Büyük Balık Kısmeti Olan Av Yapmakta Zorlanmaz :

Büyük balık avı her balık avı tutkununun hayalini süsler. Bu hayali geçekleştirmek o kadar da kolay değildir. Bir çok bilgiye ihtiyaç vardır. Bu bilgilere ulaşmak o kadar kolay değildir. Hele bu konuda uygulama yapmak daha da zordur. Çünkü büyük balık avıyla uğraşan çok az kimse vardır. Genel kitle daha kolay olan ufak balık avıyla uğraşmayı tercih eder. Ufak balık avı her yerde yapılabilir. Malzeme tedariki kolaydır. Malzemeler ucuzdur. Büyük balık avının malzeme tedariki zordur. Malzemeler bazen ulaşılamayacak kadar pahalıdır. Eğer devamlı büyük balık avı yapılmayacaksa bu malzemelerin alınması doğru değildir. Bu durumda büyük balık avı yaptıranların malzemelerini kullanmak daha doğru olacaktır.

Biz Büyük Balık Avını Nasıl Yaparız
Balık avı turumuz yemlik balık avıyla başlar. Önce 2 – 4 adet yemlik balık avı yaparız. Sonra en kısa sürede büyük balık avına başlarız. Büyük balık için ya Pırasalı Ada istikametine, ya da Sulu Ada istikametine gideriz. Dönemine göre her iki yönde verimlidir. Bunu ancak av yaparken kararlaştırırız.

Akya Oltasının Hazırlığıyla Teknede Heyecan Yükselir
Akya oltasını hazırlayarak ava başlarız. Sistematik olarak daha önceden av yaptığımız yerleri çekeriz. Daha önceden pek çok yerde av yaptığımız için bu bütün tur zamanını alır. Av yaptığımız yerde avı sonlandırıp video ve resimleri çekeriz. Konuyla ilgili sohbetimizi yaparak geri dönüşe geçeriz. Amacımız her avda sadece bir büyük balık avlamaktır. Bir büyük avı her katılımcı için yeterlidir. Bizim için en küçük balık 3 Kg dır. Üst sınırımız yoktur. 20 – 30 Kg üstü balıkları almak, taşımak ve temizleyip dağıtmak zor olduğu için çok fazla alıkonulması mümkün değildir. Ancak bu tür balıkların otel ve kooperatif gibi bir organizasyon içinde paylaşılıp, tüketilmesi mümkün olabilir. Bunun dışında alıkoymak eziyetten başka bir şey olmaz.

Kısmeti Olanın Av Yapması Kısa Sürer
Kısmetli olanın av yapmak için çok fazla uğraşmasına gerek kalmaz. Genellikle çok kısa sürede av gerçekleşir. Balık hemen oltaya atlar. Avcı daha ne olduğunu anlamadan avla mücadele başlar. Avcının bilgi ve tecrübesine bağlı olarak avla mücadele zamanı belirlenir.

Büyük Balık Oltaya Takıldığında Nasıl Mücadele Ederiz
Büyük balık kalomayı boşaltmaya başladığında hemen taşlık bölgeden uzaklaşırız. Avımızı 40 – 80 m derinliği olan taşlık bölgelerde yaparız. Orta su balığı olan Akya oltaya takıldığında dip yapmaya çalışır. Ayrıca oltamıza takılabilen diğer taş balıkları da taşa girme eğilimindedir. Bu yüzden avı yaptığımızda taşlık bölgeden uzaklaşmak gerekir. Hemen tekneyi daha derin ve altı kum olan bölgeye doğru çıkarız.

Balığın muhtemel büyüklüğüne, mücadele gücüne göre tekneyle uzaklaşma zamanımız belirlenir. Bazen 3 – 5 dakika uzaklaşırken, bazen 1 saatten fazla tekne en düşük hızında yol almaya devam eder. Bu şekilde balığı sürüklemek balığın daha hızlı yorulmasını sağlar. Bu yöntemde balık çok kısa bir direnmeden sonra tekneyle beraber hareket etmeyi tercih eder. Bu çok büyük balıklarla mücadeleyi çok kolaylaştırır. Balığın hızla yorulmasını sağlar. Bu sayede olta ve takımlar fazla zorlanmadan balığı tekneye almamız mümkün olur.

Büyük Balık Kısmeti Olan Av Yapmakta Zorlanmaz
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/g61Y4JloziE
21 Ağustos Pazartesi bizim balık hikayemizin tarihi 🙂 Sanırım hayatım boyunca unutamayacağım günler arasında hep ilk sıralarda yer alacak.
İç Anadolu’da doğmuş büyümüş karaya, karasal iklime yakın biri olarak, ki bu etkenlere balık tutmayı bırakın balık tüketmeyen biri olduğumu eklersek, deniz üzerinde geçirdiğimiz 5-6 saatin nasıl özel olduğunu belki tahmin edebilirsiniz 🙂
Sabah gün ağarken çıktığınız yola Menderes Bey’in mitolojiden, coğrafyadan, bilimden, siyasete uzanan geniş yelpazeli dostça sohbeti ve nefis çayı eşlik ediyor. Denizi öyle bir anlatıyor ki, hep orada kalmak istiyorsunuz. Bazen motoru durdurup “sessizliğin sesi” dediği huzura da ortak ediyor sizi:) Yapılması gerekenleri bir bir anlatıyor. Sesindeki güven sizi rahatlatıyor. İlk olanın, yeni olanın telaşı yerini keyif duygusuna bırakıyor. Gerisi; duymak, denizle iletişim kurmak. Sakince. Kaç balık gelir takılır oltama değil akıldan geçen, aşağıdaki dünyayı hayal edip, sese kulak vermek… Sonuç mu? Evet ömrümde gördüğüm en güzel gözlü en kocaman balık geldi bizimle, kısmetimizmiş. Ama sonucu bir yana denizde olmak, balık avında olmak o kadar keyifli ki, tekrar ne zaman olur düşüncesi bile gülümsetiyor 🙂 Bu güzel deneyime vesile olan eşime ve günü daha da keyifli hale getiren Menderes Bey’e sonsuz teşekkürler:) Yeni hikayelerimiz olması dileğiyle…
Denizde olmak kadar keyif aldım bu yorumdan. Çok teşekkürler.
Neden balıklar adalar ve dipteki yükselti kayalık alanların etrafında olurlar? Neden bu tür yerler daha fazla balığın toplanma alanlarıdır?
Çünkü bu tür yerler su akışının en fazla olduğu yerlerdir. Akıntı ve dalgalar suyun oksijenlenmesini sağlar. Taşlara çarpan dalgalar taşa tutunmaya çalışan besin unsurlarının balıklar tarafından yenilmesini kolaylaştırır. Akıntılar pek çok besin maddesini balıkların ayağına getiri. Bu yüzden buralarda ciddi bir besin zinciri oluşur. Bu yoğunlaşma büyük balıkları bu bölgelere çeker. Bu tür yerlerde tam anlamıyla deniz canlılığının hiyerarşik yapısını bir arada görmek mümkündür. Bu ne demektir. En ufak deniz canlısından en büyük deniz canlısına kadar bu bölgelerde görmek mümkündür. Bu yüzden bu alanların deniz yaşamının toplanma alanları gibidir.
Menderes Bey, çıkrık Makinede kamış boyu ne olmalıdır? Çıkrık makineyi nerelerde kullanabiliriz?
Kullanıma bağlı olarak kamış boyu değişir. Ortalama bir çıkrık makinede çıkrık boyu 1.60 – 1.80 m dir. Biz genellikle 30 Lbs, 1.80 m çıkrık kamışı kullanmayı tercih ederiz. Bu kamışlar çok esnek olması sebebiyle her türlü avda kullanılabiliyorlar. Üstelik av hissiyatı da oldukça üst seviyededir.
Çıkrık makine genellikle teknede kullanılır. Derin duvar kenarlarında yapılan avlarda misina kılavuzu olmayan jigging avına uygun olan çıkrık makineler de kullanılabilir.
Kısmeti olanın av yapacağını düşünmek ve kabullenmek bizi bir çok stresten kurtarıp avımızı daha keyifle yaşamamızı sağlar. Kendimizi ne kadar üzsek de sonucu değiştiremeyiz. En doğrusu güzel olan balık avı ortamını en güzel şekilde yaşamaktır. Biz elimizden geleni yapalım. Balık gelmezse aç kalacak değiliz. Her balık avı gününü büyük tecrübeleri yaşadığımız gün olarak değerlendirmek ve öğrenmeye çalışmak en güzelidir. Hayatta her zaman başarısızlık veya her zaman başarı yoktur. Her hastalık bağışıklık sistemimizi geliştirip bizi daha güçlü yapar. Her hata, sistemimizi yeniden düzenleme ve muhtemel hatalardan kurtulmak için büyük bir fırsattır.
İzninizle bugünkü balık avı hikayeme 2-3 sene geriye giderek başlamak istiyorum. Burak, Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden meslektaşım ve çok yakın arkadaşımdır. Uzmanlık ve doktora eğitimi bittikten sonra memleketi olan Antalya’ya yerleşti. O sıralar benim de uzmanlık eğitimimi tamamlamama bir kaç sene vardı. Burak Antalya’ya yerleştikten sonra görüştüğümüzde uzmanlığım bittikten sonra benim de Antalya’ya yerleşmemi isterdi. Her konuşmamızda bu yerleşme işini ve beraber yapacağımız büyük balık avlarının hayallerini kurardık. Nihayet bir yıl önce bizde Ankara’dan Antalya’ya yerleştik. Artık bu yaz konuştuğumuz ve hayallerini kurduğumuz balık avlarını yapmaya başlamanın zamanı gelmişti.
Amatör balık avı çok keyifli bir uğraş ve bir hobidir. Büyük balık avında ise tecrübe çok önemlidir. Amacınız büyük balık yakalamaksa bu işi bilenlerden detaylarıyla öğrenmeniz gerekir. Büyük balık avı da çok fazla emek ister. İşte bu noktada Menderes Ağabey’in yılların tecrübesi devreye giriyor. Adrasan çevresindeki meraların ve balık avcılığının inceliklerini daha önceki yıllarda da katılmış olduğum avlarda her seferinde Menderes Ağabey ile tecrübe etmiştim.
Bu sefer sıra arkadaşım Burak ile bu balık turunun tadını çıkarmaktaydı. 7 Ağustos pazartesi sabahı mükemmel bir Adrasan sabahında yola çıktık. Her zaman olduğu gibi Akya avı öncesi üç Palamut yakalayarak ava başladık. Yemlik Palamutlar bu avda bizi çok bekletmedi. Kısa süre içerisinde 3 adet yemlik Palamut ile Pırasalı Ada’nın yolunu tuttuk.
Yemlik palamutların kısa sürede gelmesi sanki Akya avının iyi gideceği sinyallerini verir gibiydi. İçimizde büyük bir heyecan ve sabırsızlıkla Pırasalı Ada’yı biraz geçtik. Sonra Akya oltamızı hazırlayıp suya saldık. Kıyıya paralel bir şekilde yavaş yavaş dip sırtısı çekmeye başladık.
Olta Burak’taydı. Balığın çok kısa bir süre içerisinde geleceğini hissetmişçesine fotoğraf ve video çekimi için cep telefonumu elime aldım. İşte tam da o anda yani oltamızı suya attıktan en fazla 15-20 dakika sonra kaloma önce kesik kesik boşalmaya başladı. Bu pek de Akya’ya benzemiyordu. Menderes Ağabey’in bu Balona benziyor demesine kalmadan ip makineden mükemmel bir hızla boşalmaya başladı. İşte beklediğimiz Akya buydu.
Burak büyük bir heyecanla oltayı sarmaya başladı. Bir süre sonra benim de bu zevke ortak olmam için oltayı bana verdi. Sarmaya ben devam ettim. Ara ara balığın tekrar basıp kalomayı boşaltmasıyla her saniye daha keyifli devam ediyordu. En büyük arzumuz balığı kaçırmadan tekneye alabilmekti.
Nihayet kuzumuza kavuştuk. Yaklaşık 6 kiloluk bir kuzucukla sabah 09.00 civarında avımızı tamamlamıştık. Yemlik Palamuttan kalanlara baktığımızda gerçekten üzerinde Balon Balığının diş izlerini görmek mümkündü. Yani önce yeme Balon Balığı hamle yapmıştı. Ardından gelen Akya son hamleyi yapmıştı. Şansımız yaver gitmişti ki Balon yerine Akya’yı aldık.
Keyifle fotoğraflarımızı çektik. ‘’Balık avında nasibi olanın avı kısa sürermiş’’ dedik. Daha önceki yıllarda hayalini kurduğumuz avı gerçekleştirmiştik. Bu hayali gerçekleştirmiş olmanın verdiği mutlulukla dönüş yoluna koyulduk.
Eğer sizin de büyük balık avı konusunda öğrenmek istedikleriniz varsa bu işi pirinden, Menderes Ağabeyden öğrenmenizi tavsiye ederim. Adrasan’ın mükemmel doğası ile baş başa keyifli bir avın sonuna gelmiştik.
Menderes Ağabey’e bu keyifli av için ve paylaştığı kıymetli bilgiler için teşekkür ederiz.
Burak Şahbazoğlu
Menderes Bey büyük balık için her türlü motivasyonu oluşturduk artık kısmetimizi bekliyoruz.
İnşallah kısmetiniz güzel bir büyük balık olur.
Büyük balık avı dediğimiz zaman ne kadarlık balığı anlamamız gerekir? Bunun bir ölçüsü olmalı mıdır?
Bizim için büyük balık avında makul boy 3 Kg üstüdür. Dünya üzerinde balık avıyla uğraşanları takip ettiğim kadarıyla genel kabul 3 Kg civarıdır. Ama amatör balıkçı ustalaştıkça balık kiloları artmaktadır. Örneğin bizi tatmin edecek büyük balık 5 – 10 Kg üstü olmalıdır. Ne kadar büyük olursa o kadar iyidir. Balık kilosu arttıkça yakala bırak avı yapma oranı da artmaktadır. İnsanların gözü balığa doyunca artık avını bırakmak daha büyük zevk vermeye başlamaktadır. Büyük balık avı balıkçılık etiğinin uygulanmasını kolaylaştırmaktadır.
Bizce büyük balık avı için en güzel ölçü 3 Kg üstü balıklardır. Her avcı avladığı büyük balıktan sonra daha büyük balıkların avına yönelir.
Büyük balık avının yaygınlaşması balık miktarını nasıl etkiler? Büyük balık avı ne şekilde yapılması doğru olacaktır?
Büyük balık avının yaygınlaşması ufak balık avı üzerindeki baskıyı azaltır. Ufak balık bu ortamda büyüme ve çoğalma şansı bulur. Böylece bir süre sonra büyük balık avı yapmak kolaylaşır. Mesele ufak balığı rahat bırakmaktan ibarettir. Ufak balık çoğalıp büyüdükçe balık stokları da çoğalır.
Büyük balık avı ihtiyaç kadar yapılırsa her kes balık yeme şansını elde eder. Büyük balık avında temel kural paylaşım olmalıdır. Büyük balığı avcısı tek başına tüketemez. En doğrusu paylaşarak tüketmektir. Paylaşma kültürü yaygınlaştıkça avlana balık sayısı azalır. Bu balık üzerindeki baskıyı azaltır. Böylece meralarımız her zaman balıkla dolu olur.