Denizde Büyük Balıkların Kol Gezdiği Bir Dönemde Balık Avı :
Adrasan Civarında Büyük Orkinoslar Oynak Yapıyorlar
Son bir aydır Akdeniz’de Adrasan çevresinde 10 – 30 Kg Orkinoslar kol geziyor. Böylesi büyük balıkları denizde oynak yaparken seyretmek çok keyifli oluyor. Böylesi balıkları görünce bu sene yeni aldığım Shimano çıkrık makine ile büyük bir Orkinos avı yapma hayalime daha çok yaklaştığımı hissediyorum. Umarım önce 50 Kg bir Orkinos yakalarız. Sonrasında 100 Kg üstü bir Orkinosla bu avı geliştiririz. Bu av için haziran ayını bekliyorum. Bu günlerde deniz ısınma telaşında olduğu için açıklarda dalga seviyesi bu avlar için biraz fazla yüksek olur.
Ali Bağcı ile 4,5 – 5 Kg Sinarit Avı
Orkinosların yanı sıra büyük Barakuda ve Sinaritlerde oltalarımızı yoklamaya başladı. Geçen hafta 14 Mayıs Pazar günü Ali Bağcı ile av yaparken yemimize önce büyük bir Barakuda atladı. Onu takıma kadar çektik. Ama Barakuda yemi dişleyerek ve inatla bırakmayarak teknenin altına kadar gelmesine rağmen oltadan ayrıldı. Bu tür Barakuda avlarında oltayı hiç ara vermeden çekersek balık eti hiç bırakmadan tekneye kadar geliyor. Yine hiç ara vermeden balık tekneye alınırsa avı sonuçlandırma imkanı da olabiliyor.
Barakuda avından sonra Ali ile akşam suyunda 4,5 – 5 Kg arası bir Sinarit avı yaptık. Sinarit yemli dip sırtısına geldi. Bu av sezon başlangıcı olması açısından çok umut vericiydi. Avımız Sinaritle başlarsa sezon sonuna kadar aynı bereketle devam eder diye umut ediyoruz.
Akdeniz’de Torik Avı Sevinci
Sinarit avının sevinciyle ertesi gün akşam çıktığım avda 2,5 – 3 Kg arası bir Torik avı yaptım. Akdeniz’de Torik avı yapmak her zaman kısmet olmaz. Bu avda Sinarit avı kadar beni sevindirdi. Özellikle Torik etinin Akdeniz’deki lezzetini çok merak ediyordum. Tahmin ettiğimin çok üzerinde bir lezzete sahipti.
Sezonun İlk Akya Avını Yaptık
Bu avlardan sonra 17 Mayıs’ta sabah suyuna çıktım. Yönüm Sulu Adaydı. Amacım Akya avı yapmaktı. Eğer kısmet olursa bu sezonun ilk Akya avı olacaktı. Sulu Adada yemlik Palamut avını yaptım. Ama yemlik balık çabucak ölünce onu canlı yem yapamadım. Hemen sonra bir yemlik avı daha yaptım. Onu canlı yem yaparak dolaşmaya başladım.
Sulu Ada çevresinde 1,5 saat civarı dolaştım. Orada bir hareket olmayınca karşı kıyıda doğru yöneldim. Karşı kıyıyı önce açıktan çektim. Sonra kıyıya yaklaşıp açık suya doğru çıkmaya başladım. Açık suya çıkmışken oltada hareketlenmeler olmaya başladı. Önce kaloma hızla boşaldı. Ama hemen sonra boşa çıktı. Bu durum bir kaç kez tekrarlandı. Sonra iyice yavaşlayıp oltayı kontrol için çekmeye başladığım esnada kaloma olanca şiddetiyle boşalmaya başladı. Oltaya Takılan Akya’nın çok büyük olduğu kaloma boşaltma sesinden belli oluyordu.
Tekneyi iyice açığa aldım. Orada mücadele etmeye başladım. Bir süre sonra balık yorularak gelmeye başladı. Artık balık teknenin yanında dönmeye başladı. Bu manzarayı bir süre seyrettim. Daha sonra Akya’yı tekneye aldım. Çok güzel bir av oldu. Yaklaşık 22 Kg civarı bir Akya’ydı. Boyu tam olarak 132 cm geldi.
Denizde Büyük Balıkların Kol Gezdiği Bir Dönemde Balık Avı
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/sPvE1Lr-w5c
Büyük balıkların kıyılara bu kadar çok yaklaşmalarının sebebi nedir?
Büyük balıklar kıyılara beslenmek için yanaşırlar. Beslenmenin dışında üreme faaliyeti de balıkların kıyılara yaklaşmasının temel sebeplerindendir. Bu yüzden kıyıların balıkların faaliyet alanı olarak kabul edilip balıklara bırakılmalıdır. Mümkünse kıyılarda av yapılmamalıdır. Eğer av yapılacaksa da büyük balık avı yapılmalıdır. Büyük balık avı küçük balıkların büyümesine ve çoğalmasına fırsat verdiği için balık stoklarının çoğalmasını sağlar.
Merhaba,
Bahsettiğiniz shimano çıkrık makinenin modeli nedir?
İyi günler
Shimano TLD-2SPEED 50A