Büyük Balıkla Mücadele Etmek Beklemeye Değer :
Bazen balık avında büyük balık oltaya atlamakta nazlanabilir. Yılmadan azimle arayışımızı sürdürmek gerekir. Biz balıktan vazgeçersek, o bizden daha çabuk vazgeçer. Bizim istek ve arzumuz balığa da yansır. Heves bulaşıcıdır. Doğadaki bütün canlılar hevesli olanların etrafına toplanırlar. Niye insanlar bir liderin etrafında toplanırlar. Çünkü onun bir vizyonu vardır. Bu vizyonunu uygulamak için liderlik yapmaya çok heveslidir. Liderliği adil ve başarılı bir şekilde sürdürdüğü sürece etrafındaki kitle çoğalır. Balık avı da böyledir. Hevessiz, isteksiz ve en önemlisi inançsızca çıkılan bir avda başarılı olmak mümkün değildir. Av yapacağına inanan adam avdan hiç vazgeçmez. Heves ve azimle sürdürülen bir av mutlaka başarılı bir şekilde sonuçlanır. Balık mutlaka oltaya atlar. Mesele oltaya atlayan balığı çekebilmektedir.
Oltaya atlayan balığı çekebilmek için hevesin sabra dönüşmesi gerekir. Sabırla yapılan işten keyif alınıyorsa, o işin olumlu sonuçlanmaması mümkün değildir. Zor olan her iş sabır gerektirir. Sabırla yapılan işten keyif alındığında, işin kalitesi en üst seviyeye çıkar. Çok başarılı sonuçlandırılan her iş insana pek çok şey öğretir. Öğrendikçe sabırlı olmak doğal hale gelir. Aceleyle yapılan hiçbir işin kaliteli netice vermesi mümkün değildir. Kaliteli bir işi uzun süre yapınca işi bitirme hızı artar. Buradaki hızlanma ile aceleyi birbirine karıştırmamak gerekir. Profesyonelce yapılan hızın aceleyle hiçbir ilgisi yoktur. Profesyonelce yapılan hızda ahenk vardır. Acelede ahenk bulunmaz.
Oltaya Takılan Balığı Almaya Odaklanmak
Oltamıza bir balık takıldığında o balığı tekneye alabilmek için bütün zamanı harcamayı göze almalıyız. “Biran evvel o balığı alayım, sonrasına bakayım yaklaşımı” yanlıştır. Elindeki işi layıkıyla bitirmeden başka işi düşünen başarısız olur. Bir işi yaparken o işe odaklanmak ve onu en iyi şekilde bitirmek esastır. Yoksa zamanımız ve emeğimiz boşa harcanmış olur. Bu yüzden oltamıza takılan balığa uygun olacak mücadeleyi verip tekneye almaya çalışmak en doğrusudur. Acele edip balığı kaçırdığımızda, kaçan balığı en doğru şekilde almak için harcayacağımız vakitten daha fazlasını yenisini avlamak için harcamak gerekir. Tabii tekrar kısmet olursa…
Oltamıza takılan her balık aynı şekilde davranmaz. Kimisi çok dinçtir. Çok iyi mücadele eder. Daha önce uyguladığımız mücadele şekilleri o balık için uygun olmayabilir. Bu yüzden o balığa odaklanıp nasıl mücadele ediyorsa ona göre daha sabırlı bir yol izlemek doğru olacaktır.
Büyük Balıkla Mücadele Tarzımız
Büyük balık oltaya atladığında önce onun türünü ve büyüklüğünü anlamaya çalışırız. Tür ve büyüklük uygulayacağımız strateji belirler. Genellikle altı taşlık olan meralarda olta çekeriz. Bu yüzden balık oltaya takılınca taşlık bölgeden uzaklaşmaya çalışırız. Hemen teknenin burnunu açığa çeviririz. Tekne açığa doğru 2 mil hızla yol alırken balıkla mücadelemiz başlamış olur. İlk anlarda balığın türüne bağlı olarak kaloma ayarımızı belirleriz. Taş balıklarında kalomayı mümkün olduğu kadar sıkı tutmaya çalışırız. Orta su balıklarında gevşek kaloma ile taşlık bölgeden uzaklaşmayı tercih ederiz.
Güvenli Mücadele İçin Taşlık Bölgeden Uzaklaşmanın Önemi
Balık oltaya ilk takıldığında kanca balığa geçene kadar gevşek kaloma ile mücadele etmek daha doğrudur. Bu şekilde balığın ilk andaki agresif mücadelesi boşa çıkmış olur. Altı kumluk derin suya çıkınca motoru kapatırız. Bu aşamada kaloma ayarını uygun ayara getirip mücadeleye güvenle devam ederiz. Bu aşamada balığı ancak onun izin verdiği ölçülerde zorlarız. Bu sayede balığı tekneye alma ihtimalimiz artmış olur.
Eğer balığı geri bırakmayı düşünüyorsak, kalomayı biraz daha sıkı tutarız. Böylece mücadele sertleşir. Bu aşamada balığın kaçması bizim için çok da önemli değildir. Zaten balığı geri bırakacağımız için odağımızda mücadeleden keyif almak vardır. Balığı hızlıca teknenin yanına getirip kancayı çıkarırız. Sonra hiç vakit kaybetmeden balığı geri salarız. Fotoğraf çekmek için vakit kaybetmeyi çok tercih etmeyiz. İlk defa böyle bir av yapan arkadaşlar için bazen ayrıcalık yaparız. Ama devamlı katılan arkadaşlarla veya yalnız çıktığımız avlarda fotoğraf için vakit kaybetmeyiz.
Büyük Balık Avına Anlam Kazandıran Mücadelenin Şiddetidir
Büyük balık avının insanlara zevk vermesini sağlayan özelliği mücadelenin şiddetidir. Mücadele ne kadar zorlu geçerse o kadar keyifli olur. Özellikle ani çıkan sorunları hızlıca çözümleyebilmek en unutulmazlardan olur.
İlk büyük balığı yalnız çekmek ne kadar zordur. Mutlaka daha usta birisinin yardımına ihtiyaç duyarız. Oysa sonraki avlarımızda tekniğimiz geliştikçe büyük balıkla mücadele kolaylaşmaya başlar. Artık çok daha büyük ve zorlu balıkları tek başımıza çekmeyi öğreniriz. Bu şekilde büyük balık avı bilgi ve tecrübemizi geliştirip ustalaşırız.
Devasa Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4