DENIZLERDEKI EN DEGERLI BALIK

Denizlerdeki En Değerli Balık :

DENIZLERDEKI EN DEGERLI BALIK

Denizdeki yaşam için en değerli balık Orfoz dur. Balık avında oltama takılmasını istemeyeceğim balıkların başında gelir. Peki niçin oltama takılmasını istemem. Çünkü, Orfoz ormandaki ağaç gibidir. Ormandaki ağaçlar hızla azalırsa orada erozyon olur. Yani erozyon olur ve o bölgedeki çok değerli toprağı kaybederiz. Aynı şekilde denizde bir merada Orfozlar hızla azalırsa, o mera iki sene içinde kumla dolup çöl olur. Meranın kum ile dolmasını Orfoz nasıl engeller? 

DENIZLERDEKI EN DEGERLI BALIK

Orfoz Balığının Meradaki Önemi

Orfoz, her taşın altını açıp içine sığınmak ister. Aynı zamanda altı boş taşları meradaki her balık sığınmak, beslenmek ve yumurtalarını bırakmak için kullanır. Yani meradaki taşların fonksiyonel olması için altlarının açık olması gerekir. İşte bu yüzden Orfoz balığının taşların altını açma çabası çok önemlidir. Orfozlar azaldığında meradaki taşların altı kumla dolmaya ve kapanmaya başlar. Bir süre sonra taşların üstü de kumla kaplanarak çöl olur. Artık oradan bir mera olarak bahsetmek söz konusu olmaz. Bu yüzden Orfozun oltama takılmasını istemem. Bazen Orfozu geri salmak mümkün olmayabilir. 

DENIZLERDEKI EN DEGERLI BALIK

Yemli Dip Sırtısına Orfoz Atladı

Yemli dip sırtısı çekerek Akya veya diğer büyük balıkların avını yapmaya çalışıyorduk. Bu şekilde av yaparken bir ara oltaya dip yaptırmaya karar verdik. Akdeniz’de oltaya dip yaptırmak için yavaşladığımızda veya durduğumuzda oltamıza Balon Balığının musallat olma ihtimali çok artar. Bu riski göze alarak Sinarit veya Lagos avı yapma istedik. Belirlediğimiz bölgenin sınırına gelip geriye doğru dönmeye başladığımızda olta dibe kadar indi. Tam bu esnada kaloma akmaya başladı. İlk anda mücadele çok sertti. Ama kısa sürede oltadaki mücadelenin gücü azaldı. Balık çuval gibi gelmeye başladı. Böyle bir durumda balık çektiğimizi bilmesen “çöp çekiyoruz” derdim. Ama böyle bir şey olduğunda oltadaki ya Lagos, ya da Orfoz olur. Bu yüzden her ihtimale karşı “balığın hava kesesi şişmesin” diye oltayı yavaş çekmeye başladık.

DENIZLERDEKI EN DEGERLI BALIK

Balık tekneye yaklaştığında Orfoz olduğunu gördük. Bunun üzerine hızla davranarak balığı oltadan çıkarma ve geri salma telaşına girdik. Ama balık yukarı gelirken hava kesesi şişmişti. Ufak bir dikiş iğnesi ile hava kesesini indirdik. Böylece suya bıraktık. Hemen dalmaya başladı. Ama kısa bir süre sonra su yüzüne çıktı. Balığa yaklaşıp alıp kontrol ettik. Gitmemesi için hiç bir sebep göremedik. Balık aktif durumdaydı. Denize gitmek için de hevesliydi. Ama dalamıyordu. Bunun üzerine bir çözüm düşünmeye başladık. Bunu yaparken de balığı taze deniz suyu doldurduğumuz kovanın içine koyduk.

DENIZLERDEKI EN DEGERLI BALIK

Orfozu Bırakmak İçin Takım Hazırlığı

Balığı daldırmak için bir takım hazırlamaya başladık. Önce 300 gr bir melek gözü ve ona bir metre misina ile bağladığımız bir kanca taktık. Kancanın çentiğini kırdık. Çengelini de, ancak balığı geçici bir zaman için tutacak kadar açtık. Kancayı balığın ağzına hafifçe taktık. Bu şekilde denize bıraktığımızda balık dalabildi. Kurşun zemine dokunana kadar indirdik. Zemine dokunduğunda bir iki defa çekiştirdiğimizde Orfoz kendini kurtardı. O artık özgürdü.

Yakala Bırak Avının İç Huzuru 

Bu konuda çok fazla cümle kurmak ve bunu yazıya dökmek mümkündür. Ama hiç bir cümle o iç huzurunu izah etmek için yeterli değildir. Bunu anlamak için yakala bırak avı yapıp bir kaç gün boyunca ne hissettiğimizi anlamaya çalışmak gerekir. Geri bırakılan balık ne kadar büyük olursa, hissedilen iç huzuru da o kadar derin olur. Böyle bir durumda insan gerçek avcı olduğunu hisseder. Gerçek avcı doğayla uyum içinde yaşayandır. Sistemin işleyişini bozmaz. Sadece kendi ihtiyaçlarını karşılar. Peki doğanın işleyiş sisteminin formülü nedir?

Yiyin, için ama israf etmeyin”. Doğanın işleyiş sisteminin formülü budur. Sürdürülebilir bir yapı ancak bu şekilde korunabilir. Aç gözlü bir yapı sisteme dahil oldukça sistem bozulur. Sistemin içinde bilinçli iyilik arttıkça sistemin içindeki kötüleri kovar. Yani doğal sistemde iyilik her zaman kazanan olur. Bu kesin bir sonuçtur. Çünkü bir sistemde iyilik ve heves bulaşıcıdır. Dünya üzerindeki en kötü, en imkansız işi büyük bir heves ile yapın, size katılanların sayısının hızla arttığını göreceksiniz. Evrende İNANÇ tan daha güçlü bir his yoktur.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/mO1JPI0D-Yo

Denizlerdeki En Değerli Balık

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.