BUYUK BALIK AVLAMANIN HAZZI

Büyük Balık Avlamanın hazzı :

BUYUK BALIK AVLAMANIN HAZZI

Balık avı turunun olmadığı gün yalnız başıma balığa giderim. Boş günleri, tur esnasında veya yalnız çıktığım günlerde aklıma takılan bazı yöntemleri deneme fırsatı olarak görürüm. Yeni yöntemler, mevcut yöntemlerin değişik uygulamaları, değişik balık avları ve değişik takımların denenmesi gibi. Bu sayede pek çok şey öğrenme fırsatı elde ederim. Bazen de avın birkaç saatini daha önceden başarılı olmuş bir yöntemi tekrar deneyerek geçiririm. Böylece o yöntemin ne kadar çalıştığını öğrenmeye ayırırım. Başarılı olan yeni yöntemleri olgunlaştırmaya çalışırım. Olgunlaşınca da tur programına dahil etmeye başlarım.

BUYUK BALIK AVLAMANIN HAZZI

Derin Suda Balık Avı

Genellikle büyük balıklar derin sularda olur. Oltayı 80 – 100 m arası derinliklere indirip dip sırtısı çekmek zor iştir. Bunu yapabilmek için dip sırtısı yönteminde oldukça ileri seviyeye gelmek gerekir. Ayrıca av yapılan yerdeki dip yapısını bilmek gerekir. En önemlisi de teknenin hareketli olduğu bu yöntemde oltayı zemine yakın tutmayı becerebilmek ve zemine takmamaktır.

BUYUK BALIK AVLAMANIN HAZZI

Rapala ile dip sırtısı yaparken takılmak o kadar da önemli değildir. Rapalayı kurtarmak güçlü bir beden misinası ile kolaydır. Ama yemli dip sırtısında yemi dibe sürttüğümüzde bile kontrol etmek için çekmek gerekir. Özellikle canlı yemi dibe takarsak en iyi ihtimalle balığın ölmesine sebep oluruz. Ölü yemle av yaparken ise, yem üzerinde birden fazla kanca olduğundan takımı kurtarmak çok zor olur. Kısaca yemli dip sırtısı yaparken hiç bir sebeple yemi zemine temas ettirmemek gerekir. Ancak bunu becerdiğimizde av yapma şansımızı çok fazla arttırmış oluruz.

BUYUK BALIK AVLAMANIN HAZZI

Takımdaki kurşun ağırlık zemine dokunduğunda tekneye yol vererek takımı yukarı doğru kaldırmaya başlamak gerekir. Dipteki bu ani hareketlenme büyük balıkları tahrik eder. Yemi kaçırmamak için hemen harekete geçerler. Genellikle en büyük balıkları bu yolla avlarız.

BUYUK BALIK AVLAMANIN HAZZI

Sığ Sularda Büyük Balık Avı

Dev balıklar sadece derin sularda avlanır diye bir kural da yoktur. Özellikle yumurtlama dönemlerinde, öğlen veya akşam suyunda da dev balıkları avlama şansı olur. Tabii yumurtlama zamanı büyük balıkları alıkoymak çok doğru değildir. Çünkü bir tane yumurtalı dev balık, pek çok avcının ömür boyu avlayacağından daha fazla balığı denize kazandırır.

BUYUK BALIK AVLAMANIN HAZZI

Kıyılarda büyük balık avı sürpriz avlar şeklinde olur. Genellikle de avcı böyle bir ava hazır olmadığı için balık avcıyı gafil avlar. Bu tür avlarda mücadele bir kaos ortamında başlar ve ne olduğu anlaşılmadan da son bulur. Balık kendini kurtarıp kaçar. En acısı da balığın oltayı alıp kaçmasıdır. Böyle bir anda elinden oltanın fırlayıp gitmesi avcıda çok derin bir travmaya yol açar. Böyle bir durumda neye üzüleceğini bilemez.

BUYUK BALIK AVLAMANIN HAZZI

Bugün Büyük Balık İstiyorum

Bugün ava büyük balık avı yapma düşüncesi ile çıktım. Çünkü bu sene balık avı turlarımızda hep 5 – 10 Kg arası balıklar oltamıza takıldı. Bu yüzden büyük balıkla mücadele etmeyi özledim. Şöyle dev bir balık gelsin kalomayı şiddetle boşaltsın, sonra güzel bir mücadele olsun. Tabii bunun için önce güzel bir kaç yem balığı avı yapmak gerekiyor. Zaten kısmette büyük balık avlamak varsa, hepsi çok güzel bir şekilde gerçekleşir.

Sabah erkenden tekneye binip kıyıdan açıldım. Pırasalı Ada istikametine doğru yol aldım. Koydan daha yeni çıkarken çok güzel yemlikler oltama atladı. Oltayı toplayıp adaya kadar hızlıca gittim. Adanın orda bir tanede canlı yem için olta çektim. Çoban Limanına yöneldiğim esnada o da geldi. Canlı yemi hazırlayıp büyük balık avına başladım. Önce 40 – 60 m suyuna baktım. Sonra hiç oyalanmadan 70 – 100 m suyuna doğru açığa çıktım. Takımdaki kurşun ağırlığı 98 m de zemine dokundurup motora yol verdiğimde, olta zeminden 10 m yükselmeden kaloma şiddetle boşalmaya başladı. Oltaya takılan balığın büyük olduğu kaloma boşaltma şiddetinden belli oluyordu. Bu aşamada balığı görmek ve almak istiyordum.

Balığı Garantili Almanın Yolu

Büyük balığı görmek ve almak istiyorsak yapmamız gereken balığı yormaktır. Balığı yormanın en güzel yolu da, kalomayı gevşek tutup balığa göre mücadele etmektir. Gevşek kaloma, bizim nefsimize yenilip yapabileceğimiz hataları tolere eder. Balıkla mücadele zamanı uzar, ama balığı alma ihtimalimiz çok artar. Bu yüzden her zaman “denizde geçireceğimiz ne kadar zamanımız varsa, hepsini oltadaki balığı almak için harcamak en doğrusudur”. Balık kaçtıktan sonra benzer bir balığı avlamak için kaç saat, kaç balık avı turu, kaç yıl harcamak gerekir belli olmaz. Son pişmanlığın kimseye faydası olmaz. Oysa pişman olmak yerine güzel bir mücadelenin hazzını yaşayıp, balığı tekneye almak en doğrusudur. Bu şekilde avlandıktan sonra balık ihtiyaç değilse geri sal gitsin. Geri salmanın hazzının üzerine bir haz daha yoktur. Yakala bırak avı balık avının nirvanasıdır.

Büyük Balık Avlamanın hazzı

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4

Büyük Balık Avlamanın hazzı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.