BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR

Büyük Balıkla Mücadele Edilirken Seçilecek Yollar :

https://youtu.be/lOm54GdzSZg

Profesyonel Balıkçının Kullandığı Yol

Profesyonel Balıkçı biran evvel balığı tekneye alıp yenisini avlamak ister. Böylece mümkün olduğunca çok balık avlayarak daha çok para kazanmak peşindedir. Kazandığı her kuruş onun için refah artışı anlamına gelmektedir.

Profesyonel Balıkçının Çok Balık Avlama Yöntemi Nedir?

Öncelikle balığın sürü olarak bulunduğu yeri tespit etmek ister. Bunun için ya meraları vardır oraları sırayla kontrol eder. Yada teknolojik imkanları varsa onları kullanarak balığın yerini tespit eder.

BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR

Bir başka yöntemde balığı istenilen bir bölgeye toplama yöntemidir. Buna mazmoz denir. Mazmoz; balığın ilgisini çekecek yemlerle bir yere toplanmasıdır. Bu şekilde balık bir yere toplandıktan sonra av başlar. Balığı bir yere toplamak için yansıtıcı plakalar da kullanılabilir. Balığın ışığı yansıtan cisimler ilgisi olduğu gibi, ritmik seslere karşı da ilgisi vardır. Hatta balığı kaçıracağını düşündüğümüz metallerin taşa çarpma sesi bile balığı bir yere toplayabilir. Bunun gibi pek çok yöntem vardır. Bunlardan pek çoğu deniz yaşamında dikkatli gözlemler neticesinde ortaya çıkarılmıştır. Çoğu kişisel deneyimlere dayanır.

Mazmozda en önemli husus; balık neyle yemleniyorsa onunla av yapmaya özen gösterilmesidir. Bunun istisnaları olabilir. Ama bu kural akıldan çıkarılmazsa istisnalar daha başarılı sonuç verebilir.

BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR

Bu Yöntemin Uygulanışı

Balığın yeri tespit edildikten sonra av başlar. Bu uygulamada genellikle el oltası kullanılır. Oltadaki misinalar çok kalındır. Bu misinanın kopmaması ve kolay çekilebilmesi için zorunludur. Balık oltaya takıldığında amaç balığın kafasının aşağı dönmesini engellemektir. Balık kafasını aşağıya çevirirse bütün gücünü kullanarak basmaya başlar. Bu esnada balığa hakim olmak çok zordur. Balık 10 Kg üstüyse imkansız hale gelebilir.

Profesyonel balıkçı balığın kafasını yukarıda tutacak şekilde balığı çeker. Balığın dönmesine izin vermez. Bu sayede balık gücünü dönmeye çalışarak boşa harcar. Çekme hızı çok yüksek olursa balık hiç mücadele edemeden tekneye alınır. Bu sayede pek çok balık avlayan balıkçı amacını gerçekleştirmiş olur.

BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR

Bu Yöntemin Riski Nedir?

Balık biran evvel alınmaya çalışıldığı için dinçtir. Her an basmak için çaba harcar. Bir an bir boşluk oluşursa dönüp basmaya başlar. Bu aşamada balığa yol verebilmek gerekir. Her hangi bir çapariz durumu çok tehlikelidir. Avcının eli, kolu, ayağı misinaya çapariz olabilir. Böyle bir durumda avcı büyük tehlikeye girer. Misinanın hemen kesilmesi gerekir. Bu yüzden balığı çekerken misinalar ve kurşunlar ayrı yerlere toplanması gerekir. Düzenli olmak bu riski en aza indirir.

Büyük Balıkla Mücadele Edilirken Seçilecek Yollar

BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR

Kişisel Tatmin İçin Balıkla Kıyasıya Mücadele

Bu yöntemi uygulamak için balık avında ustalık düzeyine gelmiş olmak gerekir. Bu düzeye gelen kişi pek çok balık avı yapmış ve balık avına doymuştur. Artık onun derdi balık avı değil avın keyfini yaşamaktır. Balık avının keyfini yaşarken yeni ince detaylar öğrenmeye çalışır. Yeni ince detaylar onun ustalığını bir üst düzeye taşıyacaktır.

Bu yöntemde balık oltaya takıldığında balığın çok fazla kaloma almasına müsaade etmeden balığı çekmek amaçtır. Bu yöntemin uygulanışı da profesyonel balıkçının yöntemine benzer. En önemli fark kamış oltaların kullanıldığı takımlarla yapılmasıdır.

BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR

Zaten profesyonel balıkçılık dışında yapılan avlarda kamış kullanımı güvenlik açısından zorunluluktur. El oltasında en ufak acemilikte balık basacağından çok ciddi sorunlara sebep olabilir. Kamış olta kullanımı kaloma avantajı sunmaktadır. Kaloma hem balığın ilk anda ürettiği büyük gücü alır. Hem de avcının ve takımların bu büyük güç karşısında zarar görmesini engeller. Bu aşamada tek dikkat edilmesi gereken iplere temas edilmemesidir. Eğer iplere çapariz durumu olursa takımın an mertebesinde kesilmesi gerekir. Bu yüzden büyük balık avlarına başlarken herkesin kolayca ulaşabileceği bir yere keskin bir bıçak konulmalıdır.

BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR

Bu Yöntemin Uygulanışı

Büyük balık avında avcı kendini tatmin etmeye çalışırken balığı çok fazla fırsat vermeden çeker. Kaloma normalde olduğundan daha sıkıdır. Kamışla balığı kaldırıp kamışı tekrar indirirken oluşan boşluğu hızla sarar. Bu şekilde balığın kafasını yukarıda tutmaya çalışır. Bu yöntem oldukça yorucudur. Bu yöntem büyük anlamda güç ve efor gerektirir. İnsanın nefesi ve gücü yetmezse uzun zaman uygulama yapmak zorlaşır. Bu aşamada kaloma biraz gevşetilerek balıkla mücadele kolaylaştırılır. Biraz dinlendikten sonra tekrar bu yönteme dönülebilir. Bu yöntem avcıyı çok yorduğu gibi, balığında çabuk yorulmasını sağlar.

BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR

Bu Yöntemin Riski Nedir?

Bu yöntemde balığa büyük baskı uygulandığı için kancanın takıldığı yerin yırtılma ihtimali vardır. Bu yüzden balığı kaçması çok önemli olmaması gerekir. Zaten usta avcı böyle bir yöntemi seçtiyse balığın kaçmasıyla çok ilgilenmez. O bu mücadele esnasında öğreneceklerine odaklanır.

İlk Balığını Görmeyi Garantileyecek Yöntemle Çekmek

Bu yöntemde kaloma ayarı balığı yorarak almayı hedeflemelidir. Balığın yorulmasını sağlayan yöntemler aynı zamanda avcıyı da daha az yorar. Bu sayede av sürdürülebilir olur. Avcı çok fazla yorulmadan ve arada dinlenme fırsatı bularak avıyla mücadeleye devam eder. Kaloma her boşaldığında büyük balığın müthiş gücünün boşa çıkmasını sağlar.

Bu Yöntemin Riski Nedir?

Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli husu balığın oltayı dibe yaklaştırıp taşlara takmasıdır. Bu yüzden balık oltaya takılıp kalomayı boşaltmaya başladığında taşlık bölgeden teknenin hemen uzaklaşılması gerekir. Tekne taşlık bölgenin dışına doğru en düşük hızda giderken balıkla mücadeleye devam edilir. Teknenin hareketli olması balıkla mücadeleyi kolaylaştırıcı bir etki yapar. Bu sayede oltada boşluk oluşmasının da önüne geçilmiş olur. Çünkü büyük balık avında en büyük hata oltada boşluk vermektir. Teknenin hareket etmesi boşluk oluşumunun önüne geçer. Oltanın sürekli gergin kalmasını sağlar.

İlk balığını avlayan avcı için önemli olan avdan en fazla tatmini elde etmektir. Balıkla mücadelenin keyfini yaşarken balığın yorulmasını da sağlanmış olur. Bu sayede balığın garantili bir şekilde alınması temin edilmiş olur.

Büyük Balıkla Mücadele Edilirken Seçilecek Yollar

Büyük Balık Avında İlk Tecrübe:  https://youtu.be/cdOikQ7_mmE

Büyük Balıkla Mücadele Edilirken Seçilecek Yollar

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIKLA MUCADELE EDILIRKEN SECILECEK YOLLAR için 8 cevap

  1. ali bağcı der ki:

    Akya avı deneyimi yaşarken Menderes ağabeyden öğrendiğim en önemli şey kaloma bilgisiydi. Kaloma ayarını balığa uygun yaparsak balıkla mücadele ederken sıkıntı yaşamayız. Balık oltaya takıldığında hemen taşlık bölgeden dışarı çıkarız. Bir süre balıkla mücadelemiz tekne hareket halindeyken devam eder. Derin suya çıktığımızda motorları durdurup olduğumuz yerde mücadeleye devam ederiz. Bu aşamada yorulan oltayı diğerine verir. Bu şekilde herkes balık avı heyecanını yaşar. Böylece ortak konuşacağımız bir büyük balık mücadelemiz olur. En son aşamada balığı tekneye alırız. Sonrası malum büyük bir sevinç. Darısı herkesin başına…

  2. Selçuk Yılmaz der ki:

    Büyük balıkla mücadele ederken öğrendiğim ve uyguladığım kadarıyla en doğru yol balığı yorarak mücadele etmektir. Bu şekilde balık avı heyecanını sonuna kadar yaşarken, balığı tekneye alma şansımızda ciddi oranda artmaktadır. Belki bu konuda ustalaşmaya başlayınca daha hızlı çekmek de mümkün olabilir. Ama internetten izlediğim kadarıyla ustalaşanlar daha ince takımlarla bu avı yapmayı tercih ediyorlar. Belki nende bu yola yönelebilirim. Artık bunu yaşayacağımız tecrübeler belirleyecek. Şimdiden bu konuda neler yaşayacağımı heyecanla merak ediyorum.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu yorumunuzda ustalaşma yolunda olan bir amatör balıkçının hislerine tercüman olmuşsunuz. Umarım kısmetiniz güzel olur. Yılmadan, hevesle sürdürülen her uğraş çok güzel aşamalara doğru evrilir.

  3. ali bağcı der ki:

    Büyük balık avı yormadan çekilemez. Biz menderes abiyi dinleyip balığı yorarak çekmeyi tercih ederiz. Balığı bu şekilde çekerken balık avının keyfini sonuna kadar yaşama şansımız olur. Zaten büyük balığı öyle kolayca çekmek mümkün olmaz. Biz büyük balık oltaya yakalandığında sırayla mücadele ederiz. Bu sayede çok fazla yorulmadan avı tamamlama şansımız olur. 15 – 30 Kg arası bir balık oltaya takıldığında bu balıkların mücadelesi çok fazla oluyor. Böyle bir balıkla mücadele ederken çok yorulduğumuz oluyor. Bazen Menderes abiden de yardım aldığımız oluyor. Hem bu sayede balıkla çok yorulmadan nasıl çekilmesi gerektiğini onu izleyerek görebiliyoruz.

    Son yıllarda yaptığımız avlarda büyük balık oltaya takıldığında Menderes abi tekneyi hemen taşlık bölgeden uzaklaştırıyor. Tekne av bölgesinde açık denize doğru yol alırken mücadele devam ediyor. Balık avının en telaşlı anı bu an oluyor. Teknenin pozisyonuna göre kim uygunsa oltayı önce o çekiyor. Sonra sırayla çekmeye başlıyoruz. Tekne 10 -15 dakika kadar açık denize çıkıyor. Bu arada balık ciddi anlamda yoruluyor. Mücadele etme şeklinden bu açıkça anlaşılıyor. Sonra Menderes abi tekneyi durduruyor. Motoru kapatıyor. Sesiz bir ortamda büyük balık avı mücadelesini sürdürüyoruz. Teknenin yavaş hızla 10 -15 dakika açık denize doğru gidişi balığı yorduğundan tekne durduğunda av çok uzamıyor. Sonra balıkla buluşup hasret gideriyoruz.

  4. ali bağcı der ki:

    Jigging yöntemi bana çok yorucu geliyor. Bu yöntemi yorulmadan yapmanın bir yolu var mı? Yoksa ben her zaman dip sırtısı yöntemiyle avlanmayı tercih edeceğim. Bu yöntemde çok yorulmadan av yapma şansımız oluyor. Bu durumda niçin jigging yöntemini tercih edelim?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Jigging yöntemini yorulmadan yapmanın bir yolu var. Slow Jigging. Bu yöntem jigging yöntemleri içinde az yorucu olan yoldur.

      Yemli dip sırtısı her zaman oldukça verimli bir yöntemdir. Ama bir bölgede balık bollaşırsa yemle balık avlamaya devam etmek çok doğru değildir. Canlı yem yerine suni yemlerin kullanımı daha doğru olacaktır. Hatırla biz 2004 – 2007 yılları arasında ağırlıkla suni yemlerle avlanırdık. Bu yöntemle bir çok Sinarit, Akya ve Lagos avı yapmıştık. Ne zaman gırgır tekneleri 15 Nisan – 15 Mayıs arası Adrasan ve civarında Akya avı yapmaya başladı. O dönemden sonra büyük balıklar hızla azaldılar. Bunu fırsat bilen Balon Balıkları devreye girdi. Artık yemli dip sırtısına dönmek zorunda kaldık.

      2013 senesinde gırgır teknelerinin Akya avı yasaklandı. Bu tarihten sonra büyük balık tekrar yavaşta olsa artmaya başladı. Bu artış tatminkar düzeye gelirse tekrar suni yemle büyük balık avına geçebiliriz.

      Jigging yöntemini seçilmesinin en sebebi derin sularda av yapmanın en kolay ve masrafsız yolu olmasıdır. Başka yöntemlerle 80 – 160 m derine inmek ve oralarda olta çekmek herkesin yapabileceği bir iş değildir.

  5. Ozer der ki:

    Amatör balıkçı için etten ziyade balık avından alınana keyif önemlidir. Eğer et önemli olsaydı balık avı turuna gitmek yerine balık halinden balık almaya giderdik. Adrasanbalık – Menderes abi ile balığa çıktığımda pek çok şey öğrendiğim gibi, pek çok konuda sohbet etme fırsatımız da olmaktadır. Ayrıca Adrasan’ın muhteşem doğasında balık avı yapmaya çalışmakta çok güzeldir. Bence dünyadaki en güzel yerlerden birisi Adrasan ve çevresidir.

    Yaşasın Adrasan, yaşasın MENDERES Abi.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Özer çok teşekkürler. Gerçekten benim için de Adrasan’da yaşamak ve pek çok balık avı meraklısıyla balık avı turuna çıkmak çok keyifli bir uğraştır. Özellikle öğrenmek için balık avına gelen ve öğrenmek adına pek çok soru soran arkadaşları bilgimiz dahilinde aydınlatmaya çalışmak benim için de çok heyecan vericidir. Yıllar önce öğrendiğim bir şey vardı. Birilerine bir şeyler izah etmeye çabalarken aslında en çok kendime bir şeyler öğrettiğim gerçeğiydi. Öğretmeye çabalamanın en güzel yanı budur. Çünkü birşeyler öğretebilmek için önce öğrenmek ve konuyu en detaylı şekilde kavramak gerekir. Üstelik uygulama yapma fırsatı öğrenmeyi pekiştiren en önemli unsurdur.

      Balık avını, sohbetleri ve diğer her türlü paylaşımı Adrasan’ın muhteşem doğası eşliğinde yapmak tam anlamıyla bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalığı yaşıyor olmak ve katılımcılarla paylaşıyor olmak beni en çok mutlu eden hususlardandır. Senin Adrasan hakkındaki düşüncelerine aynen katılıyorum.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.