Büyük Balıklar Meralarda Beslenmek Amacıyla Dolaşırlar :
Büyük balıklar göçlerine devam ederken beslenmek amacıyla meralar arasında dolaşırlar. Balık avlarken denk geldiğimizde av yapma şansımız olur. Bir merada ne kadar çok ufak balık yoğunluğu varsa ve bu yoğunluk yıl boyu sürüyorsa büyük balıkların uğrak merası olur. Büyük balıklar beslenme imkanları fazla olan meralarda daha uzun süre geçirirler. Sonrasında yollarına devam ederler. Ama onlar meradan ayrıldıktan bir süre sonra başka sürüler meraya girer. Böylece meralarda devamlı büyük balık varmış izlenimi oluşur. Özellikle serbest dalışlarda bu durumu izlemek mümkün olmaktadır. Bir sürü bir merayı çok fazla kullanmaz. Karnını doyurduktan sonra yakın meralara doğru hareketlenir. Aynı merada büyük bir balığı birkaç kere görmek pek mümkün değildir. Böyle bir duruma nadiren rastlanır.
Bazı Meraların Av Verimliliği Daha Yüksektir
Her canlının avlanmak için daha çok kısmetli olduğu meralar vardır. Bu yüzden o meralara doğru gitmek ister. Oltayla veya zıpkınla balık avı yaparken de durum böyledir. Kendimizden örnek verebiliriz. Bazı meralarda şartlar ne olursa olsun av yapabilirken, bazı meralar balıkla dolu olmasına rağmen av yapmak mümkün olmayabilir. Bu yüzden meralara çok takılmadan kısmetli olduğumuza inandığımız meralara yönelmek daha doğru olacaktır. Hatta verimli olduğuna inandığımız meraları sistematik olarak dolaşmak av verimliliği açısından en doğru olandır. Bu yöntem zamanı verimli kullanmak açısından doğru seçimdir.
Meralarda Ufak Balığın Çokluğu Büyük Balığın Varlığına İşarettir
Bazen meralar hızlı bir şekilde ufak balıkla dolar. Bu onların hemen açığında büyük balığın olduğunu gösterir. Ufak balığın merada telaşlı olması da büyük balığın yakınlarda olduğunun bir göstergesidir. Zaten büyük balık beslenmek için harekete geçtiğinde suyun yüzünde oynaklar oluşmaya başlar. Suyun sakin olduğu günlerde oynaklar çok uzun mesafelerden gözlenebilir. Oynak yerlerini daha uzaklardan tespit etmenin bir yolunda martıların hareketini izlemekten geçer. Martılar yoğun bir şekilde hareket halindeyse ve denize doğru inip kalkıyorlarsa o bölgede büyük bir beslenme hareketliliği vardır. Beslenme hareketliliği uzun süreli olursa o bölge büyük balıkların ilgisini çeker.
Bizim Avlanma Şeklimiz
Yem balığı avı yapmak için Adrasan Koyunun içinden sırtı çekmeye başlarız. Koy dışına çıktığımızda Pırasalı Ada veya Sulu Adaya gitmek için seçim yaparız. Seçimimizi hava şartları ve balık durumu belirler. Ama öncelik hava şartlarındadır. Hava nispeten sert ise Pırasalı Ada istikametine gideriz. Hava güzelse balık durumuna göre karar veririz. Genellikle de Sulu Ada istikametine gideriz.
Her iki ada da büyük balık avına başlayacağımız meralardır. Adalar civarında büyük balığa başlarız. Eğer o bölgede büyük balık avı yapamazsak Adrasan Koyuna doğru yöneliriz. Koy içinde pek çok büyük balık avı yaptığımız mera vardır. O meraları sistematik olarak taramaya başlarız. Genellikle bu meralardan birinde büyük balık avını yapıp dönüşe geçeriz.Bugünkü avımı Sulu Ada ile ana kara arasında yaptım. Hava ve deniz çok güzeldi. Balık da beni hiç bekletmedi. Her şey umduğum gibi gitti. Gerçekten çok keyifli bir av oldu. Denizde olmak zaten tek başına kendimi ayrıcalıklı hissetmem için yeterliyken birde böylesi güzel bir av yapmanın tadına doyum olmuyor. Bana kalan Allah’a şükretmek oluyor. Her isteyene böyle güzel avların kısmet olması dileğiyle…
Büyük Balık Avı Videosu: http://www.dailymotion.com/video/xo41bp