GERCEK AVCILIK SURDURULEBILIRLIGI SAGLAYANDIR

Gerçek Avcılık Sürdürülebilirliği Sağlayandır :

GERCEK AVCILIK SURDURULEBILIRLIGI SAGLAYANDIR

Sürdürülebilir avcılık ancak yiyeceğin kadarını avlamakla mümkün olur. Her konuda dengeleri bozan açgözlülüktür. Bir kişi çıkıp herkesin hakkına tecavüz etmeye kalktığında bütün dengeler hızlıca bozulur. Hatta birçok insanın ihtiyacından fazlasını alma çabası içine girmesi de zaman içinde dengeleri bozar. Kısacası herkesin çok disiplinli bir şekilde sadece ihtiyacı kadarını alması durumunda sürdürülebilirlik sağlanmış olur. Bu basit kurala gönüllü olarak uymayanlar için çok ağır yaptırımlar uygulanması yasal bir zorunluluktur. Aslında ceza vermekten daha etkili olan eski uygulamalar vardır. Örneğin; sisteme uymayanı sistem dışına itmek veya topluluktan kovmak eskiden beri gelen en etkili uygulamadır. Yalnızlık hissi çok ıslah edicidir.

GERCEK AVCILIK SURDURULEBILIRLIGI SAGLAYANDIR
GERCEK AVCILIK SURDURULEBILIRLIGI SAGLAYANDIR

Avcıların Başkalarının Hakkına Saygı Duyması

Bazen insanlar büyük bir merakla veya bazen de anlamsız bulduklarını ima ederek soruyorlar “sen büyük balıkları yakalayıp geri bırakıyormuşsun” ben de “evet öyle yapıyorum” diyorum. “Peki balıkları niçin geri bırakıyorsun” diyorlar. Ben de “oltama takılan her balığı ben alırsam sana ne kalacak” diyorum. Bazen de otel sahipleri aynı soruyu soruyor. “Hani o geri saldığın balıkları bize getirseydin” diye sitem ediyorlar. Ben de “o balıkları saldıkça senin otele daha fazla müşteri geliyor” diyorum.

GERCEK AVCILIK SURDURULEBILIRLIGI SAGLAYANDIR

Yukarıdaki konuşmalarda 1. örnekte; başkalarının haklarına saygı duyarak “sürdürülebilir avcılık” vurgusu var. 2. örnekte; bir balığın tekil olarak tüketilmesi sonucu elde edilecek faydaya karşılık, geri salınması sonucu üreyerek çoğalması vurgusu vardır. Bunu neticesinde o bölgede balık bolluğu yaşanır. Böylece daha fazla kişinin balık avı yapmak için o bölgeden istifadesi mümkün olur. Turizmin her dalını akıllıca yaparak elde edilecek değerleri arttırırız. Örneğin; bir bölgeye balık avı yapmak için gelenleri sportif balıkçılığa yönlendirerek balığın çoğaltılması mümkün olur.

Sportif Balıkçılık ile Balığın Çoğaltılması

Balık avı yapmak, avcılık yeteneklerinin gelişimi olması için zorunludur. Hiç bir yetenek deneyim ve tecrübe olmadan güncel kalamaz. Bu yüzden her fırsatta balık avı yapmak bir zorunluluktur. Ayrıca balık avını hobi yapmış birine “balığı tüketiyorsun mantığı ile” “bu işi yapma” demek mantıksızlığın daniskasıdır. O zaman her hobi sahibi bir kaynağı tükettiği için o hobisini yapmaması gerekir. Her hobi bir motivasyon kaynağıdır ve insan gelişimi için çok faydalıdır. Bu yüzden mutlaka her insanın en az bir hobisi olmalıdır.

Balık avı yapan birisine balığı azaltmadan bu hobisini sürdürmek için verilecek daha etkili bir motivasyon kaynağı yakala bırak avıdır. İhtiyacı olmayan her balığı bırakan avcının denize ve balığa karşı bakışı tamamen değişir. Ayrıca başkalarının haklarına karşı hassasiyeti de artar.

Sportif balıkçılık açısından bir başka olumlu yaklaşım da; bir tane balığı geri bırak her avcının ömür boyu balık yakalamaya hakkı olur. Çünkü bıraktığı bir balık onun ömür boyu yakalayabileceği balıktan çok daha fazlasını yerine koyar. Bu şekilde başkalarının da balık avı yapmasına katkı sağlamış olur. Ayrıca bir kere balık bırakmanın manevi tatminini yaşamış birisi her fırsatta balığı geri bırakır. Çünkü insanın doğasında öldürmekten çok yaşatma duygusu ağır basar. Öldürme duygusunun aşırılığı ruhsal bir bozukluktur. Tedavisi sportif balıkçılıktan geçer.

Bir korkuyu, bir ruhsal bozukluğu kendi pisliğinde yıkarsan temizlenir. (Çünkü bir insanın yaptığı hatayı fark edip düzeltebilmesi için hatadan tiksinecek kadar tekrarlaması gerekir. Bir hatayı ancak kişisel farkındalık, aydınlanma düzeltir. Aydınlanma başkasının eliyle olmaz. Kişisel farkındalıkla olur.)

Avcılığın Devamlılığı Nasıl Sağlanır

İhtiyacın yoksa balığı alma. Oltana takılan balığı yemeyeceksen geri bırak. Sadece yiyeceğin balığı al. Sadece yiyeceğin kadarıyla yetin. Yeter demeyi öğren. Başkasına vermek için balık avlama. Başkasını balıkla memnun etmek istiyorsan kendi avladığın balığı sofranda onunla paylaş. Başkasına balık verirsen o senden her seferinde balık bekler. Böyle bir durumda balık verdiğin kişinin borçlusu konumuna düşersin. Balık vermediğinde sana küser. Oysa balık vermek yerine sofrana davet edersen o kişi kendini sana karşı borçlu hisseder. Seni sofrasına davet etmek için fırsat kollar.

Gerçek Avcılık Sürdürülebilirliği Sağlayandır

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/fqTMFUIDj_4

Gerçek Avcılık Sürdürülebilirliği Sağlayandır

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.