Daldırıcı Kurşunla Dip Sırtısı Takımının Hazırlanması ve Kullanımı :
Daldırıcı Kurşunla Dip Sırtısı Çekme Fikri Nasıl Doğdu
Kurşun ağırlıklarla hazırlanan takımları 10 – 15 m derinde sabit çekebilmek zordur. Derinliği belli seviyede korumak için tekne hızını ayarlamak ve sabit hızla hareket etmek gerekir. Biraz hızlanmak gerektiğinde takım hemen yükselir. Derinde kalsın diye biraz fazla kurşun ilave edildiğinde tekne kısa süreliğine yavaşladığında dibe takılır. Ağır takımların idaresi devamı konsantrasyon gerektirir. En ufak dikkatsizlikte dibe takılır. Her iki durumda da takımın kullanılması zordur. Bu takımları kullanabilmek için ciddi anlamda tecrübeye ihtiyaç vardır.
Dip sırtısını 10 – 15 m derinde sabit çekmenin daha kolay yolu olmalıdır. Üstelik olta kullanımının kolay olması için takımım hafif olması gerekir. Daldırıcı kurşunla yapılan hafif takımların idaresi kolaydır. Tekne yavaş da gitse, ani hızlansa da takım derinliği değişmemektedir.
Daldırıcı Kurşunla Dip Sırtısı Takım Yapımı
Öncelikle daldırıcı kurşunun tedarik edilmesi gerekir. Daldırıcı kurşunun kuyruk kısmına 7 – 12 kulaç 0,70 mm 40 Kg çekerli beden misinası bağlanır. Misinanın diğer ucuna 4 – 10 m dalabilen dip rapalası bağlanır. Daldırıcı kurşunun krom demirinin üzerinde hareket eden halkaya 0,90 mm sürtünmeye dayanıklı çekeri yüksek misina bağlanır. Misinanın diğer ucuna çok iyi dönen bir fırdöndü bağlanarak takım tamamlanır.
Daldırıcı Kurşunla Dip Sırtısı Takımının Kullanımı
Bu şekilde hazırlanan takım 11 – 17 m arası derinlikte sabit çekilebilir. Teknenin ani hızlanması veya yavaşlaması takımın derinliğinde etkili olmaz. Uzun süreli yavaşlamalar takımın derinliğini 3 – 10 m arasında derinleştirebilir. Bu derinleşme yavaş bir şekilde olur. Bu durum takımın kontrol edilmesini ve kullanımını kolaylaştırır. Kullanımı kolay takımın idaresi de kolaydır.
Daldırıcı kurşun ve rapalayla hazırlanan takım daha derinden çekilmek istenirse kurşun ağırlık ilave etmek gerekir. Ortası delikli 50 – 75 gr olan kurşunlardan 2 – 3 adet ilave edilebilir. Kurşun ilavesi, krom demir üzerinde hareket eden 0,90 mm misina üzerine takılabilir. Bu ağırlık sayesinde 2 – 4 mil hızla gidilirken takım 20 – 30 m aralığına kadar dalabilir. Bu durumda dolaşılacak derinlik 40 m civarına kadar çıkarılmalıdır.
Bu Takımla Dip Sırtısı Çekerek Hangi Balıklar Avlanır
Daldırıcı kurşun ile hazırlanan takımlar kıyılara yakın çekilir. Çekildiği yerde derinlik 15 – 30 m aralığında olması gerekir. Daldırıcı kurşun ve rapala 11 – 17 m arası derinlikte 2 – 4 mil hızla çekilir. Bu şekilde kıyılarda sırtı çekerek Sinarit, Lagos, Akya, Barakuda, Lambuka, Domuz Balığı, Ceylan Palamut’u ve benzeri büyük balıkların avı yapılır. Açık denizde takım çekme hızı 7 – 10 mil civarına çıkarılarak Orkinos, Barakuda ve büyük Lambuka avı yapmak mümkündür.
Kurşun Ağırlıklarla Dip Sırsısı Takımı Hazırlığı Videosu: https://youtu.be/bYdr6GRB7mk
Dalış kurşun kullanarak hangi balıkların avı daha verimli olarak yapılabilmektedir? Bu kurşun balık oltaya takıldığında fazladan ağırlık oluşturmuyor mu?
Daldırıcı kurşun ağırlık kullanarak yaptığımız takımlarla daha çok Sinarit, Lagos, Akya, Barakuda, Büyük Lambuka avları yaptık. Özellikle Sinarit avı konusunda çok başarılı oldu. Sinarit için olta çekmek istediğimizde bu takımı kullanırız. Ama sorun dip kurşunu bulma zorluğudur. 2005 yılında bu kurşunu Almanya’dan kargoyla getirtmiştim. Oldukça pahalıya gelmişti.
Balık oltaya takıldığında misinayı bağladığımız halka aşağı doğru kaymaktadır. Bu sayede daldırıcı kurşun, daldırma ve suya direnme özelliğini kaybeder. Bu sayede takımın üzerinde fazladan ağırlık oluşmamaktadır.