bu uygulamalar genellikle masraflıdır. Azimle sürdürülmesi gereken çabalar sonucu belli bir noktaya ulaşılabilir. Ulaşılan en üst nokta öğrenilebilecekler ile kıyaslandığında hiç mertebesindedir. Çünkü balık avında sonsuz sayıda değişken vardır. Her bir değişkenin bütünü etkileme olasılığı da sonsuzdur. Yani balık avında her şeyi bilmenin imkan ve ihtimali yoktur.
Balık avında her şeyi bilmenin imkan ve ihtimalinin olmama sebeplerinden biri de av ve avcının sosyal canlılar olması ve sürekli öğrenme sürecinde olmalarıdır. Sürekli öğrenen sosyal yapıların davranış tarzları, mücadele stratejileri sürekli değişkenlik gösterir. Yani sürekli bir gelişin ve değişim vardır. Etkin bilgi ve tecrübe, ancak her gün denizde olmak ve avı bilinçli bir şekilde yaparak bilgi biriktirmek mümkün olabilir. Edinilen bilgiler her başarısız avdan sonra yeniden analize tabi tutulur. Analiz sonucunda yeni bir senteze ulaşılır. Süreç bu şekilde devam ederek gelişir.
Bu durumu formülize edelim: Balıkçının o güne kadar edindiği bilgi ve tecrübe ile oluşturduğu kanaatlere TEZ diyelim. Yani balık bu yöntemlerle yakalanır kanaati gibi. Oltaya takılan balığın oltadan kurtulmak için uyguladığı stratejiye ANTİTEZ diyelim. Balık bir şekilde kendini oltadan kurtarınca avcı için bir başarısızlık ortaya çıkar. Bu durumda avcının bir SENTEZ yapılması gerekir. Bu sentez sonucunda avcı yeni kanaatlerini oluşturur. Bu aşamada tavsiyem; siz siz olun asla kanaatler oluşturmayın. Kanaatler insanı mutlak surette hataya götürür. En iyi ihtimalle çok fazla zaman kaybettirir. Gerçekleri görmesini perdeler. Sadece öğrenmeye ve anlamaya çalışın. Yeni duruma adapte olmak için sürekli sentez yapın. Ama asla ulaştığınız sonucu nihai sonuç olarak kabullenmeyin. Gelişim, değişimlere hızla ayak uyduranların kazancıdır.
Balık Avını Hobi Edinme Süreci
Balık avı hobi olmaya başlaması ufak bir balığın oltamızı titretmesi ile başlar. Bu bir elektriklenmedir. Bu elektrik bizi çarpar ve kendi içine çeker. Bir bakarız ki, balık avı tutkumuz olmuş. Sonra bu tutku denize tutku haline dönüşür. Balık bu aşamada bonus olur. Kim bilir belki de, deniz bizi kendine çekebilmek için balıkları kullanır. Deniz alemi muhteşem bir alemdir. Kişi bu hayattan ne kadar şikayet etse de çok ciddi bir zorunluluk olmadan asla kopamaz. Denizden şikayet eden en uçtaki adam bile denizi çok sever. Deniz insanı dinginleştirip huzur verir ve mutlu eder. Mutlu adam, her şeyi olan adamdır.
Turu Düzenleyenler Açısından Büyük Balık Avının Zorlukları
Büyük balık avı turu yapabilmek için öncelikle bu kişilerin balık avında bir yerlere gelmiş olması gerekir. Denizi ve balığı seviyor olması gerekir. Bu işi yapmayı gerçekten istiyor olması ve her türlü zorluğun üstesinden gelebiliyor olması gerekir. Sonrasında bu işe uygun bir tekne sahibi olması gerekir. Tekne ile ilgili resmi işlemleri yaptırması gerekir. Sonra mali yükümlülükleri için gerekenleri yapması gerekir. Sonra denizciliği ve büyük balık avını öğrenmesi gerekir. Sonrasında uygun malzemelerle büyük balık turları düzenlemeye başlayabilir.
Bütün bu süreçler masraflı ve zahmetli süreçlerdir. Aşkla yapılmıyorsa gerçekten çok zor bir seçim olacaktır. Özellikle para kazanmak amaçsa kesinlikle girilmemesi gereken bir iştir. Zahmetin, emeğin ve bürokrasinin çok zorlayacağı süreçlerle karşılaşılır. Ayrıca denizcilik kendi başına en büyük risktir. Havanın kötü olduğu bir günde en ufak bir hata veya ihmalde her şeyi kaybetme riski vardır. Ayrıca tur esnasında herkesin sorumluluğunu taşımak ayrı bir zorluktur. Karar alırken her zaman öncelik güvenlikte olmak zorundadır.
Ticari açıdan en büyük zorluk da turu satabilmektir. Bunun için google da ön planda gözüken bir web sitesine ihtiyaç vardır. Mümkünse web sitesini bizzat yapıp yürütmesi gerekir. İyi bir fotoğrafçı, editör olması gerekir. Yoksa o web sitesini ön plana çıkarmak için devamlı reklam vermesi gerekir. Ama güncel olmayan web sitesini kimse takip etmez. Sosyal medya çok iyi kullanılıyor olmalıdır. Tura katılan kişilerle hemen her konuda sohbet edebilecek birikime sahip olmak gerekir. Sohbet ederken iş akışını aksatmamak temel ilke olmalıdır. Öncelik her zaman balık avında olmalıdır. Oltaların tamiratını yapabilmeli ve kendine uygun takımlar dizayn edebilmelidir. Tekne ve motor bakımı ve bunun gibi pek çok konu eksiksiz bir şekilde zamanında yapılmalıdır. Mevzuata ve kurallar uygun hareket edilmelidir.
Katılımcılar Açısından Büyük Balık Avının Zorlukları
Öncelikle büyük balık avına güvenle çıkabileceği bir tur bulmak en büyük zorluktur. Sonra tur yapılacak yere seyahat planlamak vardır. Sonra turda anlatılanları olabildiğince öğrenip uygulamak gelir. Tekne ortamında pek çok kural zorunluluklara dayanır. Her zorunluluk güvenlik için çok önemlidir. Kaptanın doğru yönlendirmesi ile bu kurallar zevkli hale getirilebilir. Sonrası kısmete kalır. Oltaya büyük balık vurduğunda, kaptanın öncesinde ve sonrasında verdiği talimatlar harfiyen uygulanmalıdır. Bu şekilde avı verimli bir şekilde sonuçlandırmak ve öğrenilenleri uygulamayla pekiştirmek mümkün olur.
Başlangıçta büyük balık mücadelesini bir kişinin tek başına sürdürmesi pek mümkün değildir. Bu yüzden mücadele yardımlaşarak sürdürülür. Kaloma kullanım kurallarına harfiyen uyulur. Balığı tekneye en tecrübeli avcı alır. Bu genellikle kaptan olur. Büyük balık avı boyunca, emniyet için herkesin ulaşabileceği bir yerde kullanıma hazır bir bıçak olması gerekir. Özellikle elimize veya kolumuza oltanın misinası çapariz olursa, bu bıçakla hemen kesilmesi gerekir. Unutmayın takımlar parayla satın alınır. Balık bir başka turda tekrar tutulabilir. Ama kaybedilen organlar yerine konulamaz. Öncelik her zaman emniyette olmalıdır. Büyük balık avında çıkrık makine kullanma sebebimiz de emniyeti arttırmak içindir. Oltayı tutup çıkrık makineyi sararken, ne sebep olursa olsun iplere temas edilmediği sürece emniyet açısından bir risk doğmaz. Özellikle kaloma şiddetle boşalırken ip misinalara temas etmek usturaya temas etmekten farksızdır. İpler temas eden yeri ya keser, yada yakar. İpin bir organa dolanması (çapariz) çok kötü bir durumdur. İpin hemen kesilmesi gerekir. İpi kesmek konusunda bir salise bile kaybetmemek gerekir.
Büyük Balığı Tekneye Almanın Sevinci
Büyük balığı tekneye almak demek yukarıda sayılan bütün zorlukların üstesinden gelip, üstüne üstlük bir de büyük bir ödül kazanmak demektir. Bu çok önemli başarı değildir de nedir? Bu kadar önemli aşamaları geçen insanların bu ödülü kazanmaya hakkı vardır. Bu ödülü olimpiyatlarda altın madalya almak gibi değerlendirmek doğru olacaktır. Başarı ancak konuya odaklı, bilimsel çalışanların ulaşabileceği bir merhaledir. Her başarı bir üst başarının yolunu açar.
Devasa Akya Avı Videosu: https://youtu.be/23PvSLtZiPo