CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Canlı Yemle Akya Oltasının Hazırlanıp Kullanılması :

Canlı Yemi Tekneye Almadan Önce Yapılması Gereken Hazırlık

Canlı Yem Hazırlığı İçin İhtiyaç Duyulan Malzemeler

  • Akya Oltası
  • Çuvaldız İğnesi
  • 25 – 30 cm İki ucu birbirine bağlı ip misina

Önceden Çuvaldız İğnenin ip geçirilecek halkasının bir kısmı spiral (taşlama) makinesi veya eğe yardımıyla açılır. Böylece kolayca ip takıp çıkarılabilir hale getirilir. 25 – 30 cm İp misina iki ucundan birbirine sıkıca bağlanır. İki ucu birbirine bağlanan ip halka olur. Düğüm kısmından Mustad 10.0 kancaya bağlanır. İpin diğer tarafına çuvaldız iğnenin halkası geçirilir. Bu şekilde canlı yem için hazır oluruz.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Yemlik Balık Avı

Büyük balık avı için Adrasan Koyundan tekneyle açılırken oltalarımızı suya bırakırız. Amacımız önce koy içinde yemlik balık avı yapmaktır. Rapala ile yüzey sırtısı çekeriz. Koy içinde genellikle bir veya iki adet yemlik balık avı yaparız. Sonrasında oltaları toplarız. Büyük balık avı yapacağımız meraya doğru hızlıca yol alırız. Meraya yaklaşırken tekrar oltalarımızı suya bırakırız. Bu aşamada sadece bir adet canlı yem balığına ihtiyacımız vardır. Canlı yem için yüzey sırtısı çekerek dolaşırken Akya Oltasının hazırlığına başlarız.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Canlı Yemle Akya Oltasının Hazırlanması

Canlı Yemin Kancaya Takılması

Yem oltaya geçtiğinde mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde tekneye yaklaştırılır. Canlı yem ne kadar diri kalırsa o kadar iyidir. Balık hemen tekneye alınır. Tam gözünün üst ön tarafında burun deliklerinin olduğu kısımdan çuvaldız iğne yardımıyla ip geçirilir. Çuvaldız ipten çıkarılır. Kancanın ucu, çuvaldızın çıkarıldığı yerden geçirilip burulur. Burma işlemi balığın başına yaklaşınca durdurulur. Kanca, burgunun başa temas ettiği yerden zarar vermeyecek şekilde geçirilir. Böylece canlı yem hazır hale gelir. Hemen suya bırakılır. Olta 3 – 5 mil hızla çekilirken takım 15 – 20 m kadar salınır. Bir süre bu şekilde gidilir. Bunu işlem balığı daha da canlandırmak için yapılır. Sonra olta çekilip balığın durumu kontrol edilir. Balık iyice canlanmış olur. Sonra olta ne kadar salınacak isteniyorsa o kadar bırakılır.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Olta Tekne Hızından Daha Yavaş Salınmalıdır

Olta asla tekne hızından daha hızlı salınmaz. Ağır takımları salarken en önemli husus budur. Olta tekne hızından daha hızlı salındığında kurşun ağırlık hızla aşağı çökerken yem yukarıda kalır. Bu durumda takımın bedeni yemle beraber olta bedenine sarılır. Bu hata canlı yemin ölmesine sebep olur. Bu çapariz hemen fark edilse bile çok geç kalınmış olur. Hemen fark edilmezse, fark edilene ya da olta kontrol için çekilene kadar zaman boşa geçer. Bu şekilde balık avlamak mümkün değildir. Üstelik bu aşamada ya ölü yemleri kullanarak ava devam edilir. Ya da yeniden canlı yem için dolaşmak gerekir. Tabii canlı yem avı yapılabilirse… Artık vakit ilerlemiş ve canlı yem avlama ihtimali azalmıştır. Kısaca böyle bir hata avın bütün avantajını yok eder. Avcıların hevesini kırar. Hatta günün bitmesine sebep olabilir.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Canlı Yemle Akya Avı Nasıl Yapılmalıdır

Canlı Yemi Çekme Hızı

Bu yemle Akya avı 3 – 5 mil hızla çekilerek yapılmalıdır. Canlı yem nefeslenebilmesi için ölü yeme göre daha hızlı çekilmesi gerekir. Hata ara sıra balığı canlandırmak için dönmeyeceği hızlara çıkmak gerekir. Ani hızlanmalar büyük balığı dikkatini daha fazla çeker. Bu sayede büyük balığı kıskandırmak mümkün olur. Bu şekilde olta çekmek büyük balık avı verimini çok arttırır. Ayrıca, meralar arası geçişlerde yemin dönmeyeceği kadar yüksek hızlara çıkılabilir. Yüksek hızlar yem balığının daha iyi nefeslenmesi sağlayıp canlandırır.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Canlı Yemle Dip Sırtısı Çekerken Arada Hızlanmanın Avantajı

Kaloma Ayarı

Canlı yemi çekerken kaloma ayarı, takımın serbest akışa geçmeyeceği sıkılıkta olmalıdır. Böylece büyük balık yeme saldırdığında yemi tutan ipin bağlı olduğu yerin yırtılması engellenmiş olur. Kaloma sıkı olursa büyük balık kancaya geçmeden önce yemi kolayca koparıp yutabilir. Kalomanın gevşek olması canlı yemin yırtılmasını engeller. Bu sayede büyük balık yemi yutmaya çalışırken kanca büyük balığın dudak kısmına geçer. Bu anda büyük balık kalomayı çok hızlı bir şekilde boşaltmaya başlar. Biraz daha bekleyip kaloma kademeli olarak sıkılıp gerekli ayara getirilir. Kaloma uygun ayara getirildikten sonra mücadele başlar. Bütün bunlar olurken tekneyi taşlık bölgeden uzaklaştırmak için açığa dümen kırılmalıdır. Kaloma mücadele ayarına getirildiğinde tekne hızı 2 mil civarında olmalıdır.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Canlı Yemin Avantajları Nelerdir

  • Canlı yemi 3 – 5 mil hızla çekme şansımız olduğundan daha fazla mera dolaşma ve daha fazla büyük balıkla karşılaşma şansımız olur. Bu durum av yapma ihtimalini arttırır.
  • Ayrıca hızlı hareket büyük balığın yeme yönelme ihtimalini de arttırır.
  • Canlı yemle her büyük balığın avını yapma ihtimalimiz vardır.
  • Bu yemle yüzeye yakın av yapma şansı da vardır.
  • Canlı yemi hızlı çektiğimiz için Balon Balıklarından kurtarma ihtimalimiz artar.
  • Canlı yem kullanımı yemli balık ihtiyacımızın azaltır. Yem balığı işi daha çabuk bittiği için büyük balık avına daha fazla süre kalır.
  • Canlı yem bir şekilde büyük balık veya Balon Balığı müdahalesi sonucu ölürse, ölü yem olarak da kullanılabilir. Böylece ava devam etme şansımız olur.
  • Canlı yemin hazırlanması hızlıca yapıldığı için büyük balık avına daha fazla zaman kalır.

Bu na benzer pek çok avantaj saymak mümkündür.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI
CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Ölü Yemle Büyük Balık Avı İçin Akya Olatasının Hazırlanması

Gerekli Olan Malzemeler

Bu malzemeleri diziliş sırasına göre yazalım.

  • Orta boy fırdöndü,
  • Bir metre 1.00 – 1.20 mm misina,
  • 13 adet ortası delik kurşun ağırlık,
  • Orta boy fırdöndü,
  • 4 Kulaç 0.90 – 1.00 mm misina,
  • Orta boy fırdöndü
  • 2 Kulaç 0,90 – 1.00 mm misina,
  • 10.0 Mustad Kanca
CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI

Rapala Düğümü

Bütün bağlantıları Rapala Düğümü ile yapmakta fayda vardır. Rapala düğümü, büyük balıkların oltada mücadele ettikleri sırada oluşturdukları rezonansa en iyi dayanacak düğüm şeklidir. Başka türlü atılacak halka düğümler de kullanılabilir. Her düğüm misinada güç kaybına sebep olur. En az güç kaybı yaratan ise Rapala Düğümüdür.

Takımı 1,04 mm – 70 Kg çekerli monofilament Queen Star misina ile hazırlarız. Dileyen flourocarbon misina da kullanabilir. Önce 1 m misinanın bir ucuna orta boy fırdöndü bağlayarak başlarız. Sonra misina üzerine 13 adet ortası delikli kurşun ağırlık takarız. Misinanın diğer ucuna da fırdöndü bağlarız. Fırdöndünün diğer ucuna 4 kulaç misina bağlarız. Misinanın diğer ucuna bir orta boy fırdöndü daha bağlarız. Fırdöndünün diğer tarafına 2 kulaç bir misina daha bağlarız. En ucuna da 10.0 Mustad kanca bağlarız.

Takımın Dizilişi

Orta Boy Fırdöndü + 1 m, 1,04 mm, 70 Kg Çekerli Misina + Orta Boy Fırdöndü + 4 Kulaç Aynı Misinadan + Orta Boy Fırdöndü + 2 Kulaç Aynı Misinadan + 10.0 Mustad Kanca

Ölü Yemle Akya Oltasının Hazırlanıp Kullanılması

Akya oltasında kullanacağımız yem ölmüş ve biraz katılaşmış olduğu için her iki tarafa doğru esnetilmesi gerekir.  Balığı esnettikten sonra kuyruğunu eti zedelemeden kırarız. Esnetilen ve kuyruğu kırılan balık, 2 – 3 mil hızla çekilirken salınımlar yaparak canlı görüntüsü verir.

Akya Oltasının Hazırlanması

Taşıyıcı kanca olarak 6 – 8 numara kanca kullanırız. Bu kancayı balığın alt çenesinden, başının üste ortasına gelecek şekilde geçiririz. Balığın boyuna uygun ayarladığımız, 0.58 mm örgü ipi çift kat yaparak, 4.0 VMC kalın üçlü kancalara bağlarız. İki adet olan bu üçlü kancaları, plaj şemsiye telinden 30 -35 cm olarak yaptığımız şiş yardımıyla, sırayla anüsten ve kuyruğa yakın bir yerden geçirip, taşıyıcı kancaya kazık bağı düğümünü kullanarak bağlarız. Balık avından sonra bu düğümler kolayca açılarak tekrar kullanılabilir. Bu şekilde yemi hazırladığımızda canlı rapalaya benzer.

Akya Oltasının Bırakılması

Motor çalıştırılıp 3 – 5 mil hızla giderken önce yem kontrol edilerek denize bırakılır. Sonra takım yine kontrollü bir şekilde salınır. Takım salındıktan sonra çıkrık makinenin açma kapama kolu açılarak örgü ip kontrollü olarak serbest bırakılır. Bu aşamada çıkrık makineden ipin boşalma hızı tekne hızını geçmemelidir. Ağır takımlar tekne hızından daha hızlı bırakılırsa, kurşunlar hızla dalarken yem gelip örgü ipe dolanır. Bu durumda balık avı yapılamaz.

Kaloma Ayarı

Ölü yemde kaloma ayarı büyük balık avına uygun şekilde yapılır. Bu uygunluğu belirleyen temel unsurlar nelerdir:

  • Kaloma sıkılığı takımın en zayıf yerinden daha güçlü olmamalıdır,
  • Uzun sürecek mücadeleyi sürdürebileceğimiz bir ayar olmalıdır.

Gevşek kaloma ayarında kancanın geçmeme ihtimali olabilir. Ayar yapıldıktan sonra tasmalama yapmak gerekir. Çok sıkı olmamalıdır. Çok sıkı kaloma ayarında kamışın kırılması, takımın kopması veya oltanın elimizden kaçması mümkün olabilir. Sıkı kaloma ayarını uygun hale getirmek için o panik halinde çok kısa zaman kalır. Yoksa yukarıda saydığımız sorunlarla yüzleşilir. En iyisi kaloma ayarı takım salındığında yapılmalıdır. Yapılan ayar belli periyotlarda kontrol edilip kaloma ayarından emin olunmalıdır. Arada bir kaloma kontrolü avın motivasyonunun devamlı olmasını sağlar. Avın verimli ve sağlıklı olmasını sağlar.

Takımı Ne Kadar Salınmalıdır

Takım derinliğe uygun salınır. Derinlik ne kadarsa, olta uzunluğunun da o kadar olması doğru olacaktır. Akya orta su balığı olduğu için dibe kadar oltayı indirmeye çalışmak çok doğru değildir. Dibe kadar kısa zaman dilimlerinde indirilebilir. Ama dipte tutulmamalıdır. Tekneye yol vererek orta suya doğru çıkarılmalıdır. Bu hareketlenmeler belli zaman aralıklarında yapılması balığın kıskandırılması için çok iyidir. Derinlik değiştikçe, çıkrık makineden salınan ip mesafesi de değiştirilebilir.

Canlı Yemle Akya Oltasının Hazırlanıp Kullanılması

Zargana ile Akya Oltası Hazırlığı Videosu: https://youtu.be/GwDBf8sgG-k

Canlı Yemle Akya Oltasının Hazırlanıp Kullanılması

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

CANLI YEMLE AKYA OLTASININ HAZIRLANIP KULLANILMASI için 2 cevap

  1. Mustafa çetiner der ki:

    Kanca detayını(kod no’sun) öğrenmek istiyorum

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.