DEVASA BALON BALIGINI AKYA NIYETINE CEKTIK

Devasa Balon Balığını Akya Niyetine Çektik :

DEVASA BALON BALIGINI AKYA NIYETINE CEKTIK

Büyük balık avı yaparken yemli dip sırtısı çekeriz. Yemi Balon Balıklarının saldırısından korumak için çok dikkat ederiz. Aslında bu çaba bizi devamlı ava odaklı tutar. Bu sayede av verimliliğimiz artar. Ama bazen ne kadar dikkatli olsak da Balonlar yeme zarar vermeyi başarır. Özellikle kocaman bir Balon Balığı sürüsü içinden yemi geçirmek gibi bir talihsizlik yaşamışsak. Böyle bir durumda yemin zarar görmemesi mümkün değildir. En iyi şartta yemin bir kısmını yerler. Balon saldırısından kurtulmanın tek yolu hızla o bölgeden uzaklaşmaktır. Bu uzaklaşma çabası bile bazen büyük balık avı yapmamıza yardımcı olur. Aslında bir musibetten kaçarken bir nimeti ile karşılaşabiliriz. Mesele bu olayı nasıl algıladığımızla ilgilidir.

DEVASA BALON BALIGINI AKYA NIYETINE CEKTIK

Balon Balıklarının Deniz Aleminde Görevi Nedir

Balon Balığı denizin çöpçüsüdür. Bu yüzden denizde sisteme uymayan ne varsa onu yiyerek yok etmeye çalışır. Böylece denizi sağlıklı tutma görevini yerine getirmiş olur. Durum böyle olunca ağlar, paraketeler ve bütün avcıların kullandığı her türlü olta takımı Balon Balıklarının görev alanı içine girer. Balon Balığı bütün bu avcılık malzemesine denizi sağlıklı tutmak ve sistem dışılığı yok etmek için saldırır. Bizim Akya Oltasında kullandığımız canlı veya ölü yemlerde bu saldırıdan nasibini alır.

DEVASA BALON BALIGINI AKYA NIYETINE CEKTIK

Bazı Günler Yem Avı Zordur

Bazı günler zorlukla avlanan bir tane yem balığını Balonlara kaptırıp elimiz boş dönmek çok acıdır. Büyük balık avı başka bahara kalır. İnsan adeta yenildiğini hisseder. Oysa ben asla pes etmem. Bu yüzden kendime “bu durumla nasıl baş ederim?” sorusunu sorarım. Beladan ne kadar uzak durursan, o kadar az sorun yaşarsın. Ama kavga kaçınılmaz olursa, daha kavgacı olmak faydalı olabilir. Tabii bunu yazarken amacım arzuladığım büyük balık avını yapmaktır. Yoksa Balonları öldürmek değil. Hedefinden ayrılan amacını unutur.

DEVASA BALON BALIGINI AKYA NIYETINE CEKTIK

Balon Balığına Rağmen Büyük Balık Nasıl Avlanır

Büyük balık avı için Akya Oltasını saldığımızda kamışı tekneye doksan derece olacak şekilde iskarmoza dayarız. Kamışın sapını da dizlerimize dayarız. Bu şekilde kamış sabitlenmiş şekilde tekneye 90° olur. Tekne 2 – 4 mil hızla giderken dip sırtısı çekeriz. Oltayı 40 – 90 m arası derin sulara indirmek için arada bir motoru boşa alırız. Bütün bunları yaparken ve sırtı çekerken gözümüz kamışın ucunda olur. Göz ile yaptığımız bu kontrol bütün av boyunca devam eder. Kamışın ucundaki hareketleri yorumlayarak yemi korumaya çalışırız.

DEVASA BALON BALIGINI AKYA NIYETINE CEKTIK

Balon Balığı yeme müdahale ettiğinde kamışın ucunda hareketlenme olur. Hareket çekiştirme şeklinde ise hemen oradan uzaklaşmak için motora güç veririz. Böylece yemi en az zararla balonlardan kurtarmış oluruz. Bazen bu hareketlenmeler Akyanın dikkatini çeker. Bu sayede Akya da olaya dahil olur. Yemdeki ani hareketlenme Akyayı tahrik edip balondan önce yemi almaya sevk eder. Ayrıca yemin ani hareketlenmesi diğer bütün büyük balıkların da harekete geçmesini sağlayabilir. Bu şekilde büyük balıkların yeme güdüsünü harekete geçirip büyük bir cazibe yaratmış oluruz. Bu yarış içinde özellikle Akya yeme hırsla saldırır. Böylece büyük balık avını yapmış oluruz.

Oltadaki Balon Balığına Rağmen Büyük Balık Avı Yapılabilir Mi

Bazen büyük balık avını, Balon Balığı kuyruk kancasına takılı vaziyetteyken sırtı çekmeye devam ederek yaparız. Balon Balığı, yem balığının olduğu takımda kuyruk kancasına takılıyken, yemi yakalamaya çalışan avcı gibi gözükür. Asıl avcı olan Akya bu duruma asla katlanamaz. Yem balığını Balon Balığından önce kapmak üzere büyük bir iştahla harekete geçer. Onun hareketlenmesiyle çevredeki bütün balonlar merayı terk eder. Akya hızla hareketlenerek yeme saldırır. Yemi kaptığında ana kancaya takılır. Kendini kurtarmak için kafa vurmaya başladığında yem balığı da, Balon Balığı da takımdaki kancalardan kurtulup düşer. Böylece büyük balık mücadelesi başlar. Nadiren de olsa mücadele sonrası bir kancada Akya, diğer bir kancada Balon Balığı olduğu halde takımı çekeriz.

Balon Balığının Yediği Yarım Yemle Büyük Balık Avı

Balon Balığının yediği yarım yemleri işe yaramaz diye denize atmak doğru değildir. Yarım yemlerle onlarca büyük balık avı yaptığımızı söyleyebilirim. Hatta yarım yemlere taş balıkları (Sinarit, Lagos, Orfoz, Patlakgöz) da iştahla atlarlar. Bu açıdan değerlendirdiğimizde bazı iri yem balıklarının bir kısmının da balonlar tarafından yenmesi ciddi bir fırsat sunar. Yarım kalan yemler ile her boydan büyük balık avlama imkanı doğar. Hatta sadece balığın kafası kalsa bile av yapma imkanı oluyor. Biz şimdiye kadar iki veya üç defa bu şekilde av yaptık. Ne kısmet ise bu avlarımızı her seferinde geri bıraktık. Geri bırakacağımız avlarda sadece kafa ile av yapmak nasip oldu.

Ama aynı iri yemi biz bıçak ile kesip küçültmeye kalkarsak aynı şekilde büyük balık avı yapma imkanımız olmuyor. Bu durumu açıklayacak bir cevabı henüz daha bulamadım. Büyük yem balık geldiğinde defalarca bıçakla kesip, hatta balonun parçaladığı şekle büründürüp yem olarak kullanmayı denedim. Ama henüz daha hiçbir sonuç alamadım. Sonuçsuz kalan bu denemeleri nasıl izah edeceğimi de bilemiyorum. Mantıksal olarak işe yaraması lazım. Ama henüz daha hiç bir işe yaramadı. En azımdan şimdiye kadar sonuç vermedi.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/R99MXEY8X4U

Devasa Balon Balığını Akya Niyetine Çektik

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

DEVASA BALON BALIGINI AKYA NIYETINE CEKTIK için 2 cevap

  1. Irfan unver der ki:

    Büyük balonlar oltaya takıldığında aynen büyük balık hissi veriyor. Mücadelesi ve heyecanı da çok güzel yaşanıyor. Ama balık teknenin kenarına gelip gözüktüğünde balon olduğu anlaşıldığında büyük bir hayal kırıklığı yaşanıyor. Ayrıca takımlar ve yem bu mücadele esnasında zarar görüyor. Çoğu zaman yem kaybedilmiş oluyor. Büyük balık için yem balığının yakalanıp büyük balığa başlanacak zaman da yemin yenmesiyle boşa gitmiş oluyor. Bu durum büyük balık avı yapmanın çok pahalı ve zahmetli bir iş olduğu düşünüldüğünde ciddi bir problem olarak karşımızda duruyor.

    Bu sorun nasıl çözülecek?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Kesinlikle Balon Balıklarını öldürmekle çözülmeyecek. Allah hiç bir şeyi doğaya karşı yaratmaz. Her şeyi sistemin yapıcı bir parçası olarak yaratır. Her unsur sistemin düzgün çalışması için vardır. Sisteme müdahale ancak sistemin işleyişini bozar. Şimdiye kadar benzer sebeplerle neslini tükettiğimiz bir çok türde olduğu gibi…

      Eğer bir çözüm arıyorsak o çözüm yapıcı, ihtiyaç karşılayıcı ve düzenleyici olmalıdır. Asla israf etme temelli olmamalıdır. Bende çözüm: deniz kenarlarında kurulacak kooperatifler vasıtası ile, eğitimli usta eller tarafından zehirden arındırıp çevredeki ihtiyaç sahiplerinin balık eti ihtiyacını karşılayarak çözülebileceğini düşünüyorum. Japonlar balonları temizleyip yiyorlar. Bu konuda eğitmen olan bir kaç Japon tarafından kooperatiflerde bu işi yapmaya gönüllü olanlar eğitilip iş sahibi yapılabilir. Ayrıca Balon Balığının zehri dahil pek çok kısmı ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılabilir. Bu yönde pek çok çalışma var.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.