Büyük Balık Avının Sevincine Doyum Olmaz :
Her balık avı yapan oltasına bir gün büyük balığın atlamasını ister. Ama o büyük balığın ne kadar güçlü olabileceğinin hesabını yapamaz. Çünkü daha önceden böyle bir deneyim yaşamamıştır. Yaşayan varsa da bu problemi nasıl çözebileceği bilemez. Çünkü bu konuda yeterince tecrübesi yoktur. Üstelik olta takımları ufak balık avına uygundur. Büyük balığın mücadelesi karşısında yetersiz kalacaktır. Yetersizliğin en önemli sebebi de kullanılan olta takımlarının ufak, misinaların ince ve makinede sarılı olan ip misinanın 150 m civarında olmasıdır. Bunlar büyük balıkla mücadele için yeterli değildir. Oysa makinede sarılı misina miktarı en az 200 – 300 m civarı olmalıdır. Bu sayede eğer avcının kaloma bilgisi de yeterliyse bir şansı olabilir.
Kaloma Bilgisi Yeterli Olmadan Büyük Balık Avı Yapılamaz
Büyük balıkla mücadele ederken en önemli husus kaloma bilgisidir. Olta takımları ne kadar yeterli olsa, makinedeki ip misina miktarı ne kadar fazla da olsa, kaloma bilgisi olmadan büyük balıkla mücadele edilemez. Büyük balık oltaya vurduğunda kaloma kapalıysa felaket olur. Takım bir şekilde dayansa bile en basitinden avcının mücadele için gücü yetmez. Avcı yorulunca hatalar yaparak balığın kaçmasına sebep olur. Bunun gibi benzeri sebeplerden dolayı büyük balıkla nasıl mücadele edileceğinin bu işi bilen birisinden öğrenilmesi gerekir. Bu çözüm maliyet düşürücü ve zaman kazandırıcı olacaktır. Üstelik öğrenilen her şeyin bir usta nezaretinde defalarca tecrübe edilmesinde de fayda vardır. Balıklar büyüdükçe bilgisizlik ve tecrübesizlik tehlikeli kazalara sebebiyet verir. Böyle durumlarda balığın kaçması en iyi olasılık olur.
İlk Büyük Balık Avı Tecrübesi Doyumsuzdur
Büyük balık avında ilk tecrübelerini yaşamak için pek çok kişi turlarımıza katılır. Tura yem balığı avıyla başlarız. Tekne sahilden ayrıldıktan hemen sonra ilk oltayı salarken ufak bir eğitim veririz. Bu eğitimde oltaların nasıl kullanılacağını, takımların nasıl salınacağını uygulamalı olarak anlatırız. Sonra takımları nasıl tutmaları ve sarmaları gerektiğini gösteririz. Bu şekilde yem balığı avımız başlar. Her yem balığı ile mücadele ederken anlattıklarımız uygulanarak konu pekiştirilir. Bütün bunları büyük balık avının mücadelesine hazır olmak için yaparız. Öğrenilen her detay büyük balık mücadelesinin verimli geçmesine katkı sağlar.
Büyük Balık İçin Olta Çekmenin Heyecanı
Yem balığı avının verimli geçmesi katılımcıların büyük balık avına daha çok motive olmasını sağlar. Üstelik bu aşamaya kadar büyük balık avına hazır olmak adına pek çok şey öğrenilmiştir. Yem balığı avı ile birinci aşama geçilmiştir. Artık büyük balık için ikinci aşamaya başlamanın sırası gelmiştir. Akya Oltası hazırlanırken katılımcıların adrenalin seviyesi yükselmeye başlar. Oltayı denize salıp gerekli ayarları yaparım. Sonra oltayı ilk tutacak arkadaşa veririm. Tura iki kişi gelindiğinde oltayı kendi aralarında belirleyecekleri sırayla tutarlar. Oltayı tutma sırasını ve zamanını katılımcı arkadaşlar belirler.
Büyük balık avının en üst seviyede verimli geçmesinin yolu tek olta çekmekten geçer. Bu aşamada bunun sebeplerini yazmayacağım. Bu konuda daha önceden yazdığım makalenin linkini bu satırların altına koyacağım. Merak eden oradan okuyabilir.
Büyük balık avı için saldığımız olta ağırdır. Bu ağırlığın sebebi oltadaki yem balığı, 600 gr civarı ağırlık ve dipten gelen oltanın sürtünme etkisidir. Bu sebeple oltayı eline alan arkadaş oltadaki değişimi fark eder. Bu değişimin büyük balığa işaret ettiğini anlayarak heyecanlanır. Bu heyecan yanındaki arkadaşına da yansır. Bu şekilde büyük balık avının arayışına başlarız. Bazen büyük balığın oltaya vurması kısa sürede olur. Bazen turun sonuna kadar büyük balık avı adına bir hareket olmaz. Bazen Balon Balıklarıyla uğraşmak zorunda kalırız. Bazen olta dibe takılıp büyük bir heyecana sebep olur. Arkadaşlar büyük balık oltaya takıldı zannederek heyecanlanır. Sonra dibe takılan oltanın kurtarılma tecrübesini yaşarlar. Bütün bu yaşananlar dip sırtısının doğal süreçleridir. Bunları ve pek çoğunu yaşamadan dip sırtısında tecrübe edinmek mümkün değildir.
Büyük Balık Avı Tecrübesinin Olağanüstülüğü
Yemli dip sırtısı çekerek büyük balık arayışı sürerken birden kaloma şiddetle boşalmaya başlar. “İşte büyük balık geldi” deriz. Büyük balığın çok güçlüdür. Oltadaki yeme atlayıp kancaya takıldığında kendini kurtarmak için hızla ileri doğru hamle yapar. Sonra çok büyük güçler üreten kafa vuruşlarına başlar. Tam bu aşamada kaloma ayarının doğru yapılmış olması çok önemlidir. Eğer oltayı mavi derinliklere saldıktan sonra uygun kaloma ayarı yapılmamışsa balığın takımı koparması, kancanın takıldığı yerin yırtılması ve daha pek çok problemin oluşması işten değildir.
İşte bütün bu problemlerden kaloma ayarını uygun şekilde yaparak kurtulmak mümkündür. Sonrasında büyük balıkla mücadele başlar. Mücadelenin sürdürülebilir olması da uygun kaloma ayarının yapılmış olmasına bağlıdır. Sıkı kaloma ayarı mücadele edeni çabucak yorar. Yorgun adam hata yapma eğiliminde olur. Bu aşamada kesinlikle yardıma ihtiyacı vardır. Yardım yanındakilerden gelir. Ama sıkı kaloma ayarı bu sefer kancanın takıldığı yerin yırtılmasına sebep olur. Yine balık kaçar. Yani uygun kaloma ayrı yapmış olmak çok önemlidir. Balık oltaya takıldıktan sonra kaloma ayrı yapmak hiç kolay değildir. Ciddi ustalık ister.
Büyük Balık Mücadelesi Eğiticidir
Büyük balıkla mücadeleyi kazanmak istiyorsak balığa direnmeye çalışmaktan vazgeçmek gerekir. Balıkla dişe diş mücadele ustalık ister. Yoksa yorgunluk ve hata kaynağı olur. Balığa yol verilerek yapılan mücadele pek çok sorunu ortadan kaldırır. Mücadele eden aşırı derecede yorulmaz. Kancanın takıldığı yer çok fazla yırtılmaz. Oluşabilecek başkaca problemleri çözmek için zaman kazanılmış olur. Bütün bu aşamaları başarıyla geçmek bilgi ve tecrübe ister. Bir de hızlı çözümleme yeteneği gerekir. Her çözülemeyen problem balığın kaçmasına sebep olur. Büyük balık hiçbir hatayı affetmez. Oltadan kurtulma konuda çok yeteneklidir. Büyük balık avı yapan herkes bunu tecrübe etmiştir.
Balığı Tekneye En Tecrübeli Olan Almalıdır
Bütün bu aşamalardan sonra balık teknenin altında gözükür. Bu görüntü her avcı için keyfine doyulmayacak bir andır. Hemen sonrasında en stresli an kapıdadır. Üzerinde bir sürü kancanın olduğu balığı tekneye almak. Bunun da pek çok yolu vardır. Büyük balığı tekneye en tecrübeli kişi almalıdır.
Balık tekneye alındığında herkesin kutlama yapmaya hakkı vardır. Bu kadar problemin üstesinden gelip hayali kurulan balık tekneye alındığında büyük bir tecrübe kazanılmış olur. Bunu kutlamak insanların en doğal hakkıdır. Böyle bir anın nasıl kutlanacağı kişiye özeldir. Ama genellikle zafer çığlıkları şeklinde bir kutlama olur. Son yıllarda buna bir de balığı öpmek eklenmiştir. Eeee sevgiliye kavuşmak kolay iş değildir.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/2HCZbczHa94