DENIZE GERI BIRAKILAN BIR BALIK BALIGIN COGALMASINI SAGLAR

Denize Geri Bırakılan Bir Balık Balığın Çoğalmasını Sağlar :

Avcılık, yaşam var olduğu günden bu yana hayatta kalabilmek için bir zorunluluktur. Bir topluluk içinde avcılar her zaman ayrıcalıklı bir yere sahip olmuşlardır. Çünkü onlar toplumun hayatta kalmasını sağlarlar. Diğer bireylerin karnını doyurup onların diğer işlerle uğraşabilmesine imkan sağlamışlardır. Toplumlar avcıların yetenekleri sayesinde büyüyebilmiş ve gelişebilmiştir.

DENIZE GERI BIRAKILAN BIR BALIK BALIGIN COGALMASINI SAGLAR

Günümüz Şehir Yaşantısında Avcılığa İhtiyaç Var Mıdır?

Her şeyi parayla satın alabildiğimiz bir sistemde gerek yoktur. Ama deniz balığı yemek istiyorsak her zaman avcılığa ihtiyaç olacaktır. Çiftlik balığı yerken avcılığa gerek yoktur. Ayrıca avcılık her canlının doğasında olan bir güdüdür. Kimisinde az, kimisinde çoktur. Avcılık güdüsü baskın olan kişilerin av yapması bir zorunluluktur. Onlara “sen av yapma” demek haksızlık olur. Ama onlara “ihtiyacının ötesinde av yapma” demek makuldür. Böylece onların doğal yaşantıya zarar vermesi önlenmiş olur. Ayrıca avcının av yaparken yeter diyebilmesi, nefsini terbiye ettiğinin bir göstergesidir. Nefsini terbiye eden avcının doğaya olan saygısı artar. Doğaya saygılı olan bir avcıdan kimseye zarar gelmez.

DENIZE GERI BIRAKILAN BIR BALIK BALIGIN COGALMASINI SAGLAR

Sportif Balıkçılık Avcılık Güdüsünü Tatmin Eder

Balıkçılık konusunda gelişmiş ülkelerde sportif balıkçılık çok yaygındır. Sportif balıkçılık sayesinde hem avcılık güdüsü tatmin edilir, hem de balığın yaşaması ve üremesine imkan verilir.

Bazı kişiler sportif balıkçılığın yanlış olduğunu savunuyorlar. Bunların bir kısmı avcılık konusunda belli bir olgunluğa ulaşamamış kişiler. Henüz daha en alt düzeyde bile avcılık güdülerini tatmin edememişler. Çünkü balığında bir can taşıdığının farkında değiller. Bu hissi yaşayabilmeleri için mutlaka büyük balık avı yapmaları gerekir. Büyük balık avı yaptıklarında ilk fark edecekleri balığında bir can taşıdığı olacaktır. Çünkü büyük balık avı psikolojisi çok farklıdır.

Sportif Balıkçık Balığı Çoğaltır

Sportif balıkçılığın karşısında olan diğer grup ise hayvan severler grubudur. Onlar balığı avlayan kancaların balığa acı verdiğini iddia ederler. Bunu genellikle bilimsel olarak değil, duygusal olarak yaparlar. Acı çeken hiçbir canlı, balık gibi çırpınıp mücadele edemez. Oysa balık içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için mücadele eder. Acı, her canlıyı bloke eder. Acı çeken, acı daha fazla artmasın diye sakin durmaya çalışır. Acının geçmesini bekler. Hareket etmenin acıyı arttıracağını ve acı bölgesini daha fazla tahrip edeceğini bilir. Bu yüzden hareketsiz kalır. Balıkta durum böyle değildir. Balık kurtulma güdüsüyle ne pahasına olursa olsun mücadeleye gücü bitene kadar devam eder. Bu mücadelede acı yoktur denemez. Ama acının boyutu kurtulma güdüsünü devrede tutacak boyuttadır. Kancayı hissedebilmek için belli düzeyde katlanılabilir bir acı şarttır.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DENIZE-GERI-BIRAKILAN-BIR-BALIK-BALIGIN-COGALMASINI-SAGLAR-4.jpg

Olaya mantıkla yaklaşmak isteyen bir kişi de sportif balıkçılıktaki balığı geri bırakmayıbalığa soralım” diyor. Bence de balığa soralım. Aslında gücünün son damlasına kadar mücadele eden balık bu soruya cevap vermiş oluyor. Balık aynen şöyle diyor: “boş ver acıyı, ben kurtulmaya bakarım. Zaten kurtulmak için uğraşmıyor muyum? Sonuçta oltadan kurtulup özgür yaşantıma döneyim, gerisi beni ilgilendirmez”.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DENIZE-GERI-BIRAKILAN-BIR-BALIK-BALIGIN-COGALMASINI-SAGLAR-5.jpg

Balığın kurtulup özgür yaşantısına dönmesini su altında pek çok kez izledim. Bu izlenimlerde balık yeni yaralanmış olsa da, eski bir yarayı üstünde taşısa da sanki o yara onda değilmiş gibi rahat ve sakin bir şekilde yaşantısına devam ediyor. Yeter ki, yaralanma hayati bir organda gerçekleşmesin. Hayati organda bir yaralanma olursa balık normal dışı davranışlar sergiliyor. Bu durumda büyük bir balık gelip o balığı yiyor. Ortam normale dönüyor. Deniz yaşantısında normal dışı davranışa veya sistem dışı bir olguya yer yoktur. Sistem dışılık, görevli başka balıklar tarafından hemen düzeltilir. Bu balıklara örnek; Köpek Balığı, Balon Balığı, Müren, Mığrı ve diğer büyük balıklar.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı DENIZE-GERI-BIRAKILAN-BIR-BALIK-BALIGIN-COGALMASINI-SAGLAR-7.jpg

Balığın Çoğalması İçin Yakala Bırak Avı

Pek çok usta avcı ihtiyacı dışında av yapmaz. Bir şekilde fazla yapılmış bir av varsa o balığı geri bırakır. Çünkü usta avcı her ava çıktığında av yapmak ister. Usta avcının her çıktığı av için önceden belirlediği limitleri vardır. Başka avcılarında av yapma haklarına saygı duyar. Usta avcı yaşama saygı duyduğu için ihtiyacı olmayan hiçbir şeyi doğal ortamından ayırmak istemez. Bu davranış balığın çoğalmasına katkı sağlar. Böylece avcı her ava çıktığında av yapma şansını elde etmiş olur. Bu sürdürülebilir avcılık için en doğru seçimdir. Sportif balıkçılık, avcılıkta ustalaşmanın en üst aşamasıdır.

Büyük Balık Avında Yakala Bırak Avı: https://youtu.be/OxIMyMfEndM

Denize Geri Bırakılan Bir Balık Balığın Çoğalmasını Sağlar

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.