Eylül Ayının Bereketinde Akya Avlamanın Keyfi :
Balıkların kıyılarda en fazla yoğunlaştığı dönem yaz sonu sonbahar başlangıcıdır. Çünkü deniz yaşantısında ilk bahar üreme, sonbahar ise hasat dönemidir. İlkbaharda yumurtadan çıkan yavru balıklar sonbahara doğru biraz büyümüş ve kıyıları kaplamış olurlar. Büyük balıklarda bunu fırsat bilip onlarla beslenmek için kıyılara yönelirler. Kıyıdaki hayat deneyimi zayıf olan ufak balıklar büyük balıklar için kolayca yem olur. Bu yüzden sonbahar için hasat dönemi diyebiliriz.
Adrasan’da balıkların yoğunlaşmaya başladıkları dönem; Lambuka göçünün başladığı 15 – 20 Temmuzdur. Ağustos başında Yazılı Orkinos ve Tombikler yoğunlaşmaya başlar. Hemen onların arkasından Akya sürüleri geçiş yapmaya başlar. Lambuka sürülerinden faydalanmak isteyen büyük Orkinoslar kıyılara yaklaşıp oynak yapmaya başlarlar. Bir anda kıyılar balıkla dolar. Bazı günler nerede olta atılsa balık yakalanabilir.
Balık Çeşitliliğinde ve Boyutlarında Artış Gözlenmeye Başlandı
Son yıllarda suların ısınmasıyla birlikte Kızıldeniz’den gelen balık miktarında ciddi artışlar gözükmektedir. Her sene kıyılarda yaptığımız dalışlarda daha önce hiç görmediğimiz balıkların boy gösterdiğini izlemekteyiz. Ayrıca son yıllarda balık boylarında da ciddi artışlar izlemektedir. Daha önceki balık avlarımızda 20 Kg bir Akya avı hayal gibiyken artık normal boy haline gelmeye başladı. Bu sene 30 – 40 – 50 Kg olan pek çok Akya avı yaptık. Seneye hedefimiz 60 – 70 Kg Akya avları yapabilmek.
Balık Avına Yalnız Çıktığımda Yeni Yöntemler Denerim
Eylül ayının bereketinde yeni yöntemler denemek oldukça verimli sonuçlar veriyor. Böylece denediğim yöntemin ne sonuç verdiğini kısa zamanda tespit etmiş oluyorum. Bu sayede daha derin sularda av yapma imkanı elde etmiş oluyorum. Daha derin suların verimi de daha yüksek oluyor. Üstelik daha derin sulardan daha büyük balıklar yakalama şansı oluyor. Bilgi ve tecrübemi arttırmak için yeni yöntemleri denemek bulunmaz fırsat oluyor.
Bugün hafif bir ağırlık ile canlı yemi derin suya indirerek büyük balık avlamayı denedim. Bu yöntemi birkaç senedir geliştirmeye çalışıyorum. Her sene daha iyi sonuçlar alıyorum. Yeni senede yem olarak Kalamar kullanarak çok daha derin suda av yapmayı denemeyi düşünüyorum.
Bugünkü denememi Adrasan Koyunun içinde 60 – 70 m derinlikte yaptım. İkinci denemede Akya takım dip yapmak üzereyken atladı. Balık kalomayı boşaltırken ben de tekneyi açık suya alarak balığı taşlık zeminden uzaklaştırdım. Böylece daha rahat mücadele şansı elde etmiş oldum. Takımın taşlara takılma ihtimali olmadan mücadele etmek doğru bir seçimdir. Bu sayede balığın kaloma almasından çekinmeye gerek kalmaz. Balık kaloma boşaltarak gücünü harcadığından balığı tekneye alma ihtimali de artar. Bu şekilde balıkla mücadele etmek de kolaylaşır.
Büyük Balığı Zorlayarak Çekmek
Balığı zorlayarak mücadele etmek de bir seçenektir. Ama bunu yapabilmek için büyük balık avında tecrübeli olmak gerekir. Ayrıca takımların da bu zorlamaya uygun olması gerekir. Bir de tabi ki, kancanın sağlam bir yerden geçmesi gerekir. Yoksa sonuç hüsran olur. Balığı zorlayarak çekme refleksi, daha çok balık çekme isteğinden kaynaklanır. Bu yöntemi en çok profesyonel balıkçılar kullanır. Amatör balıkçı için öncelik her zaman avın keyfini çıkarmak olmalıdır. Balığın eti ikinci sıradadır. Eğer ihtiyaç değilse balık geri salınmalıdır.
Balığı zorlayarak yapılan mücadelelerde kancanın takıldığı yer zamanla yırtmaya başlar. Bu şekildeki mücadelede kancanın takıldığı yer mücadele esnasında tamamen yırtılıp balık kurtulabilir. Bazen de tam balığı teknenin yanına getirdiğimizde, takımı çekmek için kamışı geri koyarken verilen boşluktan istifade ile balık kendini kurtarabilir. Bu yüzden balıkla mücadele esnasında hiçbir aşamada boşluk verilmemelidir.
Kaçan Akya Avı Videosu: https://www.dailymotion.com/embed/video/x25jh1k