Ekim Ayında Devasa Akya Mücadele Gücüyle Mutlu Etti :
Akdeniz’in 30 – 40 m derinliğe kadar ısındığı dönem Ağustos ayıdır. Temmuz ayının ikinci yarısında Lambukalar Antalya körfezinde görülmeye başlar. Aynı günlerde o sene dünyaya gözünü açan yavru Orkinoslar da kıyılara yanaşmaya başlar. Kıyıda ufak balığın çoğalmasını takiben büyük balıkların miktarında artış gözlenir. Temmuz ikinci yarısından sonra Antalya Körfezinde ciddi balık artışı olur. Sürüler bir biri ardına geçiş yapar. Kimi sürü küçük sayılacak gruplardan oluşurken, kimi sürüler çok büyük gruplar olarak geçiş yapar. Kıyıdaki ufak balık miktarı ne kadar fazla olursa, sürülerin koylarda oyalanma süresi de o kadar uzun olur. Bu yüzden kıyılardaki ufak balıkları korumak gerekir. Bunun da en kolay yolu kıyıları ufak balıklara bırakmaktır. Yani ağla ve toplu av yöntemleriyle rahatsız etmemek gerekir.
Antalya Körfezinde Ağustos ayında büyük balık miktarı en üst seviyeye ulaşır. Bu durum eylül, ekim ve hatta fırtınaların başlamasıyla denizin soğuduğu Ocak ayına kadar devam eder. Biz balık avı sezonunu en geç Kasım ayının ortasında kapatırız. Tekneyi karaya çekip kış moduna geçeriz. Kış modunda web sitemizin güncellenmesiyle uğraşırız. Ayrıca yeni sezon için değişik yöntemler ve yeni meralar düşünürüz. Yeni sezonda da yalnız kaldıkça bu yöntemleri uygulanabilir hale getirmeye çabalarız. Uygulanabilir olanları günlük turlarımızda av programımıza ilave ederiz. Bu sayede her sene daha verimli avlar yaparız.
Devasa Akya Avının Hikayesi
Balık avı turunun olmadığı bir gündü. Fırsattan istifade yeni yöntemleri deneme şansım oldu. Birkaç yeni yöntem denedikten sonra bir tane canlı yem avlamak için yüzey sırtısı çekmeye başladım. Kısa sürede canlı yemi aldım. Çoban Limanı açığından başlayarak büyük balık avı için olta çekmeye başladım. Önce Pırasalı Adanın açıklarına baktım. Sonra adanın boğaz kısmından geçerek Adrasan Koyuna yöneldim.
Canlı yemle dip sırtısı yaparken 3 – 5 mil hızla av yapmak mümkün oluyor. Zaten Yazılı Orkinosu canlı tutmak için arada bir hızlanmak gerekiyor. Bu hızlanmayı meralar arasındaki geçişlerde yaparız. Böylece yemimiz devamlı canlı kalır. Hatta o gün av yapamazsak canlı yemi geri salarız. Av yapamadığımız turlarda canlı yemi salmayı ritüel haline getirdik.
Devasa Akya Kalomayı Çılgınca Boşaltmaya Başladı
Akseki Koyunun açığından geçerken canlı yeme Balon Balığı müdahalesi oldu. Çabuk durumu fark ettiğim. Dümeni açık denize çevirdim. Hızlanarak Balon Balığı sürüsünden uzaklaştım. Bu durum devasa Akya’nın dikkatini çekmiş olmalı ki, tam yavaşladığımda kaloma hızla akmaya başladı. Akya kalomayı boşaltırken sabırla bekledim. Bir ara boşaltma hızı iyice artınca kalomayı kademeli olarak sıkmaya başladım. Sonra kalomayı olması gereken ayara getirip mücadeleye başladım. Kalomayı olması gereken ayara getirince Akya yavaşladı. Zaten iyice dibe yaklaştığı için sakinleşti. Bu aşamadan sonra mücadele ederek balığı yukarı almaya başladım.
Balık Avı Mücadelesi
Mücadele yarım saat kadar sürdü. Elimdeki çıkrık makine çok güçlü olduğu için mücadele benim için kolaydı. sonunda Akya teknenin altında mavi derinliklerde gözükmeye başladı. Bu aşama büyük balık avının en güzel aşamasıdır. Balık dönerek ve hava kabarcıkları çıkararak yukarı gelir. Teknenin yanına kadar çektiğimde bir süre bu şekilde dolaşmasına izin veririm. Balığı hemen tekneye almam. Hatta kaçabiliyorsa kaçsın diye beklerim. Sonra uzanıp balığı tekneye alırım.
Bugünkü Akya çok büyüktü. Bu sene avladığımız balıklar genelde çok büyüktü. Bu sene için 16 yılın en verimli senesi oldu diyebilirim. Zaten bu sene Akya avı rekorumuzu 37 Kg dan 39 Kg taşımak kısmet oldu.
Su Isısının Yüksek Olmasının Balıklar Üzerine Etkisi
Bu sene avladığımız büyük balıkların ortalama kilosu 20 Kg civarıydı. Balıkların bu kadar çok ve büyük olmasında suyun ısısının yüksek olmasının önemli katkısı olduğunu düşünüyorum. Su sıcaklığı yumurtlama sezonunun erken başlamasına ve belki de bir den fazla defa yumurtlama dönemi yaşanmasına sebep oluyor. Kasım ayında bile kıyılar yavru balıklarla doluydu. Ayrıca daha önce hiç görmediğim balık sürüleri ve onların değişik hareket tarzlarını suyun altında izleme şansım oldu. Umarım balık artışı artarak devam eder.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/luk3K0s-hqI