Büyük Balık Küçük Balık Gibi Bir Çırpıda Çekilebilir Mi :
Balıklar büyüdükçe güçleri çok fazla artar. 5 Kg bir büyük balık normal olta takımlarından daha güçlüdür. 10 Kg üstü bir balık insandan daha güçlüdür. 20 üstü bir balığı balık avına yeni başlayan birisinin çekmesi mümkün değildir. 30 Kg üstü bir balığı usta bir avcı bile çıplak elle veya kaloma kullanmadan en uygun oltayla çekemez.
Balık insandan güçlüyken yorulan insan olacaktır. Bir mücadelede yorulmak en büyük hata sebebidir. Çünkü artık mücadeleyi devam ettirmek mümkün değildir. Mücadele o an kaybedilir. Yorgunlukla alına kararlarda en iyi ihtimal balığın oltayı koparıp kaçmasıdır. Kötü ihtimal oltanın bir yerlerimize takılıp bize çok ciddi zararlar vermesidir. Bu durumu engellemek de büyük ustalık ister.
Güç arttıkça takımların gücünün de aynı oranda arttırılması gerekir. Ama büyük balık oltaya takıldığında çok büyük güçler uygulayabilir. Bu güçleri yönetmek kolay değildir. Bunun için balığı çekerken bazı yöntemler uygulamak gerekir. Bunların başında kaloma ayarı gelir.
Büyük Balıkla Mücadelede Kaloma Ayrı
Kaloma avlamayı düşündüğümüz balığa göre ayarlanır. Eğer takım balık için zayıfsa, takımın en zayıf yeri göz önünde bulundurularak ayarlanır. Yoksa balık ilk mücadeleye başladığımız anda takımı koparıp gider.Takım güçlüyse, bizi yormayacak şekilde ayarlanır. Biz yorulursak balığı nasıl çekeriz. Biz durunca balık bizi beklemez. Hamlesini yapar. Kendini kurtarıp derinlerde kaybolur.
Kaloma sıkıysa ve bu sıkılık bizi çabucak yoracak düzeydeyse kalomanın gevşetilmesi doğru olacaktır. Uzun süre mücadele etmemize uygun bir ayar daha doğrudur. Ama balığı çekerken oltayı takacağımız veya dayayacağımız bir yer varsa bunlardan destek alabiliriz. Bu destek yorulmayı engelleyici olacaktır. Bunları yapabilmek için önceden düşünüp hazırlık yapmış olmak gerekir.
Balıkla Mücadelede Boşluk Vermeme Kuralı
Balıkla mücadele ederken asla boşluk vermemek gerekir. Boşluk vermek, balıkla avcı arasındaki iletişimin kopması anlamına gelir. Balık bu durumu hemen avantajına çevirmek için çok sıkı bir hamle yapar. Bu hamle esnasında %80 ihtimalle balık kendini kurtarır. Bunu yaparken oltayı elinde tutan avcı sadece sıkı bir çekme hisseder. Kaloma hızla boşalır. Sonrasında olta hafifler. Balık kurtulmuştur. Boşluk verme neticesinde iletişim kopukluğu balığın kurtulmasıyla sonuçlanır.
Mücadele Ederken Boşluk Vermek Hatadır
Boşluk vermenin sebebi yorgunluk, bir şeyle uğraşmak, dikkat kaybı veya teknik bir zorunluluk olabilir. Sebebin ne olduğu çok da önemli değildir. Bu durumu bertaraf etmenin en kolay yolu teknenin yavaş yolla hareket etmesidir. Bu hareket boşluğun oluşmasını doğal olarak engeller. Böylece bu ihtimal ortadan kalkar.
Balık Avında Gecen Zaman Bizim Lehimize İşler
Balık avında geçen her dakikada balık yorulur. Bu sebeple balığı yormak için elimizden geleni yapmalıyız. Bunu yapmanın en kolay yolu tekneyi durdurmamaktır. Teknenin hareketli olması mücadeleyi zorlaştıracakmış gibi algılansa da durum böyle olmaz. Balık oltaya takıldığı ilk anda çok şiddetli basarken tekne hareket etmeye devam ettikçe sakinleşir. Tekneyle beraber hareket etmeye başlar. Bu aşamada sabırlı olmak gerekir.
Büyük balık avında oltamızda mücadele için yeterli ip misinanın olması gerekir. Yoksa hareketlerimiz kısıtlanır pek çok şeyi yapamayız. Olta, takım ve sonunda avımız ciddi riske girer. İlk mücadele için mutlaka oltada en azından 300 – 500 m ip misina olmalıdır. Balık büyüdükçe mücadele için gerekli olan ip misina miktarı da artar.
Oltada ipimiz fazla, tekneyle balığı çekme imkanımız varsa bu büyük bir avantajdır. Bu durumda büyük balığı durarak mücadele etmekten daha çabuk yorarız. Balığın tekneyle çekilmesi ona nefeslenme imkanı sağlar. Balık bu yüzden mücadelesini azaltır. Bu onun gücünü koruması için bir zorunluluktur. Ama yinede direnç gösterirken enerjisi boşa harcar. Ayrıca balığın bu şekilde yeterli nefes alması mümkün olmaz. Bu durun onu yorar. Geçen zaman diliminde oltayla balığın çekilmesi kolaylaşmaya başlar. Balığı çekmek iyice kolaylaştığı aşamada tekne durdurulur. Mücadele orada devam eder.
Büyük Balık Tekneye Alındığında Niçin Hareketsizdir
Büyük balık o kadar mücadeleden sonra iyice yorulmuş olur. Zaten nefes almasının mümkün olmadığı ortamda olduğu için de kısa sürede hareketsiz kalır. Sonrasındaki hareketler kasılmalara bağlı istemsiz hareketlerdir. Keseli balıklar dışında kalan balıklar hemen ölürler. Bunun sebebi bu balıklar oksijeni kanında taşımasıdır. O kadar yorgunluktan sonra kan adrenalinle dolar ve balığı hareket edemez hale getirir.
Büyük Balık Küçük Balık Gibi Bir Çırpıda Çekilebilir Mi
Büyük Balık Küçük Balık Gibi Bir Çırpıda Çekilebilir Mi
Büyüklüğüyle Şaşırtan Akya Avı: https://youtu.be/_iirGk4xt4U
15 – 20 Kg bir Akya bir çırpıda çekilebilir mi?
El oltasıyla balığın kafasını çevirmesine izin vermeden çekebilirseniz, 15 – 20 Kg bir Akya’yı çekebilmek mümkündür. Bu mücadelede en ufak bir duraklamada balık bütün gücüyle basacaktır. Bazı büyük balıkları bu durumda durdurmak mümkün olmayabilir. Bu durum çok büyük risklere gebedir. Bu konuda çok deneyimli olmak gerekir. Bu yöntemde avın sonuçlanma ihtimali de azalır. Kanca balığın yumuşak dokusuna geçerse kolayca yırtılır. Balık kurtulup gider. Bu yöntemi sadece usta profesyonel balıkçılar kullanmaya çalışır. Amaç birim zamanda daha çok balık avlamaktır.
Ama bu avı ilk defa yapan birisinden böyle bir mücadeleyi beklemek mümkün değildir. Hayati riskler doğma ihtimali çok yüksektir. En doğru yöntem çıkrık makineli olta kullanarak mücadele etmektir. Bu yöntemde temel hedef balığı yormak olmalıdır. Amatör balıkçının balık avını keyif almak, hoş vakit geçirmek ve evine kendi avladığı balığı götürmek olduğunu hatırlamak gerekir. Bu yöntemde uygun kaloma kullanılarak balık yorulup tekneye yaklaştırılır. Yorgun balık sorun çıkarmayacağı için rahatça tekneye alınır.