BUYUK BALIK AVINDA CANLI YEM KULLANIMI

Büyük Balık Avında Canlı Yem Kullanımı :

Büyük balık avında canlı yem kullanımı oldukça avantajlıdır. Balık avı turuna çıktığımızda yem balığı aşamasında avladığımız son balığı canlı yem olarak kullanırız. Böylece büyük balık avına avantajlı bir şekilde başlarız.

BUYUK BALIK AVINDA CANLI YEM KULLANIMI

Canlı Yem Kullanımı Avlanacak Yem Balığı Adetini Azaltır

Büyük balık avına başlamak için önce yem balığı avı yaparız. Genel olarak Tombik, Yazılı Orkinos ve Palamut’u canlı yem olarak kullanırız. Bütün bu yemlerden bahsederken Akdeniz bölgesinde Palamut ismi kullanılır.

Büyük balık için 2 veya 3 adet yemlik balık avı yaparız. Son avladığımız balığı canlı yem olarak kullanırız. Yedekte bıraktığımız Palamut kısa sürede ölür. Eğer canlı yemi kaybedersek ölü yemle takım hazırlarız. Bu takımda büyük balık avında oldukça başarılıdır. Zaten ölü yemle büyük balık avını uzun yıllardır yapıyoruz. Bu yöntemi de zaman içinde geliştirmeye devam ediyoruz.

Akya Oltasının Videosu: https://youtu.be/NJ1cu6oFtNY

Canlı Yemin Kullanım Şekli

Son yem balığını yakaladığımızda hemen oltaları toplarız. Büyük balık avında sadece bir tane olta çekeriz. Canlı yem mümkünse tekneye hızlı bir şekilde çekilmelidir. Bu sayede balık daha dinç gelir. Tekneye alır almaz oltaya bağlanıp denize bırakılır. Bu iş ne kadar hızlı yapılırsa balık o kadar enerjik olur. Canlı yemin enerjik olması büyük balığın dikkatini çekmek için çok önemlidir.

BUYUK BALIK AVINDA CANLI YEM KULLANIMI

Canlı yem yapılacak balığın tekneye alınması gecikebilir. Canlı yem tekneye alındığında enerjisi düşük olabilir. Bu durumda canlı yem takımı hazırlanıp suya bırakılır. Balık saat yelkovanı yönünde söndürülerek nefeslenmesi sağlanır. Sonrasında tekneye yol verip bir süre 3 – 5 mil hızla yüzey suyunda çekilir. Bu iki hareket de balığın nefeslenip iyice canlanmasını sağlar. Sonra takım çekilip balığın durumu kontrol edilir. Balık istenilen canlılığa ulaşmışsa yem olarak kullanılır.

BUYUK BALIK AVINDA CANLI YEM KULLANIMI
BUYUK BALIK AVINDA CANLI YEM KULLANIMI

Canlı Yemin Hazırlanışı

25 cm Boyunda 0,58 mm, 68 Kg çekeri olan Sufix ip misina iki ucundan sıkıca birbirine bağlanır. Canlı yen avından önce hazırlanan bu ipi avcı kanca üzerine bağlarız. Önceden hazırlanan ipin düğüm tarafı kancaya bağlı olduğu yerde kalır. Bu ipin diğer ucuna çuvaldız iğneyi takarız. Bu hazır vaziyette bekler. Canlı yemi tekneye aldığımızda hızlı bir şekilde balığı kancalardan kurtarırız. Sonra karnı süngerin üzerine gelecek şekilde tutarız. Çuvaldız iğneyi gözünün üst kısmının ön tarafında bulunan burun boşluğundan geçiririz. Dairesel ipi diğer taraftan çıkarıp avcı kancaya geçirip burarız. İp hafif gerginlik kazanana kadar burulur. Sonra avcı kancayı burulan ipin alt tarafından geçirilir. Kanca sapı balığın kafasına paralel gelecek şekilde takılır. Böylece kancanın uç kısmı yukarı bakar. Sonra balık hızlıca denize bırakırız.

BUYUK BALIK AVINDA CANLI YEM KULLANIMI

Burma işleminde dikkat edilmesi gereken husus ipin ne gevşek ne de çok sıkı olmamasıdır. Bu şekilde olursa ne olur:

  • Burgu gevşek yapılırsa sırtı çekilirken burada oluşan halka genişler. Genişleyen halka balığın ağız boşluğuna girerek nefes almasını engeller ve ölmesine sebep olur.
  • Burgu sıkı olursa kanamaya sebep olup balığı öldürür.

Canlı Yemin Dip Sırtısı Yöntemiyle Çekilmesi

Biz genel olarak 30 – 80 m arasındaki derinliklerde büyük balık avı yaparız. 50 m derinde av yaptığımız farz ederek bir örnek verelim. Oltayı 60 – 70 m civarı salarız. 2 – 4 mil hızla sırtı çekeriz. Omoto GTR 25L çıkrık makine kullanırız. Kamışımız 180 cm, 30 LBS Pelican Oklahoma markadır. 0,58 mm, 68 Kg çekeri olan Sufix ip misina kullanırız. Akya Oltasını hazırladığımız takımda; 0.90 mm veya 1,04 mm Queen Star misina kullanırız. Avcı kanca olarak Mustad 10.0 güçlendirilmiş, ucu kartal gagası gibi eğri kanca kullanırız. genel olarak bu kanca balığın dudak kısmına geçer. Bu sayede almak istemediğimiz balığı geri salabiliriz. Sportif balıkçılık yapıldığında bu kanca kullanımı zorunludur.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/gihQnCCYvpE

Büyük Balık Avında Canlı Yem Kullanımı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIK AVINDA CANLI YEM KULLANIMI için 2 cevap

  1. Murat Atasal der ki:

    Menderes Abi merhaba,
    Gökçeada açıklarında Bluefin tutan arkadaşla ilgili paylaşımınızda orada 2 farklı konu dikkatimi çekti. Birincisi livar kullanımı, ikincisi yemleme. Bu konular hakkında fikrinizi merak ediyorum.
    Selamlar,

    • Menderes Yahşi der ki:

      Livar kullanımı devamlı canlı yem ihtiyacını karşılamak için gereklidir. Ayrıca livar kullanımının farklı şekilleri de var. Örneğin Palamut’u canlı tutmak için de livarlar var. Ama bu livarların kullanımı normal livarlardan biraz daha zor. Bu livarlara belli tazyikte su verilmesi gerekiyor. Her livar sadece bir tane Palamut için kullanılıyor.

      Yemleme, büyük Orkinosları av yapılacak meraya çekmek için kullanılıyor. Orkinoslar meraya gelince aynı yemle av yapılıyor. Bu yöntemi dünya üzerinde büyük balık avı yapan pek çok kişi kullanıyor. Özellikle Saros bölgesinde Orkinos avı yapanlar arasında yaygın bir yöntem. Bu yönteme Mazmoz deniyor.

      Yemleme, Akdeniz’de açıklarda iş yapabilir. Ama kıyılarda kesinlikle sorun yaratacak bir yöntem. Kıyıda yemleme yaparsak önce Balon Balıkları meraya dolar. Bunu bir keresinde zıpkınla av yapacağım bir merada kaza ara gözlemleme fırsatım olmuştu. Zıpkın yapmak için hazırlanırken teknede bir gün önceden kalmış Karides olduğunu fark ettim. Balıklar yesin diye denize döktüm. Hazırlığım bitip dalışa geçtiğimde altımda 60 – 70 adet 2 – 3 Kg Balon Balıklarından oluşan bir sürü ile karşılaştım. O an fark ettim ki, döktüğüm Karidesleri yemeye gelmişlerdi. 21 – 22 m bir dalış yaptım. Dalarken aralarından geçtim. Aşağıda güzel bir Sinarit sürüsü vardı. Ama menzile girmediler. Çıkarken Balon Balıkları merayı terk etmişti. Bir daha da Balon Balıklarını etrafta görmedim. Ben zıpkınla ava devam ettim.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.