Hiç Beklenmedik Yerlerde Akya Avlamaya Başladık :
Bugün zıpkınla balık avı yapmak için denize açıldım. Senelerdir gitmediğim bir merada av yapmak istiyordum. Sabah güneş doğmadan yola koyuldum. Yolda oltama bir tane Yazılı Orkinos takıldı. Kovaya koyup yola devam ettim.
Mera beklediğim kadar canlı çıkmadı. Bir süre daldıktan sonra mera değiştirmeye karar verdim. Daha derin bir meraya geçtim. İlk dalışı 14,5 m yaptım. Yukarıdan baktığımda mera boş gibi gözüküyordu. Dalıp dipte biraz bekleyince hareketlenmeler olmaya başladı. Sonra birden önden yaklaşmakta olan Sinariti gördüm. Sinarit 3 – 4 Kg arasıydı. Ama beni görünce menzile girmeden döndü. İkinci dalışı 16 m civarına yaptım. Bu sefer 1 Kg civarı Sinaritler boy gösterdi. Onlara atış yapmayı hiç düşünmedim. Aklım büyüklerde kalmıştı. Üçüncü dalışı 19 m civarına yapmak için nefeslenmeye başladım. Tam dalmak üzereydim ki, zıpkından boşalma sesi geldi. Dönüp zıpkına baktım. Lastiğin uç kısmındaki palamut yerine ip bağladığım metal parça yerinden çıkmıştı. Sadece yerinden çıkmamış ipi de koparıp kayıplara karışmıştı. Çaresiz av bitmişti. Sinaritler başka bahara kalmıştı.
Zıpkın Arıza Çıkarınca Oltayla Büyük Balık Avına Başladım
Sabah yakaladığım Yazılı Orkinosu Akya Oltasında yem yapıp büyük balık avına başladım. Adrasan Koyuna girinceye kadar oltaya hiç bir şey vurmadı. Balon Balığının olma ihtimali olan onca meradan geçtim. Oltadaki yeme hiç dokunan olmadı. Son olarak Adrasan Koyunu çekip oltayı toplamaya karar verdim.
Bir ara olta çektiğimi unutup koyu seyre dalmıştım. Güzel günün tadını çıkarıyordum. Tam bu arada aklıma koy içinde 22 Mayıs 2019 da avlayıp yumurtalı olduğu için geri bıraktığım 40 Kg üstü Akya geldi. Bu düşüncelerle tekrar oltayı hatırladım. Yerimi kontrol ettiğimde neredeyse 10 – 12 m suyunda olduğumu fark ettim. Hemen oltayı toplamam gerekiyordu. Yoksa olta dibe sürtmek üzereydi. Neyse ki son birkaç yüz metredir hızımı arttırdığım için olta dibe sürtmemişti.
Önce tekneyi rölanti hızına düşürdüm. Hemen kalkıp oltayı sarmaya başladım. Daha yarım tur sarmamıştım ki, kaloma akmaya başladı. Kaloma hızı her saniye hızlanıyordu. Hemen tekneyi boşa aldım. Kademeli olarak kalomayı sıkmaya başladım. Kalomayı sıkarken de balığın tekneyi çekmeye başlamasını bekledim. Balık tekneyi çekmeye başladığında kalomayı uygun ayara getirdim. Bu şekilde balık daha da hızlandığında kaloma alıyordu. Rutin çektiğinde ise sadece tekneyi çekebiliyordu. Balığa tekneyi çektirerek kaloma veriyordum. Balık beni koyun ortasındaki dubaya doğru yaklaştırıyordu. Dubaya az bir mesafe kaldığında balığın üzerine kadar oltayı sarmıştım. Artık balığı yükseltmeye başladım.
Altımızdaki derinlik 20 – 23 m kadardı. Takımı çekerken Akya gözükmeye başladı. Çok büyüktü. Tam bu esnada balığı seyre dalmışken kamış kırıldı. Kurşun ağırlıklar gözüktüğü için takımı elle çektim. Akya’yı teknenin yanına getirdiğimde 30 Kg civarı olduğunu gördüm. İçimden balığı tekneye almak hiç gelmiyordu. Bir iki defa tekneye almaya yeltendiğimde kendisini elimden kurtardı. Bu hareketi bende yaşamak istediği izlenimine arttırdı. Balığın üzerindeki kancaları çıkarıp geri bıraktım. Çok yorulmadığı için çok çabuk kendini toparlayıp dalışa geçti. Gidişini seyretmek çok güzeldi. Darısı her amatör balıkçının başına…
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4