BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR

Büyük Balık Avına Gelenlerin Beklentisi Nedir :

BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR

İnsanlar balık avına kıyıdan balık avlayarak başlar. Genellikle kıyıdan İstavrit, Levrek, Kefal, Zargana, Melanur ve bunun gibi balıklar avlarlar. Kıyıdan avlanan avlar genellikle küçük olur. Bu yüzden de ince takımlar kullanırlar. Bazen oltalarına büyük balıkların da atladığı olur. Ama takımların ince olması, avcının büyük balık beklentisinin olmaması ve büyük balık için hazır olunmaması bu avın kaçırılmasına sebep olur. Bu yüzden her balık avı meraklısının çok güzel kaçırma hikayeleri olur.

BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR

Balık Avında Öğrenileceklerin Sınırı Yoktur

Kıyıdan balık avı bile yapılsa amatör balıkçılık adına öğrenilecek pek çok şey vardır. Öncelikle olta kullanımı, yem takmak ve kullanmak, balıkçılık düğümleri, pek çok avlanma yöntemi ve mera seçmek gibi pek çok şey daha öğrenilir. Ama bir süre sonra avcı ufak balık avlamaktan sıkılır. Öncelikle denize açılarak av yapmak ve avladığı balıkların boyunu büyütmek ister. Avlamaya alışık olduğu balıkların boyları büyüdükçe daha büyük ve çeşitli balıklara yönelmek ister. İşte bu aşamada artık yardıma ihtiyacı vardır. Çünkü öncelikle ne tür büyük balıkları avlayabileceğini ve hangi takımları nasıl kullanması gerektiğini öğrenmesi gerekir. Büyük balık avı yapmak için çok fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Üstelik bu süreç çok masraflı bir süreçtir. Bu yüzden kaynakların boşa harcanmaması çok önemlidir.

BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR
  • Ava uygun malzeme seçimi (makine, kamış, misina, kancalar, balık bulucu vb gibi),
  • Bunların etkin kullanım şekilleri ve takım hazırlığı,
  • Balık avlama yöntemleri,
  • Mera seçimi,
  • Denizcilik bilgisi,
  • İleri aşamalara geçecekse daha pek çok şey öğrenmesi gerekir.

Bütün bunları tek başına öğrenmeye çalışmak Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışmak gibi olur. Bu yüzden en doğru yol konuyu bilenlerden yardım almaktır. Bu aşamada ne kadar çok usta ile ava çıkarsa o kadar değişik yaklaşım tarzı öğrenir. Bu aşamada sentez yapmayı başarması da gerekir. Sentez yapmakta zorlanıyorsa tek bir kişiden öğrenmeye çalışmak daha doğru olacaktır. Sentez yapmayı başaranlar daha hızlı yol alır ve daha detaylı bilgiye erişir.

BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR

Büyük balık avını öğrenmek isteyenlerin genel olarak ilk balık avı tecrübesine bakış açısı nasıldır? Biraz ondan bahsedelim:

Denizde Güzel Vakit Geçirmek

Yukarıda anlattığım süreçlerden geçerek büyük balık avını öğrenmeye gelenler balık avının kısmet olduğunu öğrenmiştir. Hatta onca zaman balık avı yapıp neden şimdiye kadar büyük balık yakalayamadığının hesabını da az çok yapabiliyordur. Hala fark edememiş olan da ilk dakikalarda bunu fark etmeye başlayacaktır.

Balık avının zorluklarını bilen birisi ilk katıldığı avda büyük balık avı yapmayı beklemez. Niyeti öğrenebildiği kadar çok şey öğrenmek ve denizde güzel bir gün geçirmektir. Eğer kısmet olursa da bu heyecanı yaşamaktır. Daha ilk çıkılan avda büyük balık avı yapabilmek; hiç antrenman yapmadan olimpiyatlarda madalya almaya benzer.

BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR

İlk çıkılan avda büyük balık yakalamak mümkün müdür? Evet mümkündür. Çünkü balık avı kısmet işidir. Bu yüzden mümkündür. Fakat kısmet bilgi ve tecrübe olmadan mümkün olmaz. Burada bilgi ve tecrübe kısmını usta avcı doldurmak durumundadır. Yani avcı ile usta arasında tam bir uyumun olması gerekir. Birde buna en önemli etkeni eklemek gerekir. O etken de avcının tereddütsüz balık avını yapma isteğidir. Burada en önemli kelime “tereddütsüz istemek” dir. Ufacık tereddüt ve korku avı riske sokar.

BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR

Büyük Balık Avının Nasıl Yapıldığını Öğrenmek

Balık avına yem balığı avıyla başlarız. Yem balığı avında katılımcılara çıkrık makineli oltanın nasıl kullanılacağını ve oltanın nasıl salınacağını uygulamalı olarak anlatıp gösteririz. İlk oltaları denize salıp nasıl tutmaları gerektiğini, kaloma bilgisi eşliğinde balıkla nasıl mücadele edeceklerini, oltayı sarıp takım tekneye geldiğinde takımdaki balığı nasıl çekeceklerini ve balığı nasıl tekneye almaları gerektiğini anlatırız. Bu aşamada daha avcı bu işin hiç kolay olmadığını, öğrenecek pek çok şey olduğunu fark edip can kulağıyla dinlemeye başlar. Daha ilk anda bu iletişim kuruluyorsa büyük balık avında ilk aşama geçilmiş demektir.

Her yem balığında anlatılanlar pekiştirilir. Yem balığından sonra genellikle büyük balık avına canlı yemle başlarız. Canlı yemle büyük balık avı daha avantajlıdır. Ama bir o kadar da yemi kaptırma riski yüksektir. Çok hassas ayarlara ve çok hızlı refleks gösterilmesine ihtiyaç vardır. Bunların başarılması durumunda yapılan av dışardan bakana çok kolaymış gibi gelir. Bu durum avın keyfini arttırır.

BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR

Canlı yem kaybedilirse bu sefer yedekteki ölü yemle olta hazırlanır. Bu takımı hazırlamak biraz daha teferruatlıdır. Ama canlı yeme göre kullanımı daha kolaydır. Avcının oltayı tekneye 90° tutması ve kamışın ucundaki hareketleri takip etmesi yeterlidir. Bizim bölgede en önemli handikap Balon Balıklarıdır. Balonlar yemi parçalayabilir. Hatta takımları kesebilir. Bundan dolayı yemi korumak gerekir. Bu yüzden oltanın tekneye 90° tutulması gerekir. Balon yeme hamle yaptığında 90° durumdaki kamışın ucunda hareketlilik gözlenir. Hızla o bölgeden uzaklaşmak gerekir. Bir de dikkat edilmesi gereken oltadaki hareketin balon mu, büyük balık mı olduğudur. Bunun ayırt edilmesi gerekir. Büyük balık oltaya çok sert vurduğu için ayırt etmek kolaydır. Hafif olan her vuruşu balon vuruşu olarak değerlendirmek faydalıdır.

Kısmetse Güzel Bir Av Yapmak

Kısmeti olmayanın avı olmaz. Ya oltaya hiç balık atlamaz. Ya da kısa bir süre sonra kaçar. Bazende teknenin altına kadar mücadele edilen balık sonunda kaçar. Kısmeti olanın balığı son anda oltadan kaçsa bile havada yakalamak mümkün olur. Abartılı bir örnek oldu değil mi? Aslında abartılı bir örnek olmadı. Bunu bir turda yaşadık. Videosunu buraya ekleyeceğim.

İlk turda büyük balıkla buluşmaktan daha güzel ne olabilir ki? Pek çok kişi bu durumu “daha önce hiç balık avı yapmamışım”, “şu an içimde fırtınalar esiyor”, “büyük balık bekliyordum, ama bu kadarını beklemiyordum. Bu ne ya” veya “anlatılmaz, bunu yaşamak lazım” diye ifade eder.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/49iWjK8Sr5I

Büyük Balık Avına Gelenlerin Beklentisi Nedir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIK AVINA GELENLERIN BEKLENTISI NEDIR için 2 cevap

  1. IRFAN UNVER der ki:

    Ben balık avına çıkarken akşam yiyeceğim balığı düşünürüm. Peki büyük balık avına gelirken ne düşünmeme gerekir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Ufak balık avına çıkanların akşam yiyeceği balığı düşünmesi normaldir. Çünkü ufak balık her kes tarafından ne yazık ki et olarak algılanır.

      Büyük balık avı, bu avı ilk defa yapacak herkes için bilinmezdir. Büyük balık avının her detayı farklıdır. İlk defa eline olta alanın büyük balık avı yapabilmesi mümkün değildir. Pek çok şeyi bilmesi ve ona uygun oltaların ve takımların olması gerekir. Bunları öğrenmek ve ihtiyaç olan malzemenin tedariki zaman alır. Bu yüzden büyük balık avına gelenlerin öncelikle bunları öğrenmek için büyük balık avına gelmesi gerekir. Ancak bu konuda belli bir yol alınırsa büyük balık avının yapılması mümkün olur. Bu aşamada dahi katılımcıların usta bir avcının bilgi ve tecrübesine ihtiyacı vardır. Büyük balık avı eğitimsiz olmaz. Yoksa o iş Amerika’yı yeniden keşfetmeye benzer. Bunun sonrasında av yapıldığında avcının beklentilerinde pek çok şey değişir.

      Ufak balığın et olarak algılanması büyük balık avında değişir. Büyük balık oltaya takıldığında çok güçlü mücadele eder. Bu avı ilk defa yapan avcı bu kadar güçlü bir mücadele beklemiyordur. Balığın gücünün kendisinden de, elindeki oltadan da güçlü olduğunu hemen fark eder. Bu farkındalık avcıda, balığa karşı saygı hissi yaratır. Ayrıca en ufak hatada balığın mücadeleyi kazanıp kaçma ihtimali bu saygıyı arttırır. Sonunda balık tekneye alındığında avcı balığın büyüklüğü karşısında afallar. Büyük balık umuyordur, ama gelen balık beklentilerinin üzerindedir. Bu düşüncelerle teknede yatan balığı incelerken aklına “bu balık bu boya ne kadar zamanda geldi” düşüncesi gelir. Bu düşünce onda oluşmaya başlayan balığa duyduğu saygıyı başka bir boyuta taşır. Sonra kendine ve çevresindekilere “bu balığı almaya hakkımız var mı?” sorusunu sorar. Artık balığa duyduğu saygı onu geri bırakacak düzeye ulaşmıştır.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.