BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE ETMEMIZ GEREKIR

Büyük Balıkla Nasıl Mücadele Etmemiz Gerekir :

BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE ETMEMIZ GEREKIR

Büyük balıkla ilk defa mücadele eden arkadaşların yaşadığı sorunlardan bahsedeceğim. Bu video buna güzel bir örnek. Tabii ki, her seferinde aynı problemler yaşanır diye bir kural yok. Ama bu videoda yaşananlar genel problemleri yansıtmaktadır. Öncelikle bu problemlerin çözülmesi gerekir. Bunlar çözüldüğünde balıkla mücadelenin keyfini daha üst düzeyde yaşamak mümkündür. Ayrıca avcının bu boyuttaki bir balığı tek başına çok fazla yorulmadan çekmesi de mümkün olacaktır. Böylece daha büyük balıklarla mücadelede olası daha başka sorunları çözmesi de kolaylaşacaktır.

BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE ETMEMIZ GEREKIR

Ancak İstekli Olanlar Büyük Balık Yakalayabilir

İstek ve arzu olmadan bir işi başarmak mümkün değildir. Çünkü konuya odaklanmak mümkün olamayacaktır. Konuya odaklanmayanın fırsatları değerlendirmesi de mümkün değildir. Balık avına odaklanan ve isteyenin oltaya atlayan balıkla mücadelesi de başarılı olacaktır.

BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE ETMEMIZ GEREKIR

Balık Oltaya Atladığında Yapılması Gereken

Balık oltaya atladığında hızla kaloma boşaltmaya başlar. Bu aşamada kamış ipin olduğu istikamete doğru aynı açıya yakın tutulması gerekir. Bu şekilde balığın kalomayı daha rahat boşaltması sağlanmış olur. Yoksa kapış yukarı kaldırarak balığa direnç oluşturmak doğru değildir. Balığa direnç oluşturmak için kamışı yukarı kaldırdığımızda kalomanın etkisini arttırmış oluruz. Balığın en mücadeleci olduğu anda balığa direnmek kancanın takıldığı et parçasının yırtılmasına, takımın kopmasına veya kancanın açılmasına sebep olabilir. Yani balığı kaçırmamıza sebep olabilir. Daha büyük balıklarda bu sorunlar çeşitlenip daha yıkıcı etkilere dönüşebilir. Bu yüzden balığa uzaklaşıp gücünü boşa harcaması için fırsat vermek gerekir. Bu da ancak balığın kalomayı boşaltmasına izin vermekle olur.

BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE ETMEMIZ GEREKIR

Çıkrık Makinenin Makarasına Alabileceği Kadar İp Misina Sarmak

O kadar ip misinayı çıkrık makinemize niçin sarıyoruz ki? Balıkla mücadele etmek için. Çıkrık makinemizde ne kadar fazla ip misina varsa, o kadar büyük balıkla mücadele imkanımız var demektir. Her mücadelede bu imkanı kullanmamız gerekir. Yoksa sıkı kaloma ile mücadeleyi tercih edersek kaçıracağımız balık miktarını da arttırmış oluruz. Oysa hiç bir avcı oltasına gelen balığı kaçırmak istemez.

BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE ETMEMIZ GEREKIR

Sıkı kalomanın balığı daha çabuk yoracağı doğrudur. Tabii ki, balığı kaçırmamıza sebep olmazsa… Ayrıca, sıkı kaloma balıktan önce avcıyı yoracağı da kesindir. Sıkı kalomayı uzun süre sarabilmek için kamışı doğru kullanmayı öğrenmek gerekir. Balık basarken balığa direnmek kancanın takıldığı yerin yırtılmasına, bu arada kancanın açılmasına veya kancanın bağlı olduğu misinanın kopmasına sebep olur. Kaloma ayarımız takımın en zayıf olduğunu düşündüğümüz yerinden daha sıkı olmamalıdır.

BUYUK BALIKLA NASIL MUCADELE ETMEMIZ GEREKIR

Altı Taşlık Olan Meradan Uzaklaşmak

Oltaya takılan balıkla mücadele etmek zordur. Bir de buna dipteki kayalara takılma problemini eklememek gerekir. Balık dibe dalarken takımı dipteki kayalara takarsa çok büyük bir ihtimalle takımı kurtarmak ve balığı almak mümkün olmaz. Kayaların takım misinası üzerinde yaratacağı koparıcı etkinin yanında, büyük balıkların gücü de misinayı koparmak için fazlasıyla yeterlidir.

Bütün bu sebeplerden dolayı balık oltaya takıldığında ilk iş taşlık meradan uzaklaşmak olmalıdır. Bu uzaklaşma takımda boşluk oluşturmayacak şekilde yapılmalıdır. Bunun için keskin manevralardan kaçınmak gerekir. Keskin manevra yapılacaksa da olta çok hızlı sarılarak ve tekneyi hızlandırarak boşluk alınmalıdır. Olta gerilip misinanın üzerindeki boşluk alındığında teknenin hız azaltılıp en düşük hızında yola devam edilebilir. Bu şekilde derin ve altı kumluk alana gelindiğinde tekne durdurulup mücadeleye orada devam edilmesi doğru olacaktır. Unutmayın taşlık alanlar en fazla balık yakalanan ve kaçırılan alanlardır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı BUYUK-BALIKLA-NASIL-MUCADELE-ETMEMIZ-GEREKIR-5.jpg

Balığı teknenin en düşük hızında açık denize doğru çekmek kolaydır. Balığın dip yapma isteğini azaltıp orta sudan gelmesini sağlar. Üstelik bu yöntemde balık, durarak mücadele edilirken yorulduğundan daha hızlı yorulur. Zaten sorun yaşayan balığın açık denize doğru yönelmek gibi bir yaklaşımı vardır. Oltaya takılan bir çok büyük balıkların bizden daha hızlı bir şekilde açık denize yöneldiğini çok gördüm. Biz açık denize çıkıp tekneyi durdurduğumuzda bile tekneyi çekmeye devam edebilirler. Bu da yorulmalarını kolaylaştırır.

Derin Suda Balıkla Mücadele Etmenin Keyfi

Derin suda altımız kumluksa büyük balıkla mücadele kolaylaşır. Tek yapmak gereken balığın kalomadan misina boşaltmasına izin vermektir. Balık kalomayı boşaltır, biz çekeriz. Bir süre sonra balığın kalomayı boşaltacak gücü kalmaz. Sonrasında balığı kolayca tekneye alırız. Balık çok yorulduğu için tekneye alırken direnecek gücü de kalmaz.

Büyük balıkla mücadeleyi en doğru şekilde yapıp almanın yolu budur. Bu şekilde balığı kaçırma riskini minimize etmiş oluruz. Ne kadar uzun sürerse sürsün oltaya takılan balığı almaya çalışmak, balığı kaçırıp yeni balık avlamaya çalışmaktan daha az vakit alır. Ayrıca bu yöntem ustalaşma yolunda bizi daha disiplinli yapar. Boşa emek, para ve zaman harcamaktan kurtarır.

Büyük Balıkla Nasıl Mücadele Etmemiz Gerekir

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/yLiUxIoIldI

Büyük Balıkla Nasıl Mücadele Etmemiz Gerekir

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.