DEVASA BALIKLARLA SONUNA KADAR MUCADELE KEYFI

Devasa Balıklarla Sonuna Kadar Mücadele Keyfi :

Ufak balık avından sıkılmaya başlayan her balıkçı büyük balık avına yönelir. Bu balık avının normal gelişim sürecidir. Ufak balık avı ne kadar kolay ve az masraflı ise, büyük balık avı da o kadar zor ve masraflıdır. Ufak balık avını kıyıdan ufak bir olta ve biraz yemle yapmak mümkündür. Oysa büyük balık avı için tekne ile avlanmak neredeyse zorunluluktur. Büyük balık avını hızlıca öğrenmek için uzman desteği şarttır. Destek almadan büyük balık avı yapmaya çalışmak çok zor ve çok masraflı bir süreçtir. Bu şekilde yapılacak masrafların yarısıyla bir uzmandan ileri seviye büyük balık avı deneyimi edinmek mümkündür. Rehber uzman eğitimi bir avcıyı 10 – 15 turda kendi başına bu işi yapabilecek düzeye getirebilir. Özellikle bu eğitimlerde işin mantıksal boyutunu öğrenmeye çalışmak çok faydalı olacaktır.

DEVASA BALIKLARLA SONUNA KADAR MUCADELE KEYFI

Büyük Balık Avın Başlamak

Öncelikle büyük balık avında rehber olan uzman bir avcı bulmak gerekir. Sonra balık avına bu işi öğrenmek için gelineceği özellikle belirtilmelidir. Bu sizin ve uzman avcının konuya eğitim olarak odaklanmasını sağlar. Böylece zaman en verimli şekilde kullanılmış olur. Yoksa odak noktası balık avlamak olan bir katılımda eğitim ikinci planda kalır. Bu sebeple pek çok mantıksal incelik kolayca göz ardı edilebilir. Oysa iyi bir eğitim sonrasında balık avının daha verimli yapılabileceği muhtemeldir. Bu sayede yeni avcımız avı kendi bakış açısından daha iyi değerlendirebilme fırsatını yakalar. Eğitimli bir şekilde av yapıyor olmanın getirisi “farkındalık” olacaktır.

DEVASA BALIKLARLA SONUNA KADAR MUCADELE KEYFI

Büyük Balık Avının Keyfi

Oltasına büyük balık takılan herkes çok heyecanlanır. Bu heyecanı “aklını kaybetmek” olarak tanımlarsak pek yanlış olmaz. Bir anda her şeyi unutup balığı bir anda tekneye alma telaşına kapılır. Oysa hiç bir güç büyük balığı bir anda tekneye alamaz. Bu durumda yapılacak en doğru şey büyük balık avının mantığına uygun bir şekilde mücadele edebilmektir. Bu ancak öncesinde alınmış bir eğitimle mümkün olur. Yoksa avcı ilk iş olarak kalomayı sıkıp balığa hakim olmaya çalışır. Oysa büyük balık avında yapılacak en büyük hata budur. Gücün karşısında durmak çok büyük bir hatadır. Oysa hemen kamışı ip misinanın olduğu yöne ve acıya çevirip balığa yol vermek gerekir. Balık kalomayı boşaltırken o müthiş gücünü boşa harcamaya başlamış olur.

Kalomayı boşaltarak başını alıp giden balık illa ki bir yerde duracaktır. İşte o aşamada büyük balık mücadelesi başlar. Büyük balıkla mücadele ne kadar uzun sürerse avın keyfi de o kadar fazla olur. Bu yüzden avcı kendini çok fazla yormadan balıkla mücadele edebileceği bir kaloma ayarını seçmelidir. Takımın çekebileceği kaloma ayarında mücadeleye devam etmek avcı için mümkün değildir. Bu sıkı kaloma seçimi avcıyı bir kaç dakika içinde yorar. Bir anda balıkla mücadele edemez hale gelir. Oysa avcı kaloma ayarını kendine göre yaparsa balıkla sonuna kadar mücadele edebilir.

DEVASA BALIKLARLA SONUNA KADAR MUCADELE KEYFI

Balık Oltaya Takılınca Geçen Her Dakika Avcının Lehinedir

Balık oltadaysa acele etmeye, sıkı kalomayla kendisini yormaya hiç gerek yoktur. Uygun kaloma seçimi yaparak avın keyfini sürmeye çalışması ve avın tadını çıkarması mücadelenin olumlu sonuçlanması için vazgeçilmezdir. Unutmayın geçen her dakikada balık biraz daha yorulacaktır. Acele etmeyen avcı dinlenme fırsatlarını değerlendirebilir. Bu dinlenme fırsatları nelerdir:

  • Balığın kaloma boşalttığı her zaman dilimi. Bu zaman diliminde oltayı sarmayı bırakıp kaloma sesiyle keyiflenirken dinlenmeye çalışabiliriz. Üstelik bu dinlenme anları balık avının en keyifli zaman dilimleridir. İleri ki zaman dilinde bu avı düşündüğümüzde aklımıza gelecek en değerli anlar bu zaman dilimleridir.
  • Oltayı satmaya ara verip teknenin balığı en düşük hızda çekmesini sağlayabiliriz. Bu yöntem balığı yormaya devam ederken bize dinlenme fırsatı verir. Üstelik mücadeleyi problemsiz sürdürmek için doğru yer seçiminde bu yöntemi her avda kullanabiliriz. Genellikle büyük balık avını altı taşlık olan derin sularda yaparız. Balık oltaya takıldığında tekneyi altı kumluk olan derin suya doğru, en düşük hızda sürmek gerekir.
  • Yanımızda bir arkadaşımız varsa oltayı onun da çekmesine izin vererek dinlenme fırsatını değerlendirebiliriz.
DEVASA BALIKLARLA SONUNA KADAR MUCADELE KEYFI

Devasa balıkları Tek Başına Çekmek Mümkün Değildir

Devasa balıklar çok fazla mücadele ederler. Özellikle Akya bütün gücünü harcamadan teknenin yanına gelmez. Tekneye alana kadar mücadelesini sürdürür.

Devasa balıkların en fazla mücadele ettikleri belli bir derinlik vardır. O derinliğin üzerine oltayı çekmemize izin vermez. Her seferinde kaloma boşaltarak derinlere iner. Taki yorulup artık basamaz hale gelene kadar o derinliği korur. Bu derinlik genellikle 40 – 60 m aralığıdır.

Devasa balıkla mücadelenin en güzel yanı; balığı yorup tekneye alana kadar avcının da gücünün sonuna gelmiş olmasıdır. Gücünün sonuna kadar uğraşıp bir işi başaran her insan kendini çok mutlu hisseder. Mücadelenin sonunda en çok özlenen balığın teknede olması, ona dokunabilmek çok güzel bir duygudur. Gerçi bu duyguyu yaşayan her avcı balığın bir can taşıdığını fark ederek balığı geri salmayı düşünmeye başlar. İleri seviye avcılarda balığın geri salınması çok görülen bir durumdur. Çünkü avcı o çok sevdiği avının yaşıyor olmasını tercih eder. Önemli olan bu mücadeleyi her seferinde yapabiliyor olmaktır. Kaybedeni özgürleştirmek yiğitliğin şanındandır.

Devasa balık mücadelesinin en fazla keyif veren yanı avın bırakılmasıdır. Avın bırakılmasından sonra insanın hissettiği hazzın üzerine daha fazla bir haz yoktur. Öldürmektense yaşatmak daha yücedir.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4

Devasa Balıklarla Sonuna Kadar Mücadele Keyfi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

DEVASA BALIKLARLA SONUNA KADAR MUCADELE KEYFI için 4 cevap

  1. Ali Bağcı der ki:

    40 kilo Akya kaç sene büyüyor?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu soruyu o kadar çok kişi soruyor ki, açıkçası bende çok merak ediyorum. Balıklarda büyümek insanlarda olduğu gibi olmuyor. Çünkü balıklar sürekli göç halindeler. Bir zamanlar insanların da olduğu gibi. Deniz sıcaklığı nerede uygunsa, yem balığı nerede çoksa oraya doğru devamlı bir hareket halindeler. Uygun ortamı bulduklarında bir süre o meralarda kalıyorlar. Ama yeni gelen sürüler ve daha büyük balıkların baskısı kalıcıları meradan ayrılmaya zorlar. Bu kadar hareket halinde olan canlıların her zaman yiyecek bulması ve onu avlaması kolay değildir. Bu yüzden iyi beslenemeyen bir balığın normal şekilde büyümesi, kilo alması beklenemez. Bu yüzden kesin bir şey söylemek zordur. Benim savım; her sene bir kilo aldıkları yönünde. Ama bu savın hiç bir dayanağı yok. Bu işi uzun süreli araştırmalarla belirlemek ve bir kilo boy aralığı koymak deniz biyologlarının işi olsa gerek.

  2. Berkay der ki:

    Turda kullandığınız oltalarla hangi ağırlıktaki balıkları çekmek mümkün olabilir? Belli bir aralığı var mı?

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.