BUYUK BALIK AVINDA ZARGANA AVIYLA UMUTLANDIK

Büyük Balık Avında Zargana Avıyla Umutlandık :

Adrasan’a ilk balayımızda gelmiştik. Eşimin balık avı tutkusu sayesinde bu güzel koyu keşfettik. Bu güzel doğaya hayran kaldık. Adrasan, maviyle yeşilin buluştuğu en güzel yerlerden biriydi. Hem eğlenip hemde dinlenmiştik.

BUYUK BALIK AVINDA ZARGANA AVIYLA UMUTLANDIK

Bu yıl Adrasan’a büyük balık avı için geldik. Menderes beye ulaştık. Kendisinin bu konuda başarılarını araştırmalarımızla öğrendik. Büyük balık avı turu için rezervasyonu yaptırıp heyecanla beklemeye başladık.

Beklediğimiz gün geldi. Menderes beyle 27.08.2017 sabahı balık avı için buluştuk . Adrasan’ın uçsuz bucaksız sularında açılmaya başladık. Yapacağımız avla ilgili Menderes bey bize bazı bilgiler verdi. Önce büyük balığımız için canlı yem balığını tutmalıydık. Palamut tutmayı denedik olmadı. Bunun üzerine Zargana tutmaya karar verdik. Bunlar büyük balığın sevdiği yemlerdendi.

BUYUK BALIK AVINDA ZARGANA AVIYLA UMUTLANDIK

Zargana avına başlarken Menderes bey bize iki olta hazırladı. Eşimle heyecanla balık tutmaya çalışıyorduk. Menderes bey bize daha açılmadan eşleriyle gelenlerin daha şanslı olduğunu anlatmıştı. Benim oltama balık vurduğunda bende öyle düşündüm.:) Çok heyecanlandım. İlk defa balık tutuyordum. Zor ve güzeldi. Bu deneyimle eşimin balık tutkusunu biraz daha anladım.

Sohbetin Yanı Sıra Balık Avına Devam

İlk balığımızı aldık. Şansımızı arttırmak için bir kaç yem daha olmalıydı. Yine oltaları suya attık. Balık tutmayı beklerken Adrasan’ın güzel manzarasını izledik. Bir yandan sohbet, muhabbet Menderes bey de bize sohbetiyle renk kattı. Adrasan ile ilgili bilmediğimiz bir çok şey öğrendik. Bu güzel yeri daha yakından tanıdık. Sadece doğanın hakim olduğu bu muhteşem koya olan hayranlığımız iyice arttı.

BUYUK BALIK AVINDA ZARGANA AVIYLA UMUTLANDIK

İkinci balıkta oltama takıldı. :)) Yine bir heyecan başladı. İkinci balığımızı da aldık. Bu konuda usta olan eşime baya fark attım.:) Ama o bu durumdan çok mutluydu. Benim şanslı olmam onun şansı olmuştu.

Artık büyük balık için açılmaya başladık. Yemlerimiz hazırdı. Menderes bey oltamızı hazırladı. Oltamızı suya bıraktık. Büyük balığı beklemeye başladık. Oltamıza başka balıklar vurdu. Ama istediğimiz balık gelmedi. Bir kaç farklı yerde deneme yaptık. Ama şansımız büyük balık için yaver gitmedi… Bir burukluk olmadı değil. Ama artık başka bir zamana kısmet olur diyoruz. Her şey çok güzeldi. İkinci avımızda koca bir balık tutmanın heyecanını yaşarız diye umuyoruz. Kısmet.

Çok eğlendik. Çok keyifli vakit geçirdik. Herkese tavsiye ederiz. Menderes bey size de her şey için teşekkür ederiz.

Büyük Balık Avı Videosuhttps://youtu.be/LQieSEnDk2c

Büyük Balık Avında Zargana Avıyla Umutlandık

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIK AVINDA ZARGANA AVIYLA UMUTLANDIK için 17 cevap

  1. gurcan yildiz der ki:

    Akya avında Zargana kullanımına ne zaman kara veriyorsunuz?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Balık avına yemlik balık avıyla başlarız. İlk aradığımız balık Palamut ailesinden olan balıklardır. Av meralarımız olan Pırasalı Ada ve Sulu Adaya giderken 5 – 8 mil civarında yol kat ederiz. Bu yolu alırken en doğru yöntem yüzey sırtısı ile av yapmaktır. Eğer yolda ve adaların çevresinde av yapamazsak o zaman Zargana avını denemeye karar verebiliriz. Bunu katılımcı ile beraberce kararlaştırırız.

      Zargana avını belli yerlerde yaptığımız için oralara yanaşmamız gerekir. Oraların yakınına geldiğimizde sırtı takımlarını toplarız. Hemen Zargana için takımları oltalara takıp ava başlarız. Zargana genellikle iyi av verir. Çok nadiren elimiz boş çıktığımız olur. Bu durumda yeniden yüzey sırtısı çekerek Palamut avına devam ederiz.

  2. Berk Ekener der ki:

    Bir turda yem balığı avı yapılamazsa ne yapılabilir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Yem balığı avlamak için son dakikaya kadar uğraşılabilir. Son dakikada avladığımız yem balıklarıyla pek çok büyük balık avladık. Bu bir tercihtir. Katılımcı başka bir yöntem yapmak isterse mümkün olduğu kadar yöntem değişikliğine gidilebilir. Eğer katılımcı jigging konusunda bilgiliyse jigging yöntemi denenebilir. Unutmayın jigging belli bir tecrübe ister. Hiç tecrübesiz birisinin sistemi uygulaması ve balık avlaması zordur. Genellikle bir sistemin uygulandığı turlarda süre değişikliklere çok fazla izin vermez. Hangi sistemle av yapılacağına önceden karar verilmesi ve o sistemin sistematik olarak uygulaması daha verimli sonuç verir. Yoksa kısa aralıklarla sistem değişikliği çok fazla başarılı olmaz.

      Bir başka tercih de rapala ile dip sırtısı çekerek Adrasan Koyuna doğru dönüşe geçmektir. Ama bizim tercihimiz yemlik balık avına devam etmektir. Yemi aldığımız yerde en ugun yere yönelip büyük balık avını denemektir. Bazen saat 10.30 kadar yem balığı peşinde koşup, 10.40 da büyük balık avını yaptığımız çok olmuştur.

  3. Berk Ekener der ki:

    Palamut ve Zarganayı yem olarak değerlendirmek istersek, sizce hangisi daha iyi yemdir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Daha önceki sorunuzda cevap verdiğimiz gibi, balık avına Palamut Avıyla başlarız. Bu bizim av bölgemiz açısından bir zorunluluktur. Av meralarımız olan Pırasalı Ada ve Sulu Ada istikametine giderken bir saate yakın yol yaparız. Bu esnada Palamut avı yapmak en doğru seçenektir. Genellikle bu süre zarfında yeterli yemlik balığı avladığımız için nadiren Zargana avı yapmaya ihtiyaç duyarız. Bu yüzden Zargana ve Palamut’u eşit miktarlarda kullanmadığımız için hangisinin doğru yem olduğu konusunda kanaat belirmek doğru olmaz. Ancak sübjektif kararımızı söyleyebiliriz. Bizim genel tercihimiz Palamut kullanımıdır. Özellikle Palamut’u canlı kullanmak çok iyi sonuçlar vermektedir. Tabii bunu söylerken denizde hiç bir şeyin kural olmayacağını da hatırlatmak gerekir. En iyi bildikleriniz değişen şartlar karşısında hükmünü kaybedebilir. Yem balığı tercihini yaparken önemli olan avlamayı düşündüğünüz balığın neyi yemek olarak tercih ettiğidir. Avcı her zaman av balığının tercihlerini öncelemelidir. Balığın neyi terci ettiğini anlamanın en doğru yolu avlanan balıkların midesini kontrol etmektir.

  4. Berk Ekener der ki:

    Büyük balık avına gelen bir katılımcı ilk olarak neyi öğrenir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Balık avına gelen katılımcı ilk olarak kaloma kullanımını öğrenir. Çünkü büyük balık avı kaloma bilgisi olmadan yapılamaz. Kaloma kullanımını daha yemlik balık avına başlarken gösteririz. Sonrasında katılımcı meseleyi kavradıkça bu bilgi detaylandırılır. Büyük balık avına geçtiğimizde olayı daha geniş perspektiften görmeye başlar. Özellikle büyük balık avı yaptığımızda kaloma kullanımını bütün yönleriyle uygulama şansı elde eder. Kaloma bilgisi balık avı tutkunları için olmazsa olmaz bir bilgidir.

  5. Berk Ekener der ki:

    Yazılarınızda gördüğüm kadarıyla yem balığı avına Palamut veya Orkinos yavrusu avlayarak başlıyorsunuz. Peki Zargana avına hangi aşamada başlıyorsunuz?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Evet çok doğru tespit etmişsiniz. Balık avı turlarına yemlik balık avıyla başlıyoruz. Yemlik balık avı da başlangıçta Palamut veya Orkinos yavruları oluyor. Bunun sebebi de: özellikle katılımcılar büyük balık avında kullandığımız çıkrık makineli oltaları verimli bir şekilde kullanmayı öğrenmesidir. Bu sayede büyük balık avı için hazırlanmış oluyoruz.

      Eğer Palamut avı saat 09.00 sularına kadar yapılamazsa o zaman Zargana avı yapmaya karar verebiliriz. Zargana avlamaya karar vermişsek hemen takımları değiştirip Zargana avına başlarız. Bu avda da çıkrık makineli oltaları kullanmaya devam ederiz. Böylece katılımcı çıkrık makinenin pek çok özelliğini öğrenirken büyük balık avına hazırlanmış olur.

      Yemlik Balık avı tamamlandıktan sonra ikinci aşama olan büyük balık avına başlarız. Büyük balık avının kendine özel kuralları vardır. Çıkrık makine bu aşamada daha farklı kullanılır. Bu aşamada da katılımcı bu detayları öğrenir ve uygular. Kısmette varsa balık avı büyük balık avını yaparak son bulur. Artık katılımcı büyük balık avcısı olmuştur.

  6. Canan Tanir der ki:

    Sizce Zargana mı, Palamut mu daha verimli bir yemdir? Daha başka hangi yemleri kullanmak mümkündür?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bunu söylemek bizim için çok mümkün değildir. Çünkü avlarımızda iki balığı aynı oranda yem olarak kullanmayız. Öncelikle Palamut avı yapmaya çalışırız. Palamut avı yapamazsak Zargana avı yapmay çabalarız. Bu sebeple en çok kullandığımız yem balığı Palamuttur. Eşit bir kullanım olmadığı için doğru bir tespit yapma şansımız yoktur. Ancak hissi cevap verme imkanı vardır. Ben şahsen Palamut’u yem olarak kullanmayı daha çok tercih ederim. Ama bu Palamut’un daha çok verimli olduğunu göstermez. Sadece benim tercihimi gösterir.

      Balık avı başarısında bir yeme inanmak av verimliliğini arttırdığını suni yem kullanımında da çok deneyimledim. Ben mavi rengin başarısına inanırım. Şahsi avlarımda mavi renk beni hiç utandırmaz. Ama bana teknik olarak bu konuda soru sorsanız. Hepsini deneyerek bulmanız gerektiğini söylerim. Bu doğru olarak tavsiye edilmesi gerekendir. Çünkü balıkların mevcut şartlara göre neyi tercih edeceğini önceden bilmenin imkanı yoktur. Ancak deneyerek dönemsel doğrulara erişmek mümkündür. Dönem değiştiğinde şartlar değişeceğinden, bulunan doğrularda değişecektir. Ancak yeni doğruları deneyerek bulabiliriz.

      Bütün bu anlatılan sistematiği boşa çıkaran bir şeye gönülden inanarak kullanmaktır. Benim mavi rengi kullanmam gibi… Bu yöntem işe yaramazsa acilen sistematik davranışa dönmek doğru olacaktır.

  7. Dilan der ki:

    Büyük balık avında hangi yemin doğru yem olduğunu nasıl tespit edebiliriz?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balıkların kıyılara bu kadar çok yaklaşmasındaki temel sebepler nelerdir?

      • Menderes Yahşi der ki:

        Büyük balıkların kıyılara yaklaşmasındaki en temel sebep beslenme güdüsüdür. Genellikle balıklar kıyılara üreme, barınma ve beslenme faaliyeti için yanaşırlar. Üreme faaliyeti ilk bahar aylarında başlar yaz başı gibi biter. Bazen suyun ısısına bağlı olarak bu süre uzayabilir.

        Üreme faaliyeti esnasında kıyılarda bir balık yoğunlaşması olur. Bu durum av yapmak isteyen büyük balıklar için bir fırsattır. Ama büyük balıklar açısından en önemli av fırsatı yaz sonu gibidir. Çünkü yaz sonu gibi yumurtadan çıkan balıklar yenebilecek kıvama gelirler. Bu kıvamdaki balıklar göçe hazırlanırken büyük balıklarda karın doyurmak için kıyılara yanaşırlar. Bu yüzden yaz sonu ve son bahar boyu bütün denizlerde balık yoğunluğu yaşanır. Balık avı açısından da en verimli dönem bu zaman dilimidir.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balıkların midesine bakmak doğru yemi tespit etmenin en doğru yoludur. Büyük balığın midesine bakma imkanımız yoksa, balık avı yapılacak bölgede en fazla bulunan yem balığı en doğru yemdir. Eğer en çok bulunan yemle av yapmak mümkün olmuyorsa değişik yemler denenebilir. Genel anlamda Sübye, Kalamar, Orkinos yavruları, Palamut, Zargana ve daha pek çok balık yem balığı olarak kullanılabilir.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Hangi yemin doğru yem olacağını tespit etmenin en doğru yolu büyük balığın midesine bakmaktan geçer. Bir de o bölgede en fazla bulunan yem balığı en doğru yemdir.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.