Daha Oltayı Tam Olarak Salmadan Akya Oltaya Atladı :
Tam bir ay önce aklıma Adrasan’da Kuzu Balığı (Akya) avına gitmek düşmüştü . Gecen sene yine bu zamanlarda yaptığım teşebbüsü, rahmetli ablamın hastalığının ağırlaşması üzerine, üzülerek iptal etmiştim. Nasibe, kısmete ve kadere iman eden inançlı biriyim. “Her şeyde hayır vardır” demiştim.
2018 Eylül ayının sonundan itibaren meteoroloji incelemelerine başladım. İşimle ilgili boş gün isteğim de kabul olmuştu. Çok sevinçliydim…
Büyük Balık Avı Hazırlığı Başladı
Tüm jig ve ağır takım oltalarımı tek tek elden geçirdim. Yanımda İstanbul’dan Antalya’ya götüreceğim. 1 adet hafif,1 adet orta ve 1 adet ağır kategoride 3 adet Jig kamışı ve bu kamışlarla kullanacağım 2 adet ip sarılı makineyi çantama itina ile yerleştirdim. Bu takımları ilk defa deneyecektim. Elektrikli çıkrık ve kamışını da çantama yerleştirdim. Bu hazırlıkları yaptıkça heyecanlanıyordum. Sanki o muhteşem balık beni bekliyordu. O balığı yakalayabileceğimi hissediyordum. Hatta o balıkla fotoğraf ve video çekimi yaptıktan sonra onu öpüp suya iade etmeyi tasarladım. Zaten yiyebileceğim maksimum balık 250 – 500 gr arasıdır. Bu ihtiyacımı balıkçıda veya restoranlarda giderebilirim. Ama onu suya ve yaşamına iade edersem nesli ve sayıları devam edecektir. Bu sayede doğaya bir faydam olacaktır.
Adrasan Adeta Cennetten Bir Köşe
9 Ekim gecesi Adrasan’a ulaştım. İşte cennetten bir köşe… Sıcakkanlı insanları, bozulmamış doğası, sakin yaşamı ile Adrasan. Sessizlik ve Huzur arayanların yeri. 10 Ekim günü Adrasan’da arkadaşım Ramazan ile (Med Jigging Adrasan) onun teknesi ile ve onun bildiği meralarda jig avı yapacaktık. Hedef balığımız tabii ki Akya idi. O hafif oltalarla jigging yapmak, büyük balık yakalamak ve uzun bir mücadele heyecanını yaşamak istiyordum. Bölge olarak Sulu Ada civarını seçtik. Bölgeye intikal ederken “sırtı çekeyim” dedim. Yeni aldığım üst tarafı Sardalya formu, alt tarafı kavuniçi renginde 11 cm boyundaki rapalamı lider misina ile kuvvetlendirdiğim olta ile suya saldım.1.5 – 2 metre dalarlı gagası ile Palamut yakalamayı hedefledim. 10 dakika sonra fotoğraf ve video çektirirken elimdeki kamış sanki kayaya takılmış gibi oldu. Kalamayı gevşetmeye fırsat bulamadan bam… Takım koptu. “Hadi hayırlısı” dedim. Nasip böyleymiş. Ama av heyecanla başlamıştı.
Jigging Yöntemiyle Avımız Başlıyor
Sulu Ada civarında birkaç yerde jigging yapmayı denedik. Jigging yöntemi oldukça yorucuydu. Yoruldukça dinlenip tekrar devam ettik. 144 m derinlikte elektrikli makinem yanımda kendi kendine jig yapıyordu. Hem onu yönetiyordum, hemde 2 m solunda ben jig yapıyordum. Kullandığım kamış da misina önce bir yukarı doğru boşaldı. Sonra gerildi. Bir balık yakalamıştım..heyecanla sardım oltamı..yukarı getirdiğimde gözlerime inanamadım. Şişmiş hava kesesiyle ve patlak gözleriyle bir Grida yakalamıştım. Arkadaşım Ramazan bu boy ve cinsinin avının limitler içinde olduğunu söyledi. Tekneye çıkarıp fotoğraflarını çektik. jig’in yarısı ağzının içindeydi. Alt iğne derine saplanmıştı. Yuttuğu için pense ile çıkarabildik. Bu işlemden balık zarar gördüğü için alıkoydum.
Grida Avı
Çok sevinçliydim. Derin suda jig ile ilk Grida avımı yapmıştım. Sevincimi hemen paylaşmak istiyordum. Çektiğim fotoğrafları, aileme ve balık avı arkadaş grubuma gönderdim.
O gün büyük kuzular sessizliğe bürünmüştü. Çok aradık bulamadık. Sulu Ada bölgesinde birkaç arsız Balon Balığı dışında Akya yakalayamadık. Akşam üzeri dönüşe geçtiğimizde Adrasan koyunda duba çevresinde son jig avımı yaptım. Bu bir Akya palazı idi. Neşe içinde o gün ki avımızı sonlandırdık. İki güzel av ile yorulmuş olarak otelime döndüm..mutluydum.
Sinemis Hotel’in sahibesi Fatma hanım bana güzel bir akşam yemeği hazırladı. Gridayı da çok güzel pişirmişler. Bir parçası tadarak kalanın ahçımıza ve otel çalışanlarına ikram ettim. Gerçekten lezzetliydi.
Adrasan Balık İle Büyük Balık Avına Çıkıyoruz
11 Ekim tarihi için de Adrasanbalık.com sitesinin sahibi Menderes beyle sözleşmiştik. Menderes bey bu bölgede amatör balıkçılık kapsamında büyük balık avı turu yaptırıyor. Amacımız Akya avı yapmaktı.
Jigging avında çok yorulmuştum. Kolay değil neredeyse 8 saate yakın jig yaptım. Duş alıp, erkenden yattım.
Sabah Adrasan ayrı bir güzeldi. Gün doğumu muhteşemdi. Aklımdan “burada yaşayanlar çok şanslı” diye geçirdim. Tam saatinde Menderes bey botuyla kıyıya geldi. Saat 07.00 de avımız başladı. Menderes bey öncelikle nasıl bir strateji izleyeceğimizi, takımların neler olduğunu, nasıl kullanacağımızı, nelere dikkat etmem gerektiğini tek tek anlattı.İşini seven, titiz ve dikkatli bir rehber avcıydı. Tam benim sevdiğim gibi. Sonra sonra konuştukça balıkçılık, balık,deniz, takımlar… dünya, çevre, ekoloji konularında da birikimli bir insan olduğunu gördüm. Takdir ettim. Saygım arttı.
Büyük Balık Avı Turumuz
Rapalaları suya salıp dolaşmaya başladık. “Tam buralarda balığı yakalamamız lazım”dediği anda benim oltamda kalama sesi geldi. “Yakaladınız” dedi. Şaşırmıştım. Takımı hemen sardım. Hakikaten ilk Akya için yem yapacağımız Palamut’u yakalamıştım. Onu tekneye aldık. Ardında ikinci kalama sesi duyuldu. Bu sefer Menderes beyin oltasına yakalandı.
Onuda tekneye çıkardıktan sonra Menderes bey sordu; “Pırasalı adaya mı gidelim? Yoksa Sulu Adaya mı?” “Ben size tabiyim üstad. Sizin için neresi olursa fark etmez” deyince “dün Pırasalı Ada etrafını denedik. Akya avı yapamadık. Üstelik çok Balon Balığı vardı. Bugün Sulu Adaya gidelim” dedi.
Sohbetlerle Dolu Seyrimiz Başladı
Suda rapalalar, son Palamut’u arıyorduk. Sonuncuyu yemi balığını canlı yem olarak kullanacaktık. Sulu Ada ile kıyı şeridi arasındaki boyuna geldik. Zaman zaman yavaşlayıp, zaman zaman hızlanıyorduk. Yine Menderes bey ”bazen hızlanmak gerekir” deyip gaza bir yüklendi. Süratlendiğimiz anda benim oltanın kalama sesi duyuldu. Çok güzel bir duygu, balığın yakalandığının boşalan kalama sesi ile fark edilmesi.
Büyük Balık Avı Canlı Yem Hazırlığı
Palamut’u tekne ye çıkarır çıkarmaz Menderes bey seri bir şekilde Palamut’u Akya takımına hassasiyetle canlı kalacak şekilde taktı. Takımı 20-25 m suya salıp kamışı bana verdi.
Sonra tekrar gaza yüklenerek biraz süratlendi. İşte o anda oltama ilk vuruş geldi. Sonra bırakır gibi oldu. Menderes bey kamışı aldı. Tekrar bekledi. İkinci vuruşta, balığın yakalandığını haber verdi. Kaloma ayarı yapıp kamışı bana geri verdi. Kamışı geri aldığımda balık oltadaydı. Menderes bey oltayı aldığında balığın yemi tam yutmasını ve iğnenin tam takılmasını bekleyip kaloma ayarını yapmıştı.
Adrenalinin Tavan Yaptığı Anlar
Heyecan ve adrenalin yükselmeye başlamıştı. Kendimi yirmili yaşlardaki gibi enerjik hissetmeye başlamıştım. Yavaş bir sarım tekniği uyguladım. Balık yukarı yaklaştıkça kalama sesi arttı. Arada bir derine dalış yapıyordu. Bu şekilde balığı yorarak teslim aldım. Suyun içinde belli olmaya başlayınca sevincimiz artı, balığı tekneye çıkarınca zirve yaptı.
Takımları ve iğneyi emniyetli bir yere aldık. Sonra balığı elime aldım. Menderes bey değişik pozlarda fotoğraf ve videolar çektik. Bunları internet sitesinde ve Youtube da yayınlayacağını, orada alabileceğimi söyledi. Bol fotoğraf çekimi sonrası bende kendi makinemde çektirdiklerimi hemen ailemle ve arkadaşlarımla paylaştım. Tebrikler… Tebrikler… Güzel duygular… Herkesin yaşamasını isterim.
Menderes beye; bu ava gelirken yakaladığım en büyük balığı fotoğraf çekimi sonrası denize geri salmayı düşündüğümü, ancak eşimin akşam telefon görüşmesinde yakaladığım en büyük balıktan getirmemi istediğini, bunu salıp bir ikinciyi yakalayıp yakalayamayacağı mı sorduğumda; “avın ilk yakalanan avla sona erdiğini” bildirmesiyle biz de avı sonlandırdık. Balığı iade etmeden alıkoydum.
Bir sonraki avıma “yakala-bırak sözümü” taşıyarak, saat 09.00 da avı birdik. Dönüşe geçtik.
Büyük Balık Avı Balık Stoklarının Gelişmesinin Garantisidir
Menderes beyin bu bölgede büyük balık avını yaygınlaştırmak, buna dayalı turizmi canlandırmak istiyorum. Hayallerim ve projelerim var. Böylelikle deniz, içindeki ekosistem korunur, balık nüfusu artar” şeklindeki düşüncelerine tamamen katılıyorum. Mesleğim gereği gittiğim dünyanın birçok yerinde amatör olta avcılığı böyle yapılıyor. Kişi başı bir büyük balık. İster alıkoy. İster sal geriye. Ama limiti 1 adet. İnsana ve ailesine yeteri de bu zaten.
Bizde de teşvik edilmeli. Konvansiyonel ticari balıkçılık çok ama çok iyi denetlenmeli. Balık neslinin devamı ve geleceği 3 – 5 gözü dönmüş, zengin, güçlü insanların insafına bırakılmamalı. Velhasıl bu iş bilimle ve bilinçle yapılmalı.
Sözün özü; çok güzel bir av oldu. Zamanı ve Allah’ın bize bahşettiği kaynakları israf etmeden kullanmalı. Şükretmeli. ŞÜKÜRLER OLSUN.
TEŞEKKÜRLER MENDERES BEY…
Nasip olursa bir sonraki avlarda görüşmek üzere.
Bülent Akkuş
Daha Oltayı Tam Olarak Salmadan Akya Oltaya Atladı
Daha Oltayı Tam Olarak Salmadan Akya Oltaya Atladı
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/ycPCaQydqi8