DEVASA BUYUK BALIKLARIN AVI KATILIMCILARI HAYRETE DUSURUYOR

Devasa Büyük Balıkların Avı Katılımcıları Hayrete Düşürüyor :

Her amatör balıkçının hayali büyük balık avı yapmaktır. Ama herkesin kafasında büyük balık kavramı farklıdır. Hayatı boyunca 20 – 30 cm balık avı yapmış bir amatör balıkçı için büyük balık 50 cm ötesi balıklardır. Bu genelde hep böyledir. Bir avcı avladığı balıktan 20 cm büyük olan balığı büyük balık olarak görür. Balık boyları büyüdükçe artık kilolarla ve boylarla balık büyüklüğü tanımlanmaya başlar. Bazı balıklarda kilolar ön plandadır. Bazı balıklarda uzunluk ön plandadır. Bu yüzden büyük balık derken herkes farklı şeyleri anlar.

DEVASA BUYUK BALIKLARIN AVI KATILIMCILARI HAYRETE DUSURUYOR

Büyük balık avına katılar her avcının farklı beklentileri vardır. Kimisi büyük balık avı turuna 3 – 5 Kg balık avı yapabilmek için gelir. Kimisi ise 15 Kg üstü balıkların avını yapabilmek için gelir. Yani herkesin tatmin noktası birbirinden farklıdır.

Bu balık avına da 20 Kg kadar bir Akya avı yapmak için çıkmıştık. Hatta aramızda şöyle bir muhabbet olmuştu. 19 Kg kadar avladığımız balığı yemek için alıkoyacaktık. 20 Kg üstü olan bir balık avlarsak geri salacaktık. Ama genel beklenti 15 – 20 Kg arası bir balık avıydı. Çünkü arkadaşlar balığı yemek ve kaldıkları otelde insanlarla paylaşmak istiyorlardı.

DEVASA BUYUK BALIKLARIN AVI KATILIMCILARI HAYRETE DUSURUYOR

Büyük Balık Avı Turumuz Başlıyor

Balık Avına saat 16.30 da çıktık. Öğleden beri güneyden oldukça sert esen bir rüzgar vardı. Bu rüzgar genellikle saat 17.00 gibi güney batı istikametinde hareketlenerek saat 18.30 gibi batı ve kuzey batı yönüne dönerdi. Bugün biraz fazla sert esiyordu. Batıya dönmeye pek niyeti yok gibiydi. Ama biz ısrarla rüzgara doğru hareket ederek Sulu Adaya doğru gittik. Adaya 18.30 gibi vardık. Yol boyunca sadece bir tane yemlik balık avı yapabilmiştik. Diğer balıklar 2 – 3 Kg üzerindeydi. İki tane yemek için ayırdıktan sonra diğerlerini almadık. Saat 19.00 olduğunda bir ikinci yemi bulamamıştık. Artık büyük balık avı için yarım saatlik bir zamanımız kalmıştı.

DEVASA BUYUK BALIKLARIN AVI KATILIMCILARI HAYRETE DUSURUYOR

Büyük Balık Avı Mücadelesi

Akya oltasını hazırlayıp mavi derinliklere bıraktık. Aradan birkaç dakika geçmeden oltaya ufak çaplı bir balık asıldı. Hemen heyecanla oltayı çektik. Oltada Lambuka vardı. Yemimiz çok az kuyruk kısmından hasar görmüştü. Lambuka’nın gelmesine pek sevinememiştik. Lambuka’yı geri saldık.

Büyük balık hayaliyle oltayı tekrar mavi derinliklere saldık. Beş dakika sonra kaloma hızla akmaya başladı. Kaloma hızı tek düze olduğu ve şiddetlenmediği için şüphelenip kontrol ettim. Olta taşa takılmıştı. Hemen tornistan yapıp oltayı taştan kurtardık. Bereket yem bu takılmadan fazla zarar görmemişti. Ama büyük balık avı yapmaya çalışırken bir tanecik yemimizin başına gelmeyen kalmamıştı.

DEVASA BUYUK BALIKLARIN AVI KATILIMCILARI HAYRETE DUSURUYOR

Akşam Suyunun En Bereketli Vakti

Artık büyük balık avı için 10 – 15 dakika vaktimiz kalmıştı. Kafamdan bir rota çizdim. O rotada olta çektikten sonra oltayı toplayıp dönüşe geçecektik. Tam adaya en yakın olduğunuz yerde kaloma çok büyük bir şiddetle boşalmaya başladı. Adeta dur durak bilmiyordu. Kısa bir süre sonra olta zeminde taşlara takılabilirdi. Hemen adadan uzaklaşmamız gerekiyordu. Tekneyi Adrasan yönüne çevirerek taşlık bölgeden çıkmaya başladık. Bu arada oltayı arkadaştan istedim. Tekneyle manevra yaparken olta motora takılabilirdi. Oysa ben oltayı motordan uzak tutabilecek pozisyondaydım. Üstelik balığın durumunu da kontrol etmem gerekiyordu.

Tekneyi taşlık bölgeden uzaklaştırırken balık şoktaydı. Bu yüzden çok problem çıkarmadan ve balığı birazda yükselterek derin suya çıktık. Derin suya çıkınca oltayı arkadaşa verdim. O oltayı aldığında bakıl şoktan çıkmıştı. Artık gücünü tam anlamıyla ortaya koyabiliyordu. Bu balık çok büyük olmalıydı. Bir süre sonra arkadaş iyice yoruldu. Oltayı bir süre ben çektim. O dinlenince ona verdim. Balık bir aşamadan sonra gelmemeye başladı. Arkadaş ne kadar sarıyorsa balıkta o kadar geri boşaltıyordu.

Büyük Balık Avı Mücadelesi

Hava kararmak üzere olduğu için müdahale gerekiyordu. Arkadaş oltayı sarar pozisyondayken kamışın ucunu bana uzattı. Ben ipten parmaklarımın ucuyla tutarak çekmeye başladım. Ben çektikçe o sarmaya devam etti. Balık bastığında ben parmaklarımı açıyordum. Kaloma rahatça boşalıyordu. Balığı gelmeye zorluyorduk. Ama basmasına mani olmuyorduk. Bu şekilde balık gelmeye başladı. Artık iyice yorulmuştu.

Balık teknenin altında gözüktüğünde hava kabarcıkları çıkararak yukarı geliyordu. Teknenin yanına geldiğinde ne kadar kocaman olduğunu açıkça gördük. Tekneye aldığımda ortalık bir anda karıştı. Balık çok büyüktü. Biz Şoktaydık. Büyük balık demiştik. Ama bu kadar da büyük balık dememiştik. Biz şoktan çıkana kadar balıkta geçmeye başlamıştı. Artık balığı bırakma şansımız da kalmamıştı.

Avladığımız devası balık avı hepimizi hayrete düşürmüştü. Şaşkınlık içindeydik. Gördüğümüz görüntüye inanamıyorduk. Bu kocaman balığı bir tane yemle tutmuştuk. Üstelik o yemin başına gelmedik de kalmamıştı.

Devasa Büyük Balıkların Avı Katılımcıları Hayrete Düşürüyor

Devasa Büyük Balıkların Avı Katılımcıları Hayrete Düşürüyor

Balık Avı Videosu: https://youtu.be/_iirGk4xt4U 

Devasa Büyük Balıkların Avı Katılımcıları Hayrete Düşürüyor

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

DEVASA BUYUK BALIKLARIN AVI KATILIMCILARI HAYRETE DUSURUYOR için 4 cevap

  1. Cengiz ceylandağ der ki:

    Birçok yerde ufak balık avlamak büyük sorunken, Akdeniz’de büyük balık avı yapılabilmesini nasıl yorumlamak gerekir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu soru şu an itibariyle ülkemizdeki balıkçılığın durumunu analiz edebileceğimizi gerektirir. Şu an ülkemizde kişi başına avlanabilen balık miktarı yok derecesindedir. Pek çok kişi bir yıl içinde bir kaç kilo balık bile yiyemiyor. Bunun sebebi ekonomik boya uluşmamış balıkları avlamaya çalışmaktır. Balıkların büyümesine ve çoğalmasına izin vermezsek balıkçılık geleceğimiz olmaz. Biz şu an itibariyle tam bu ince çizgi üzerindeyiz. Biran evvel kıyılardan, ufak balıktan elimizi çekmemiz gerekir.

      Bir yerde ufak balıklar avlanırsa oraya büyük balıklar gelip ne yiyebilirler? Taşları seyretmek için hiç bir büyük balık sınırlı olan enerjisini boşa harcamaz. Nerede beslenme ihtimali daha yüksekse oraya yönelir.

      Deniz yaşamı bir birine bağlı yapılardan oluşur. Bir yapı bozulduğunda diğer unsurlar doğru işlemez. Unutmamak gereken bir husus; ufak balıkların büyük balıkların besini olduğudur. Bu yüzden ufak balıklardan elimizi çekip büyük balık avına yönelirsek, ufak balık büyüme çoğalma şansını bulurken, büyük balık için de daha verimli bir besin kaynağı olur. Bu durumda büyük balıklar o meraları mesken edinirler. Böylece oralarda büyük balık avcılığı yaygınlaşır. Kısa zamanda o bölgede balık stokları artarken refah da artmaya başlar.

      Canlı yaşamının en temel taşı ufakların büyüme hakkına saygı duymaktır. Ufak canlıların büyüme hakkına saygı duymayan toplumların sonu yok olmaktır. Saygı duyanların geleceği ise refah ve mutluluktur. Şimdi ülkemizde bizim bu iki basit konu hakkında tercih yapmamız gerekmektedir. Akıllı insan sizce hangisini seçer?

      Bizim Akdeniz’de büyük balık avı yapmamızın temelinde bu tercihi yapmış olmamız yatmaktadır. Biz sadece büyük balık avı yapmıyoruz. Avımıza “ihtiyacımız kadar olan” diye bir sınır getiriyoruz. Bu da her balık avı turunda bir balık avıdır. İsteyen o bir balığı da geri salma hakkına sahiptir. Balık Avı Turuna katılan bir arkadaşımız avlanan bir büyük balığı almak istemezse biz kesinlikle o balığı geri salmayı tercih ederiz. Böylece katılımcı başta olmak üzere pek çok kişiye örnek olmaya çalışırız.

  2. ali bağcı der ki:

    Akdeniz’de 50 Kg üstü büyük balıkların avına yönelmek için ne gereklidir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Akdeniz öğle saatlerinde çok hareketli bir denizdir. Ancak sabah ve akşam saatlerine doğru deniz biraz olsun sakinleşir. Bu yüzden açık denize çıkmak için daha büyük teknelere ihtiyaç vardır. Tabi bu teklerin denizci tekneler olması gerekir. Ancak böyle teknelerle güvenli büyük balık avcılığı yapılabilir. Onun dışında daha fazla bilgi, tecrübe ve teçhizat gerekir. Buda zamanla deneyimle elde edilir.

      Mevcut şartlarımızla böylesi büyük balık avlarına yönelebilmek için çok iyi havaların olduğu günleri beklemek gerekir. Ama böyle günler yıl içinde çok azdır. Bazen güzel başlayan gün saat 09.30 – 10.30 arası sertleşir. Hava sertleşmeye başladığında mutlaka kıyıya yönelmek gerekir. Bulunduğumuz bölgenin en güzel yanı kötü havalarda kıyıya yöneldiğimizde, kıyıya yaklaştıkça havanın etkisinden çıkmaktır.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.