Hedeflenen Balığı Avlamanın Keyfi :

Temmuz ayında balık avı nasıl olur? Temmuz ayı Orkinos ve Akyaların ayı oldu.Temmuz ayının son günlerinde Adrasan Koyunun açıklarını Orkinoslar bastı. Çok büyük oynaklar görmeye başladık. Önceleri sırtı çekerek oynaklardan devasa Yazılı Orkinoslar avladık. Sonra daha açıklara yöneldiğimizde Çizgili Orkinosların (Katsuwonus Pelamis) olduğunu fark ettik. Genel olarak Çizgili Orkinoslar 10 Kg üstü balıklardı.

Sırtı yönteminin bir sakıncası, sürüye belli bir hızla yaklaşınca balıklar ürkerek dalışa geçiyor. Bu durum da av verimi düşürüyor. Bir ara dip sırtısı ile Yozuri rapala çekerek av yapmayı denedim. Daha ilk anda balık oltaya bindi. Tekneye kadar da çektik. Ama tam teknenin altında dişli bir balık takımı kopardı. Tam rapalanın bağlandığı yeri ısırdı. Misinanın üzerinde 4 cm kısımda diş izleri vardı. Ayrıca tam rapala düğümünü ortasından kopardı.

Sonraki günlerde oynaklara at-çek yaparak av yapmanın daha verimli olacağına karar verdik. Hemen takımları hazırladım. Uzun zamandır problemli olan iki tane Okuma 5000 serisi jigging makine vardı. İki makinenin de kolları geri dönüyordu. Geri dönüş sabitlemesi bozulmuştu. Bazen çalışıyor, çoğu zamanda geri kaçırıyordu. Meğer geri dönmeyi engelleyen yay kırılmış. Onları tamir ettim. Artık her ikisi de çok güzel çalışıyor.

Çizgili Orkinos Avlama Hedefi
Jigging makinesi tamir olunca geriye jigleri ayarlamak kaldı. O işte kısa sürede halloldu. Artık av için hazırdım. Sabah ilk oynağa sırtı çekerek girdim. Başka tekneler de olunca ilk oynakta at çek yapma fırsatı olmadı. Daha açıkta başka bir oynağa yöneldim. Çizgili Orkinosu açıktaki oynaklarda bulacağımı düşünüyordum.

İkinci oynaya yavaşça yaklaşıp motoru kapattım. Tekne oynağa doğru süzülürken ben de at çek yapmaya başladım. İkinci atışımda balık kaloma boşaltmaya başladı. Hızla dalışa geçti. Kalomaya ilk anda dokunmadım. Bir süre bekledikten sonra bir kademe sıktım. Sonra biraz daha bekleyip bir kademe daha sıktım. Bu şekilde dört kademe sıktım. Geçen zamanda balık 80 m kadar misina boşaltı. Bu aşamada derinliği korumak ister gibi bir hali vardı. Artık mücadele sırası bana geçmişti. Balığı hiç acele etmeden yukarı almaya başladım. Ama arada kaloma boşaltarak aşağı yöneliyordu.

Mücadele oldukça keyifliydi. Kancanın takıldığı yeri yırtma ihtimaline karşılık balığı çok zorlamıyordum. Geçen her saniyenin lehime olduğunu biliyordum. Balık oltada olduğu sürece yorulacaktı. Bu arada bende böyle bir balıkla mücadele etmenin keyfini çıkarıyordum. Geçen zamanda balık yoruldu. Artık çok daha az mücadele ediyordu.

Meraklı Gözler Mücadeleyi İzler
Mücadele devam ederken bir tekne bana doğru yaklaştı. Onlarla sohbet ederek balığı tekneye yaklaştırmaya başladım. Sonunda suyun altında gözüktü. Arkadaşlarda balığın olduğu tarafa geldiler. Bu arada ben de balığı tekneye aldım. Tam da hedeflediğim balığın avını yapmış oldum. Kısmette hedeflediğim avı yapmak varmış.

Balığı Geri Bırakma Denemesi
Balık gidebilir gibiydi. Geri salmayı denedim. Ama dışarda durduğu o kısa zamanda son enerjisini de harcamış. Ya da duruma razı olmuş. Oysa biraz daha mücadeleci olsaydı geri salma şansım olacaktı. Bir süre kendine gelmesi için uğraştım. Ama hiç gidecek gibi durmuyordu. Mecburen balığı tekneye aldım. Gitmiş olsa çok daha mutlu olurdum. Demek ki, geri bırakacağım balığı sudan hiç çıkarmamam gerekirdi. Ne yapacaksam o anda yapıp geri salmalıydım.
Büyük Balık Avı Videosu : https://youtu.be/j8IneITH5i8

Hedeflenen balıktan kastınız nedir? Niçin bu balığı hedeflediniz?
Hedeflenen balıktan kastım; daha önceden hiç tutmadığım, hatta hiç görmediğim bir balığın avının yapabilmek için ava çıkmak ve onun avını yapmaktır.
Yeni tür bir büyük balığı avlamak her zaman bizim hedefimiz olmuştur. Böyle avları yaparak tecrübemizi geliştirmeye çalışmaktayız. Her balığın farklı davranışları vardır. Bunları öğrenmek ve bu konuda tecrübe sahibi olmak gelişmenin temel kaynağıdır.