Büyük Balık Avlamanın Heyecanı :
Denizin içinde büyümüş biri olarak balık avlamanın benim için en büyük tutkulardan biri olduğunu söyleyebilirim. Tatil zamanı geldiğinde “bavul hazırlığından önce zıpkın ve olta takımlarımı hazırlarım” dersem sanırım yeterince açıklamış olurum. Maceram çocukluğumda Akdeniz’de babamın peşinde zıpkın avı ile başladı. Denizin bulanık olduğu zamanlarda olta avına merak salmamı sağladı. Daha sonrasında İstanbul’a taşındım. İstanbul’da değişik balıklar ve değişik tip olta takımlarıyla tanıştım. İstavrit, Lüfer ve Palamut balıkları ve takımları gibi.
Her fırsatta olta veya zıpkına çıkacak fırsat kollamaya devam ederim. Sanırım 2014 Ağustosu idi. Kuzenim Gökmen’in Adrasan’dan gönderdiği muhteşem Akya fotoğrafları ile balık avı arzum zirveye ulaştı. Menderes abi ile yaptıkları o Akya avını görünce, benim gibi deniz ve balık tutkunu birinin buraya kesinlikle gitmesi gerektiğine karar verdim. Nihayet, 2016 Eylülünde Menderes abiyle Adrasan sahilde buluştuk ve denize açıldık.
Adrasan Koyunda turlayarak Akya avımız için gerekli olan Yazılı Orkinosu avlamak için yolumuza devam ettik. Yol boyunca iki tane yemlik balık yakaladık. Bu vesileyle Menderes abiden Akdeniz Palamut’unun, Yazılı Orkinos ve Tombik olduğu bilgisini almış oldum. Ayrıca, Menderes abiden serbest dalış ve nefeslenme konusunda bilgiler almaya devam ediyordum. Malum zaman kıymetlidir. Benim için en az olta avı kadar önemlidir. Zıpkın avı için böyle tecrübeli bir kişiden alınacak ufak tavsiyeler bile önemliydi. Bu sohbet için de kendisine çok teşekkür ederim.
Büyük Balık Avına Başlayalım
Yemlik balıkları yakaladıktan sonra sıra asıl ava başlamaya gelmişti. Nihayet olta takımlarını hazırlamaya başladık. O sırada pür dikkat yem balığının oltaya takılışını ve takımın hazırlanmasını izledim. Oltamız artık hazırdı. Derinlerdeki Akyamıza buluşmak için yola çıkmıştı. Menderes abi bana dönüp “nasıl hissediyorsun, yakalayacak mıyız” dedi. Ben de “evet abi şu anda balıkların oltaya atladığını düşünüyorum” dedim. Aradan 10 – 15 dakika geçti.
Oltanın ani bir şekilde çekilmesiyle irkildim. Büyük bir heyecanla makarayı sarmaya başladım. O anda Menderes abi “sakin ol. Anın tadını çıkar. Yavaş yavaş çek” diyordu. Benim için Akya’nın oltaya asıldığı anlar ve kalomayı boşalttığı anlar tarif edilemezdi. Yaklaşık 5 – 10 dakika içinde Akyamız suyun yüzeyine yaklaşmıştı. Artık heyecan doruğa ulaşmıştı. Sorunsuz bir şekilde balığı tekneye aldık ve mutlu sona ulaştık. Yaklaşık 4 – 4,5 kg Akyamız bizimleydi. Balığımızla fotoğraflar çekildikten sonra olta takımlarımızı toplayıp kıyıya döndük.
Böyle büyük bir balık avı heyecanını yaşattığı için Menderes abiye çok teşekkür ederim. Bu işi tutku haline getirmiş ve büyük balık yakalama arzusu içinde olan arkadaşlara böyle bir anı deneyimlemenin gerçekten bir fiyatının olmayacağını söylemek istiyorum. Tabii ki balık işinde hiçbir zaman garanti olmaz. Ama olumlu düşünceyle giderseniz boş dönmeyeceğinize inanıyorum. Tüm avcılara rast gelsin…
Saygılar…
Mete BIYIKLIOGLU
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/2chKWtiPnQE
Menderes Abi,
Bu balık çok büyük bir balık değil. Niçin bu başlığı kullandınız?
Evet, bu başlık yanlış anlaşılmaya müsait bir başlık. Ama başlıklarda çok fazla açıklayıcı olmak mümkün olmuyor. İçeriği incelemek daha tatminkar olabilir. “EN BUYUK BALIK AVINI YAPMANIN” derken arkadaşın en büyük balığı dedim. Burada gizli özne “onun”. Yani Onun (arkadaşın) en büyük balığını tutmanın heyecanın beraberce yaşadık.
🙂