Büyük Balık Avı Heyecanını Sonuna Kadar Yaşadılar:

Sabahleyin Adrasan Sahilinden denize açıldık. Hava biraz sert gibiydi. Arkadaşlarımızda büyük bir heyecan vardır. Avımız takımların nasıl kullanılacağına dair kısa bir eğitimle başladı. İnsan öğrendikçe şüphelerinden arınırmış. Bu eğitim onların ilk acabalarını sildi. Sonrasında oltamıza takılan her yemlik balık umutlarını yükseltmeye başladı. Eğitimde öğrendiklerini uygulama şansı buldular.

Yemlik balık avımız bitince büyük balık avına geçtik. Son avladığımız yemlik balığı canlı yem olarak kullandık. Akya Oltasının hazırlanıp suya bıraktık. Yemin canlı yem olarak kullanıldığı aşama arkadaşlarımızı her zaman en çok şaşırtan aşamadır. Bu aşamada en çok sorulan sorular şunlar olur: “O balık canlı kalacak mı? Bu şekilde ne kadar yaşayacak?” gibi sorular gelir. Arkadaşların bu meraklarını gidermek için canlı yemi suya bırakıp kısa bir süre çekeriz. Sonra geri çekip kontrol ederiz. Bu şekilde arkadaşlar balığın nefeslenip daha çok canlandığını görürler. Böylece yöntemin başarısına daha çok inanırlar.

Yapacağı İşe İnanmayanın Başarılı Olması Mümkün Değildir
Balık avında en başarılı yöntem canlı yemle av yapmaktır. Bu yüzden elimizdeki imkanı değerlendirip en son balığı canlı yem olarak kullanırız. Yedekte kalan yemlik balıklar kısa sürede ölür. Ölü yemle hazırladığımız Akya Oltası da şimdiye kadar çok başarılı oldu. Ama her zaman öncelikle canlı yemle ava başlamak daha doğru bir seçimdir.

Bu konularda konuşarak büyük balık avımıza başladık. Av yapacağımız meraya yaklaştık. Oltamızı istediğimiz derinliğe indirdik. Kısa bir süre çektik. Daha on dakika olmamıştı. Kaloma hızla akmaya başladı. Arkadaşlara sakin bir şekilde oltayı sarmalarını söyledim. Sonra tekneyi açık denize doğru çevirdim. İki mil hızla açılmaya başladık. Derinliğimiz arttıkça büyük balıkla mücadele etme şansımızda arttı. Artık oltanın dipteki taşlara dolanma riski kalmayınca tekneyi durdurdum.

Büyük Balık Mücadelesi Yorucu ve Heyecan Vericidir
Arkadaşlarımız büyük balık oltaya takılınca hiç beklemedikleri bir güçle tanıştılar. Büyük balığın güçlü olduğunu herkes tahmin edebilir. Ama bir büyük balığın ne kadar güçlü olabileceğini hiç hesap edemez. Taki bu güçle karşılaşana kadar. O güçle karşılaşınca da bir süre şoka girer. Ne yapacağını şaşırırlar. Genellikle kalomayı sıkmak ilk refleks olur. Sanki kalomayı sıkınca balığı durdurup mücadele edebilecekmiş gibi…

Büyük Balık Oltaya Asıldığında Kalomayı Sıkmak Büyük Hatadır
Bu durumda oltadaki takım bu ava uygun değilse en basitinden kopar. Eğer balığın gücüne dayanabilecek durumdaysa, bu sefer avcı çok kısa bir sürede tükenir. Yorgunluk hissi en büyük hata sebeplerindendir. En olmadık hatalar bu aşamada yapılır. Çünkü bu aşamada avcı kendini çaresiz hisseder. Olmadık yolları çare olarak denemeye kalkar.

Kaloma Ayarı Ne Zaman Yapılır
Ava başlarken ayarlanır. Kaloma ayarı oltaya ve yapılması düşünülen ava göre ayarlanır. Balık oltaya takılınca kalomaya kesinlikle dokunulmaz. Mücadele bu kaloma ile yapılır. Ancak büyük balık avı konusunda ustalaşınca aktif kaloma kullanılabilir. Aktif kaloma kullanımının da çok değişik uygulama yolları vardır. Ama başlangıçta en doğru yöntem sabit kaloma yöntemidir. Yani başlangıçta ayarlanan kaloma ile ava devam edilir.
Bu yöntemle mücadelemizi sürdürdük. Arkadaşlarımız büyük bir heyecan içindeydi. Balığı kaçırma korkuları vardı. Ama sakin kalarak avımıza devam ettik. Yorulan oltayı diğerine vererek avın keyfini hep beraber yaşadık. Sonunda Akya teknenin altında gözüktü. Artık balığı tekneye alma zamanı gelmişti. Balığı tekneye alınca arkadaşların keyfine diyecek yoktu. En büyük hayallerinden biri daha gerçek olmuştu.

Büyük Balık Avı Heyecanını Sonuna Kadar Yaşadılar
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/2chKWtiPnQE