Büyük Balık Avı Küçük Balık Avı Hevesine Son Verir :


İnsanlar balık avına başladıklarında önce denizi tanımaya başlarlar. Denizin ne kadar bereketli ve verici olduğunu görürler. Aynı toprak gibi. Önce oltalarına ne gelirse onu avlarlar. Sonra biraz tecrübe kazanmaya başladıklarında ne avlamak istiyorlarsa o balığı avlayacakları yerde av yapmaya giderler. Sonra daha fazla tecrübe kazandıklarında ufak balık onları tatmin etmez olur ve daha büyük balık avı yapacakları yere gitmeye karar verirler.

Büyük balık avı yapmak ülkemizde o kadar kolay bir iş değildir. Bir çok bölgede bu balık avıyla uğraşılmadığı için büyük balık var mı, yok mu bilen yoktur. Bilende kendi avlandığı için merasını, avlanma şeklini ve tecrübelerini paylaşmak istemez. Oysa, insanlar ufak balıkla uğraştığı sürece büyük balığın o merada kalma süresinin kısalmasına ve bir süre sonra ufak balığın azalmasına bağlı olarak, büyük balığın o meradan elini çekmesine sebep olur.

İnsanları Büyük Balık Avına Yönlendirmek
Bizim düşüncemize göre; insanlarla büyük balık avı konusunda bilgi paylaşılıp, avı nasıl yapacakları öğretmek gerekir. Böylece onların büyük balık avcısı olması sağlamak mümkündür. Bu sayede ufak balık avından uzaklaşmaları kendiliğinden sağlanmış olur. Ufak balık avından uzaklaşıldıkça ufak balık merada rahat edip hızla çoğalır. Böylece büyük balığın merada beslenmek için daha uzun kalmasını sağlanır. Bu durum meralarda büyük balığın bollaşmasını sağlar.
Büyük balık bollaştıkça, insanlar ufak balık avını tamamen bırakarak büyük balık avına yönelirler. Büyük balık avında tecrübe arttıkça balık avının etik olarak yapılması ve merada balığın korunması da kolaylaşacaktır. Bu meradaki ufak ve büyük balık miktarının tahmin edilemeyecek kadar çok artmasını sağlar.

Her istediğinde büyük balık avı yapabilen insanın gözü de karnı da doyacağından, ihtiyaç fazlası balığı almamaya başlar. Bu ülkemizin balık stoku açısından zenginleşmesini sağlar. Balık açısından zenginleşen her merada balık avı turizmi uluslar arası boyutta yapılarak turizm gelirleri arttırılabilir. Balığın bol olduğu merada “GARANTİLİ BALIK AVI” yapılmaya başlanarak, otellerin sezonluk doluluk gün sayısı 100 günden 180 güne çıkarılabilir. Balık avı turizmiyle kişi başı gelirde artacaktır. Bu işi VIP düzeyde yapmak da mümkündür.


Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/5meM5Z4gjCk
Bizlere bu balık avını yaşattığın için teşekkür ederiz… Böyle bir tecrübeyi yaşamak ve verdiğiniz ilginç bilgiler için ayrıca teşekkür ederim… Balon balığı konusunda bizi katliamdan ve günahdan da kurtardınız… Tekrar görüşmek üzere…
İnsanlar konuşarak anlaşırlar. Allah’ın onlara verdiği emanet olan beyinlerini kullanarak karar verirler. Hepimizin Allah’ın bize bahşettiği beyinleri kullanarak, sadece hak olana yönelmemiz dileğiyle.
Oraya gelirken aklıma takılan, hiç bir balık tutamadan geri dönmekti. Çünkü oraya gelmek için ön ayak olan bendim. Yanıma iki kardeşimi de alıp geldim. Geceyi ay ışığı altında sahilde geçirdik. Av saati bir türlü gelmiyordu. Neyse ki saat geldi ve denize açıldık. 1, 1,5 saat kadar yemlik Palamut avına yaptık ve amacımıza ulaştık…
Artık büyük balık avına başlayabilirdik. Av yerine doğru yol almaya başladık 10 – 15 dakika sonra güzel muhabbetler eşliğinde hazırlıklarımızı bitirdik. Gerekli talimatları Menderes beyden aldık ve sırtı yöntemiyle avımıza başladık. Fazla vakit geçmeden arkadaşımızın oltasına bir balık takıldı. Fakat onu elimizden kaçırdık. Nasip deyip yolumuza devam ettik. Sıra diğer arkadaşımıza geldi. Onun nasibi malum balık (Balon Balığı) oldu. Ama onu çekerken büyük balık çekme zevkini yaşadığını düşünüyorum. Derken benim oltama öyle bir yük bindi ki sormayın, misina hızla boşalmaya başladı. Ben yavaşça sarmaya başladım. Fakat iki tur sarıyorum, balık yani AKYAmız 3 tur misina çekiyordu.Yaklaşık 5 – 7 dakika böyle sürdü. Bu sırada Mustafa abi adlı tekne yakınımızdaydı. Onlarında oltasına, yanımızdan geçtikten biraz sonra Akya takılmıştı. Öğrendik ki, Akya balıkları yalnız gezmezmiş :)… Aynı anda iki balık çekiyorduk. Şansımız çok iyiymiş. Neyse ki sıra son arkadaşımıza geldi ve makarayı sarmaya başladı. Pek fazla beklemeden olta takımımız göründü ve Akyamıza kavuşmuş olduk. Yaklaşık 7 – 8 kg bir derya kuzusuydu… Biraz modellik yaptıktan sonra eve dönüş yolu başlamıştık…
ilk önce Allaha sonra Menderes Beye çok teşekkür ederim. Beni arkadaşlarıma rezil etmedi. Günü Kurtarmıştım.
Kısmeti olan her zaman balığını alır. İnsanlar bir işi ne kadar çok isterlerse, o iş o kadar mümkün olur. İsterken, olacağı konusunda tereddüt duymamak, olunca şükretmek ve olmazsa duruma rıza göstermek Yaratana olan imandandır. Her şeyin hayırlısını o bilir.
I look at your photos daily and am impressed with your fishing skillls.
I agree with your view that too many Turks take under sized fish. They are throwing away the future. I see it with octopus too where I have witnessed people take small ones of 300 or 400gm. Let the small ones go. Do not take under sized, baby fish.
Nearly everyone is to blame even the professionals are taking small fish.
No-one takes any notice of the ‘no fishing’ zones that we have here. I see people fishing by the ‘no fishing’ zone signs.
Fishing in our bay (Hisaronu Koyu, near Marmaris) has been very poor this year. I did not catch a good sized fish for the table since May. I have fished many hours and it is only yesterday that I caught a fish worthy of keeping. Maybe it is the weather or the water temperature but this year has been the worst year for my fishing.
Please don’t take the undersized fish….plan for the future.
May you continue to be successful in your fishing, I would like to visit and fish with you one time.