Devasa Balık Beklerken Gelene Bak :
Adrasan’da büyük balık avı yapıyoruz. Bu yüzden turlarımıza katılan arkadaşlar da büyük balık avı hayali ile geliyorlar. Bugün de yine büyük balık avı yapmak umuduyla denize açıldık. Güzel bir gündü. Deniz ve hava çok uygundu. Sahilde buluşup denize açıldık. Hedef de bir önceki gün avladığımız Akya’dan daha büyüğünü yakalamak vardı. Ama denizin bize sürprizi varmış.
Adrasan Koyunda Yem Balığı Avı
Sabah erkenden koy içinde ufak ve büyük balıklar beslenme çılgınlığı yaşıyordu. Biz de bu durumdan istifade yem balığı avına başladık. Oltaları suya bıraktıktan kısa süre sonra yem balıkları kaloma boşaltmaya başladı. Bu şekilde kısa zamanda yem balığı avımızı yaptık. Artık büyük balık avına başlamak için önümüzde bir engel kalmadı. Oltaları toplayıp büyük balık avına başlayacağımız ilk meraya doğru yol almaya başladık.
Umutla Büyük Balık Avı Başlasın
Hızlıca ilk meraya ulaştık. Orada da büyük balık avına başlamadan önce bir tane canlı yem baktık. Hemen canlı yemi avlayarak Akya Oltasını hazırladık. Heyecan ile büyük balığa başladık. Yemimiz canlı olduğu için büyük bir umutla dev bir balığın oltamıza atlamasını bekledik. Bir süre bu şekilde dip sırtısı çekerek merada dolaştık. Etraftaki balık oynaklarına bakarak meranın oldukça canlı olduğunu biliyorduk.
Neye Niyet Neye Kısmet
Bir süre sonra oltada bir kıpırdanma oldu. Sonra kısa süreliğine bir kaloma akışı gerçekleşti. Hemen takımı kontrol ettik. Oltadaki balık Balon Balığı gibi gözükmüyordu. Çok daha güçlü mücadelesi vardı. Oltayı çekmeye başladık. Oltada balık olduğu kesindi. Ama beklenen mücadele gerçekleşmiyordu. Acabalar arasında oltayı çektik. Umudumuz yorgun bir balığın bize sürpriz yapmasıydı. Bazen çok değerli ve güçlü mücadelesi olan balıkları yorgun şekilde çektiğimiz olmuştu. “Yine benzer bir şey neden olmasın” diye düşündük. Ama gele gele bir kilonun altında bir Akya yavrusu geldi. Bu şimdiye kadar Akya Oltasına atlayan en küçük Akya olmuştu.
Akya avlamayı ummuştuk, ama bu kadar küçüğünü de beklemiyorduk. Biz normalde balık avı turlarımızda en küçük 3 Kg üstü balıkları alırız. Tabii o da katılımcı arkadaşımız bu balığı gerçekten almak isterse. Son yıllarda geri bırakacağımız balık boyu Akya için 7 – 10 Kg kadar çıktı. Özellikle sezon ortalaması 10 – 20+ olduğunda geri bırakılacak balık boyuda büyür. Ben yalnız çıktığım avlarda evde balık ihtiyaçsa en küçük 8 – 10 Kg alırım. Evde balık ihtiyaç değilse çok daha büyüklerini bile geri salarım. Amacımız her zaman avcılık yeteneklerimizi güncel tutmak olmalıdır. Yoksa oltamıza her takılan balığı almak olmamalıdır. İhtiyaç değilse veya istediğimiz balık değilse geri sal gitsin. Büyüyüp çoğalıp gelsin.
Avcılığın Anlamı
Avcılığın devamı, ancak sürdürülebilirliğe tam uyumla gerçekleşebilir. Avcı, avını ve doğayı seven kişidir. Asla zarar vermeyi seçmez.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/9C6dG0cRz4A