Büyük Balıkların Azalmasının Balon Balığı Göçü Üzerindeki Etkisi :
Büyük balıkların azalmasının balon balığı göçü üzerindeki etkisi
2006 – 2013 tarihler arasında 15 Nisan – 15 Mayıs arasında Gırgır tekneleri yasal izinle Akya avladılar. Üstelik 1 Nisan – 31 Ağustos tarihleri arasında balık avının bütün denizlerde yasak olmasına rağmen. Bu dönem Akya ve diğer birçok balığın yumurtlama dönemidir. Kısaca yumurtlamadan avlanan Akya miktarı hızla azaldı. Aynı zaman diliminde uluslararası sularda da Orkinos avı yapıldı. Bu şekilde büyük balıklar hızla azalınca, Balon Balıklarına büyük bir koridor açıldı. 2006 sonra Balon Balığı başta Akdeniz olmak üzere Eğe denizinde de çoğalmaya başladı. Artık Balon Balığı Akdeniz’in yerleşik balıklarından oldu.
Balon Balığı Zararlı Mı, Faydalı Mıdır?
Bu soruyu ilk olarak kendime sorduğumda kendime şu cevabı verdim. “Yaradan HAYIR OLMAYAN hiçbir şey yaratmaz”. Zaten şimdiye kadar zararlı olduğunu düşünüp, azaltma yoluna gittiğimiz her canlıyı sonrasında nasıl koruyup çoğaltırız diye kafa yormadık mı? Yine aynı hatayı tekrarlayacak mıyız? Büyük balığı bilinçsizce yumurtlama zamanı avlayıp biz azaltmadık mı? Dengeyi bozan yine biz insanoğlunun hırsı değil mi? Hırslarımıza kapılarak yaptığımız hatalara bir yenisini mi ekleyeceğiz?
Balon Balığı zararlı olarak gösterilmesine rağmen; ağları, paraketeleri, bırakma takımlarını, keyifçinin mercan takımlarını, bizim sırtı takımlarımızı keserek gönüllü olarak avlamaktan vazgeçmemiz gereken balığın avlanmasını engelleyerek balık stoklarının artmasına katkı sağlamaktadır. Avlayamadığımız balık denizde kalınca çoğalır.
Balon Balığı Avcı Bir Balık Mı?
Balon Balığını avcı balık gibi göstermeye çalışan pek çok insan var. Onlara sormak lazım; Akya, Orkinos, Kılıç Balığı, Barakuda, Wahoo, Orfoz, Lagos, Sinarit, Fangri, Trança ve diğer pek çok büyük balık karşısında Balon Balığının avcılığından ne kadar bahsedilebilir? Bütün bu büyük balıklar balığı bitiremiyor da Balon Balığı mı balığı bitirebiliyor? Üstelik bu saydığımız balıklardan bir tanesi meraya girdiğinde Balon Balığının devasa sürüsünden eser kalmıyor. Çil yavrusu gibi derin suya kaçıyorlar. Kaçamayanlar ise dibe inip tam siper yapıyorlar.
Balon Balığının Denizdeki Görevi Nedir?
Sitem dışı olan balıkları yemektir. Bu kendi hemcinsi bile olsa fark etmez. Oğlum, kızım demez. Biraz önce beraber avlandıkları yaralanan hem cinsini yerler.
Akya Sürüsü Videosu: https://dai.ly/xo41bp