Büyük Balık Avında Oltada Ne Kadar Misina Sarılı Olmalıdır :
Büyük balık için kullanılan makine ne kadar misina alabiliyorsa o kadar sarılmalıdır. Yani makine tam olarak misina ile doldurulmalıdır. Büyük balık avında ne kadar çok mücadele için misina varsa o kadar rahat mücadele etme şansımız olur. Büyük balık kaloma boşaltırken makinede misinanın bitmesi, avın bitmesi anlamına gelir. Oysa misina mücadele için fazlasıyla yeterliyse avı istediğimiz gibi sürdürüp balığı yorma şansımız olur.
Büyük balık avcısından daha güçlüdür. Bu yüzden büyük balığa direnmeye çalışmak boşunadır. Avcı balığa direnmeye çalışırsa çabucak yorulur. Avı devam ettirecek gücü kalmaz. Büyük balık avında yorgunluk hata sebebidir. Bu aşamada yapılacak en küçük hata balığın kaçmasına sebep olur.
Büyük balığa direnebilmek için daha güçlü makineye ve misinaya ihtiyaç vardır. Aksi durumda misina kopar veya makine bozulabilir. Bu yüzden kaloma ayarı çok önemlidir. Kaloma ayarı takımın en zayıf yerinden daha güçlü ayarlanmamalıdır. Takımın her şeyi daha sert mücadeleye uygun olsa bile, avcının uzun süre mücadele etmesini sağlayacak kaloma ayarında olmalıdır. Yoksa mücadele devam ettirilemez.
Büyük Balık Avında Makine ve Misina Tercihi
Büyük balık avı için genellikle çekme gücü ve bilye sayısı fazla olan makineler kullanılır. Misina sarım kapasitesi fazla olduğu için çıkrık makineler tercih edilir. Çıkrık makinelerde büyük balık için 0,50 – 1.50 mm misinalar tercih edilir. İp misina, monofilament misinalarda daha sağlam olduğu için tercih edilir. Ayrıca aynı kalınlıktaki ip misina ve monofilament misinaya göre makinede daha az yer kaplar.
İp Misinanın Çekeri Arttıkça Daha İnce Olanları Tercih Edilir
İp misinanın çekeri arttıkça daha ince olanları tercih edilmeye başlar. Bu sayede daha küçük makinelere daha fazla ip sarar. Böylece daha büyük balıkla mücadele etme şansı elde edilmiş olur. Bu durum daha büyük makine seçiminden doğan maliyetleri azaltır. İnsanları daha küçük ama çekeri daha yüksek makinelere yöneltir. Ayrıca ip misinanın çekeri arttıkça düz makinelerin kullanım tercihi de artabilir.
İp Misina ile Monofilament Misina Arasındaki Farklar
– Aynı kalınlıktaki misinaya göre ip misinanın çekeri daha fazladır.
– İpin ve monofilament misinaya göre makinede daha az yer kaplar.
– İpin sarılması ve kullanımı daha kolaydır.
– İp daha uzun ömürlüdür.
– ipin keskin zeminlerde dayanıklılığı azdır.
– Misinanın keskin zeminlerde dayanıklılığı daha fazladır.
– Takımlarda misinadan yapılır. İp misina genel olarak kullanılmaz.
Misina Seçimi Neye Göredir
Avcı yapacağı ava, avın büyüklüğüne, mücadele gücüne ve kendi tercihlerine göre misina seçer. O misinayı saracağı makineyi belirler ve bu şekilde av yapar. Bu aşamada zorunluluklar ve tercihlerin kombinasyonu yeni makine seçimlerini belirler. Olasılık çok fazla olduğu için avcının tercihleri önemlidir. Sonuçta temel belirleyici avcıdır. Avcının tecrübesi arttıkça tercihleri değişim gösterir. Genellikle ustalık seviyesi arttıkça avcı daha sıkı mücadele ister. Tercihi makineyi küçültmek ve misinayı inceltmek yönünde olur. Alınan risk avın keyfini arttırır. Balık et olarak görülmekten çıkar. Başarı olarak görülmeye başlanır. Avlanan balık sonunda geri salınır. Sadece ihtiyaç kadar balık alıkonulur.
Büyük Balık Avında Oltada Ne Kadar Misina Sarılı Olmalıdır
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/WawFz1wHZ8w