BUYUK BALIK KALOMA BOSALTMA SIDDETINDEN BELLI OLUR

Büyük Balık Kaloma Boşaltma Şiddetinden Belli Olur :

Balıklar büyüdükçe güçleri de artar. Büyüyen kuyruk ve yan yüzgeçlerin ürettikleri güç miktarı da büyür. Bir kuyruk darbesiyle alınan yol fazlalaşır. Bu sayede balık daha az enerji harcayarak, daha fazla yol yapabilir. Denizde gördüğümüz büyük balıkların sakin yüzüşlerinin sebebi de budur.

BUYUK BALIK KALOMA BOSALTMA SIDDETINDEN BELLI OLUR

Oltaya büyük balık takıldığında kalomanın boşalma şiddeti çok fazla olur. Kalomanın bir kere boşalmasında alınan yol normale göre fazladır. Kalomanın boşalma şiddetine ve kamışdaki eğilme miktarına bakarak balığın büyük olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

BUYUK BALIK KALOMA BOSALTMA SIDDETINDEN BELLI OLUR

Büyük Balık Kalomayı Boşalttığında Ne Yapılmalıdır

Doksan derece açıyla tutulan kamış ipin yönüne çevrilmeli ve iple aynı açıda veya tekneye paralel tutulmalıdır. Bu sayede balığın kalomadan daha kolay ip misina boşaltması sağlanmalıdır. Balığın ilk baştaki karşı konulmaz gücünün boşa çıkarılması çok önemlidir. Böylece takımlarda sorun çıkmaz. Kancanın geçtiği yer yırtılıp genişlemez. Kanca açılmaz. İlk şokun oluşturduğu rezonans ile düğümler açılmaz.

Bu aşamada kalomada bir sıkılık olması durumunda balık kafa vurarak çok büyük güçler üretebilir. Bu kafa vuruşları takımın ilk 12 cm den kopmasına sebep olur. Balığın ürettiği güce bağlı olarak kopma mesafesi 1 – 2 cm den olabilir. Bu sebeple kaloma ayarı olta salındıktan hemen sonra yapılır. Bu ayar oltanın en zayıf noktası göz önünde bulundurularak yapılır. Kalomanın sıkılığı yakalanması umulan balığa göre olmalıdır.

BUYUK BALIK KALOMA BOSALTMA SIDDETINDEN BELLI OLUR

Oltadaki Balığı Taşlık Zeminden Uzaklaştırmak

Balık kalomayı boşaltmaya devam ederken tekne taşlık bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Çünkü balık dalarak takımları dipteki kayalık zemine takabilir. Uzaklaştırma başladıktan bir süre sonra balığın basışlarının azaldığı gözlenir. Geçen sürede balık sakinleşir ve teknenin en düşük hızında yapılan uzaklaşmaya ayak uydurur. Bu aşamada balığı tedirgin etmeden olta yavaşça sırmaya devam ederiz.

Uzaklaşma süresi, balığın tahmin edilen büyüklüğüne ve olta üzerinde oluşturduğu gücün azalmasına göre ayarlanmalıdır. Dibi kumluk olan daha derin bir suya çıkıldığında tekne durdurup, motor kapatılarak mücadeleye devam edilir.

Tekne durdurulduğunda balık çekme gücü artıp, dibe doğru yönelip büyük baskılar oluşturabilir. Bu durumda motor çalıştırılıp tekneye yol verilmelidir. Tekne yol almaya başladığında balık tekrar sakinleşir ve tekneye ayak uydurur. Bu aşamada balıkla mücadele kolaylaşır. Daha sonra tekrar durup balıkla mücadele sessiz bir ortamda devam ettirilebilir.

BUYUK BALIK KALOMA BOSALTMA SIDDETINDEN BELLI OLUR

Büyük Balık Tekneye Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Balık Teknenin altına geldiğinde yorulup yorulmadığına dikkat edilmelidir. Balık dinçse saat yönünde, soldan sağa doğru döner. Bu aynı zamanda musluğu veya her hangi bir şeyin vidalı kapağını kapama yönüdür. Yorulmuşsa saatin tersi yönde, sağdan sola doğru döner. Bu musluğun açma yönü, her hangi bir şeyin vidalı kapağını açma yönüdür. Doğada bütün canlılar yorulduğunda bu davranışı gösterir.

BUYUK BALIK KALOMA BOSALTMA SIDDETINDEN BELLI OLUR

Büyük Balık Kaloma Boşaltma Şiddetinden Belli Olur

Balık tekneye alınacak kadar yaklaştığında kancaların geçtiği yer kontrol edilmelidir. Eğer kancalar sağlam yerden geçmişse balığı almak kolay olur. Kancalar zayıf yerden geçmişse, kancanın geçtiği yer yırtılarak genişlemişse çok dikkatli davranmak gerekir.

Balığı Tekneye Alırken Kafası Sudan Çıkarmamalı

Balığı tekneye alma aşamasında asla kafası suyun dışına çıkarılmamalıdır. Kafası suyun dışına çıkarılan balık son bir gayretle kafa vurmaya başlar. Bu kafa vuruşları kancanın çıkmasına sebep olabilir.

BUYUK BALIK KALOMA BOSALTMA SIDDETINDEN BELLI OLUR

Misine balığın basmasına karşılık her an gevşetilecek şekilde tutulmalıdır. Bu aşamada her sürprize hazır olmakta fayda vardır. Balığı almakta risk görüyorsanız, balığın teknenin altında dönerek yorulmasını beklenebilir. Unutmayın, balık oltaya yakalandıktan sonra geçen her dakika bizim lehimizedir. Her geçen dakikada balık yorulur. Yorulan balığın güçlük çıkarma potansiyeli düşer.

Balığı tekneye alırken kancalara çok dikkat etmekte fayda vardır. Balığın ani hareketleriyle kancalar bir yerlerimize geçebilir. Büyük balığı çok yorarak çekmenin bir avantajı da burada kendini gösterir. Balığı alırken hiç direnmeden gelir. Kancalarda sorun olmaz.

Balık tekneye alındığında avcıların bir süre sırtlarını bir yere yaslayıp dinlenmelerinde fayda vardır. Azıcık nefeslendikten ve balık avının keyfini çıkardıktan sonra diğer işlerle ilgilenebilirler.

Bu Avın Hikayesi

Ali Bağcı ile bir balık avına daha çıkıyorduk. Sahilden açıldıktan hemen sonra yemlik balıklar bizi beklermişçesine oltalara geçmeye başladılar. Kısa sürede yemlik balık avını yaptık. Hemen Sulu Adanın yolunu tuttuk. Adaya vardığımızda Akya oltasını hazırlayıp, dolaşmaya başladık. İlk turda bir hareket olmadı. Dönüşte oltayı kontrol edip, biraz derin sudan çekmek için oltayı biraz daha uzun saldık.

Büyük Balık Kaloma Boşaltma Şiddetinden Belli Olur

Sohbet koyulaşmış, balığı unutmuştuk. Kalomanın hızla boşaltması bizi kendimize getirdi. İlk başta çok şiddetle boşaldı. Tekneyi açığa almaya başlayınca balık sakinleşti. Neden sonra şoktan çıkınca şiddetle çekmeye başladı. Balık ilk başta düşündüğümüzden daha büyüktü.

Bir saat kadar her birimiz en az üç, dört tur oltayı sararak balıkla mücadele ettik. Artık balık da biz de yorulmuştuk. Sonunda balık teknenin altında gözüktü. İtinayla Akya’yı tekneye aldık. 10 – 15 Kg ile başlayan tahminlerimiz, balığın mücadele gücü karşısında 20 Kg üstüne kadar çıkmıştı. Ama Akya bize sürpriz yaptı. Çektiğimiz Akya tam 32 Kg geldi. Şu an itibariyle 32 Kg Akya 2016 senesinin rekoru oldu.

Akya’nın Mücadele Gücünün Videosu:  https://youtu.be/hLg-sJjptnA

Büyük Balık Kaloma Boşaltma Şiddetinden Belli Olur

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.