Canlı Yemi Tekneye Almadan Önce Yapılacak Hazırlık :
Büyük balık avı için Adrasan Koyundan tekneyle açılırken oltalarımızı suya bırakırız. Amacımız önce koy içinde yemlik balık avı yapmaktır. Rapala ile yüzey sırtısı çekeriz. Koy içinde genellikle bir veya iki adet yemlik balık avı yaparız. Sonrasında oltaları toplarız. Büyük balık avı yapacağımız meraya doğru hızlıca yol alırız. Meraya yaklaşırken tekrar oltalarımızı suya bırakırız. Bu aşamada sadece bir adet canlı yem balığına ihtiyacımız vardır. Canlı yem için yüzey sırtısı çekerek dolaşırken Akya Oltasının hazırlığına başlarız.
Canlı Yem Hazırlığı İçin İhtiyaç Duyulan Malzemeler
- Akya Oltası
- Çuvaldız İğnesi
- 25 – 30 cm İki ucu birbirine bağlı ip misina
Önceden Çuvaldız İğnenin ip geçirilecek halkasının bir kısmı spiral (taşlama) makinesi veya eğe yardımıyla açılır. Böylece kolayca ip takıp çıkarılabilir hale getirilir. 25 – 30 cm İp misina iki ucundan birbirine sıkıca bağlanır. İki ucu birbirine bağlanan ip halka olur. Düğüm kısmından Mustad 10.0 kancaya bağlanır. İpin diğer tarafına çuvaldız iğnenin halkası geçirilir. Bu şekilde canlı yem için hazır oluruz.
Canlı yem oltaya geçtiğinde mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde tekneye yaklaştırılır. Canlı yem ne kadar diri kalırsa o kadar iyidir. Balık hemen tekneye alınır. Tam gözünün üst ön tarafından burun deliklerinin olduğu kısımdan çuvaldız iğne yardımıyla ip geçirilir. Çuvaldız ipten çıkarılır. Kancanın ucu, çuvaldızın çıkarıldığı yerden geçirilip burulur. Burma işlemi balığın başına yaklaşınca durdurulur. Kanca, burgunun başa temas ettiği yerden zarar vermeyecek şekilde geçirilir. Böylece canlı yem hazır hale gelir. Hemen suya bırakılır. Olta 3 – 5 mil hızla çekilirken takım 15 – 20 m kadar salınır. Bir süre bu şekilde gidilir. Bunu işlem balığı daha da canlandırmak için yapılır. Sonra olta çekilip balığın durumu kontrol edilir. Balık iyice canlanmış olur. Sonra olta ne kadar salınacaksa o kadar bırakılır.
Canlı Yemi Tekneye Almadan Önce Yapılacak Hazırlık
Takım Tekne Hızından Daha Yavaş Salınır
Olta asla tekne hızından daha hızlı salınmaz. Olta tekne hızından daha hızlı salındığında kurşun hızla aşağı çökerken yem yukarıda kalır. Bu durumda takımın bedeni yemle beraber olta bedenine sarılır. Bu hata canlı yemin ölümüne sebep olur. Bu çapariz hemen fark edilse bile çok geç kalınmış olur. Hemen fark edilmezse, fark edilene ya da olta kontrol için çekilene kadar zaman boşa geçmiş olur. Bu şekilde balık avlamak mümkün değildir. Üstelik bu aşamada ya ölü yemleri kullanarak ava devam edilir. Ya da yeniden canlı yem için dolaşmak gerekir. Tabii canlı yem avı yapılabilirse… Kısaca böyle bir hata avın bütün avantajını yok eder. Avcıların hevesini kırar. Hatta günün bitmesine sebep olabilir.
Canlı Yemin Avantajları Nelerdir
- Canlı yemi 3 – 5 mil hızla çekme şansımız olduğundan daha fazla mera dolaşma ve daha fazla büyük balıkla karşılaşma şansımız olur. Bu durum av yapma ihtimalini arttırır.
- Ayrıca hızlı hareket büyük balığın yeme yönelme ihtimalini de arttırır.
- Canlı yemle her büyük balığın avını yapma ihtimalimiz vardır.
- Bu yemle yüzeye yakın av yapma şansı da vardır.
- Canlı yemi hızlı çektiğimiz için Balon Balıklarından kurtarma ihtimalimiz artar.
- Canlı yem kullanımı yemli balık ihtiyacımızın azaltır. Yem balığı işi daha çabuk bittiği için büyük balık avına daha fazla süre kalır.
- Canlı yem bir şekilde büyük balık veya Balon Balığı müdahalesi sonucu ölürse, ölü yem olarak da kullanılabilir. Böylece ava devam etme şansımız olur.
- Canlı yemin hazırlanması hızlıca yapıldığı için büyük balık avına daha fazla zaman kalır.
Bu na benzer pek çok avantaj saymak mümkündür.
Canlı Yemi Tekneye Almadan Önce Yapılacak Hazırlık
Ölü Yemle Akya Oltası Hazırlanma Videosu: https://youtu.be/NJ1cu6oFtNY