Dip Sırtısında Ağırlık Nasıl Ayarlanır :

Akya Oltası ile sadece Akya avı yapılır diye bir şey yoktur. Bu olta ile her çeşit büyük balık avında kullanılabilir. Bir çok göçmen balık orta su balığı olduğu için bu olta dip sırtısı yapmak için kullanılır. Bu yüzden ağır bir takımdır. Ağırlığın miktarı kullanılan teknenin en düşük hızına göre ayarlanır. Örneğin bizim teknenin en düşük hızı 2 mildir. Merada derinliğin 40 – 50 m olduğunu ve takımı da 60 – 70 m saldığımızı düşünelim. Bu durumunda orta suda dip sırtısı yapmak için 500 – 600 gr kurşun ağırlık yeterli olacaktır.

Ağırlık ile Tekne Hızı Arasındaki İlişki
Ağırlık, tekne hızına göre belirlendiğinden arada nasıl bir ilişki vardır? Örneğin tekne 2 mil hızla giderken 500 – 600 gr kurşun ağırlık ile takım hafif negatif durumda olmalıdır. Yada 2 mil hızla giderken takım yükselmemelidir. Yani takımın derinliğinde fazla bir değişim olmamalıdır. Bu şekilde takım kontrolümüz altında olacaktır.

Kontrol altında olan takımın kullanımı kolaydır. Çünkü takımın hangi derinlikten geldiğini biliriz ve ona göre uygun derinliklerde olta çekeriz. Yani öncelikle bilmemiz gereken çektiğimiz takımın derinliğidir. Takımın derinliğine göre istersek orta sudan, istersek dibe yakın olta çekebiliriz. Takımın derinliğini bilmiyorsak, hangi derinlikte dolaşmamız gerektiğinin hesabını yapamayız. Ya oltayı dibe takarız, yada fazla yukarıdan çekeriz. Kontrolümüz altında olmayan takım ile balık avına odaklanamayız. Balık avına odaklanmak yerine, takılma korkusuyla meralara uzak geçeriz.

Takımın Ağır Olması Durumu
Takımın daha ağır olması durumunda kontrollü kullanımı zorlaşır. En ufak dikkatsizlikte takım dibe takılır. Böyle bir takımı en fazla bulunduğumuz derinlik kadar salmalıyız. Ayrıca devamlı bir şekilde derinliği kontrol etmemiz gerekir. Derinliğin azaldığı yerlerde derin suya doğru çıkmak gerekir. Eğer derinlik dipteki bir yükselti sebebiyle azalıyorsa, hızımızı arttırarak takılmadan geçebiliriz. Böyle yerlerde ani hız artırımı balıkları cezbeder. Ama derinliğin azaldığını fark etmezsek her durumda oltayı dibe takarız. Ağır takımın kullanımı daha fazla ustalık ve sıkı takip ister. Bir de takılan oltayı kurtarabilme becerisi ister.

Takımın Dibe Takılmasının Zararları
Yem balığı avı hiçbir zaman kolay değildir. Özellikle canlı yemin avantajları düşünüldüğünde her yemin değeri çok fazladır. Yem balığı zamanı geçerse yem balığı bulmak da zorlaşır. Durum böyle olunca avcının dip takımını dibe takma lüksü kalmaz. Dibe takılan takımı kurtarmak zaman alıcı bir iştir. Kurtarsak bile oltanın zarar görmüş olma ihtimali yüksektir. Her durumda oltanın hasar gören yerlerinin değiştirilmesi gerekir.

Takımı kurtaramazsak ya yedek takımı ile yeniden canlı yem hazırlamak gerekir. Tabii ki, hazırda canlı yem varsa. Yoksa ya canlı yem aramak, ya da varsa ölü yemle ava devam etmek gerekir. Ayrıca dibe takılan takımı kurtarsak bile geçen zaman aralığında canlı yem ölür, taşlar veya kancalar tarafından parçalanabilir, dip balıkları tarafından yenebilir. Bazen canlı yemin parçalanmış ölüsünü bile kullanmak mümkün olmaz.

Özet olarak söylemek gerekirse dip sırtısında takım ve yemin yerle teması olmaması gerekir. Bazı durumlarda kurşun ağırlıkları, yem dibe sürmeden, dokundurup yükseltmek av verimliliğini çok ciddi arttırır. Ama bu yöntem usta işidir. O seviyeye ulaşana kadar takımları dibe dokundurmamak en doğrusudur. Dip kumluk olsa bile yem dipte ot, çöp ve buna benzer şeyler tarafından sarmalanabilir. Salkım saçak olan yem ile av yapma imkanı kalmaz. Bunca yıllık balıkçılık hayatımda sadece bir kere bu durumdaki bir takımla av yapabildim. Herhalde Akya çok açtı.

Kontrollü Takıma Derinlik Kazandırmak
Böyle bir takıma derinlik kazandırmak istersek motoru boşa alıp belli bir süre beklemek yeterlidir. Böyle bir durumda derinlik tespitini ip misinanın suyla yaptığı açıya bakarak hesaplayabiliriz. İp misina giderek dar açı yapmaya başlar. Sonra motora yol verdiğimizde takım mevcut derinliğine doğru yavaşça yükselir. Bu durum balıkları cezbeder. Oltanın kullanım verimliliğini arttırır. Ayrıca çok dibe inmeden, ara gazı vererek takımı ufak hızlanmalarla dip ile orta su arasında hareketlendirmek de av verimliliğini çok ciddi artırır.

Balığı uzun süre yavaş hızlarda çektiğimiz durumlarda takımda canlı yem olsa bile büyük balıklar yemi almaz. Bunun sebebi yemin yorgunluktan kaçamayacak kadar hareketsizleşmesidir. Bu yüzden hem yem balığına canlılık kazandırmak, hem de büyük balığı cezbetmek için bizim ufak hızlanmalar ile balığı kıskandırmamız gerekir. Bu sayede canlı yemin etkinliği artar.

Devasa Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4