BUYUK BALIK OLTAYA VURDUGUNDA NASIL DAVRANIRIZ

Büyük Balık Oltaya Vurduğunda Nasıl Davranırız :

BUYUK BALIK OLTAYA VURDUGUNDA NASIL DAVRANIRIZ

Büyük balık avı genellikle altı taşlık olan meralarda yapılır. Bu meralardaki derinlikler 30 – 80 m arası derinliklerdir. Genellikle derinlik arttıkça avlanan balığın boyu da büyür. Kıyılara genellikle daha küçük boylar yanaşır. Büyük boylar ancak yumurtlama zamanları kıyılara sokulurlar. Yumurtlama zamanı dışında derin sularda avlanmayı tercih ederler. Derin su avcılığı pek bilinmediği için derin sularda bu balıklar daha rahatça dolaşır ve avlanırlar.

BUYUK BALIK OLTAYA VURDUGUNDA NASIL DAVRANIRIZ

Dip sırtısı yapmaya başlayan bir avcı önce 20 m civarında av yapmaya çabalar. Tecrübesi arttıkça daha derin sularda büyük balıklar avlamak ister. Derin sulara indikçe avcılık zorlaşır, masraflarda artar. Daha üst düzey bilgi ve tecrübenin yanında her malzemenin de daha üst seviyede olması gerekir. Ama buna karşılık ödül de büyük olur.

BUYUK BALIK OLTAYA VURDUGUNDA NASIL DAVRANIRIZ

Büyük Balıkla Mücadele Tarzımız

Bazı meralarda taşlık bölge 30 m den 80 m ye kadar uzanır. Böylesi geniş meralarda önce sığ kısımlardan başlayıp kademeli olarak derin kısımlara doğru av yaparız. Böylece merayı sistematik olarak taramış oluruz. Bu şekilde avcılık aynı zamanda oltayı bir yerlere takmadan kontrollü bir şekilde derinleştirmeyi de sağlar.

BUYUK BALIK OLTAYA VURDUGUNDA NASIL DAVRANIRIZ

Büyük balık oltamıza vurduğunda en kısa yoldan açık suya doğru çıkmak gerekir. Ama açık suya doğru çıkarken oltada boşluk oluşmasına dikkat etmek gerekir. ilk anda oluşan boşluklar balığın kolayca kendini kurtarmasına sebep olur.

BUYUK BALIK OLTAYA VURDUGUNDA NASIL DAVRANIRIZ

Açık suya doğru manevra yapıp oltanın gerginliğini sağladığımızda tekne hızını en düşük seviyeye indirmek gerekir. Genellikle 2 mil civarında bir hızla açık suya doğru gidilir. Bir süre sonra büyük balık da bu hıza ayak uydurur. Bazen de bizden daha hızlı açık suya çıkmaya çabalar. Bu bizim için bulunmaz fırsat olur. Tekne hızını arttırıp onu takip ederken oltayı yapabildiğimiz kadar gergin tutmaya çalışırız. Derin suda kumluk alana gelince tekneye uygun pozisyonu verip motoru kapatırız. Bundan sonrasında bizi açığa doğru balık çeker.

BUYUK BALIK OLTAYA VURDUGUNDA NASIL DAVRANIRIZ

Canlı Yemle Büyük Balık Avı Yaparken Kaloma Ayarı

Ava canlı yemle başlamışsak kaloma ayarımız takımı çekerken serbest akışa geçmeyecek sıkılıkta olur. Balık Oltaya atladığında kancaya geçene kadar kalomaya dokunmayız. Hatta kamışın ucunu ipin istikametine doğru tutarız. Böylece kalomanın boşalması kolaylaşır. Bunlar olurken asla tasmalama yapmayız. Kanca balığa geçmemişse, büyük balık yemi kuyruk kısmından ağzına almıştır. Ama henüz yutma hareketini yapmadan sıkıca tutmaya çabalıyordur. Ona balığı yutması için zaman tanımak gerekir. Bazen büyük balık yem balığını yutmak için rahat bir ortam olan derin suya doğru dalmaya başlar. Sabırla bekleriz. Büyük balık yemi yuttuğunda kanca ağız kısmına takılır. Kancayı hisseden büyük balık hızla kaloma boşaltmaya başlar. Bu kancanın balığa geçtiğinin göstergesidir. Bu aşamada kaloma kademeli olarak sıkılarak balıkla mücadeleye başlayabiliriz.

Ölü Yemle Büyük Balık Avı Yaparken Kaloma Ayarı

Ölü yemle av yaparken kaloma ayarı daha sıkı olur. Çünkü yem balığının üzerine takılan her kanca balığı daha sıkı tutar. Büyük balığın kolayca yemi alması çok mümkün değilidir. Ama bu yöntemde de kalomayı önce biraz gevşek tutup balığı açık suya çıkarıp tekneyi durdurduktan sonra kalomayı uygun ayara getirmek doğru olacaktır.

Uygun kaloma ayarı balığa göre değil bize göre olmalıdır. Balıkla uzun süre mücadele edebileceğimiz bir kaloma ayarı en mantıklı olandır. Bu şekilde balıkla keyifle mücadele edebiliriz. Hatta yanımızda bir arkadaşımız varsa, avın keyfini onunla paylaşırken rahatça dinlenebiliriz. Mücadele sonrasında balığı tekneye alınca beraberce başarımızın keyfini çıkarabiliriz. Büyük balık avının sevincini bir arkadaşla paylaşıyor olmak gibisi yoktur.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/N7tGbLvbzC8

Büyük Balık Oltaya Vurduğunda Nasıl Davranırız

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.