HIC OLTA CEKMEDIGIMIZ MERALARDAYIZ

Hiç Olta Çekmediğimiz Meralardayız :

HIC OLTA CEKMEDIGIMIZ MERALARDAYIZ

Adrasan Koyunun içi ve çevresindeki her yer büyük balık avı için meradır. Balık avı turundaki sohbetler esnasında mera soran arkadaşlara “geçtiğimiz 19 sene içinde Adrasan’da büyük balık avı yapmadığımız nokta yok” deriz. Bunu cümleyi “Adrasan’ın her yeri meradır” anlamında söyleriz. Ama aslında Adrasan’da 19 sene içinde, uzun yıllardır hiç olta çekmediğimiz yerler olduğunu “yok sayarak” söyleriz. Bazı seneler büyük balık avı turlarımızı belli bazı meralarda o kadar dar alanlarda ve bazen de koya o kadar yakın yerlerde yaparız ki, başka yere gitme ihtiyacımız olmaz. Bu yüzden aslında daha gidilecek ve olta çekilecek pek çok nokta sırasını bekler.

HIC OLTA CEKMEDIGIMIZ MERALARDAYIZ

Daha Büyük Balık Arayışı

Geçen sene sürpriz Orkinos avları hariç çok devasa Akya avları yapamadık. Ortalama Akya büyüklükleri 5 – 10 Kg aralığındaydı. Nadir de olsa 20 Kg kadar ve üstü balıklar da yakaladık. Biz, turlarımızın bir kısmı dahil, 10 Kg kadar olan Akyaları geri salarız. Bu yüzden daha önceden hiç uğramadığım meralara bakma ihtiyacı hissettim. Bu avım da bu yeni meralardan birinde gerçekleşti.

HIC OLTA CEKMEDIGIMIZ MERALARDAYIZ

Uzak Meralarda Büyük Balık Arayışı

Bu mera Adrasan Koyuna uzak olan meralardan birisidir. Bu yüzden sabah erkenden yola çıktım. Yem balığı avını koyun çıkışına gelene kadar bitirdim. Oltaları toplayıp, canlı yem balığı avını meranın yakınında yapmak üzere hızla yol aldım. Meraya yaklaşırken canlı yem avına başladım. Canlı yemi 10 dakika içinde aldım. Ama etrafta çok fazla Lambuka sürüsü vardı. Lambukaların bu kadar yoğunluğu çevrede Orkinosların da olduğu anlamına geliyordu.

HIC OLTA CEKMEDIGIMIZ MERALARDAYIZ

Canlı yem ile Akya Oltasını hazırladım. Bulunduğum yerde derinlik 100 m. üzeriydi. Oltayı 90 m kadar indirip kıyıdaki taş duvara doğru yaklaşmaya başladım. Oltayı dipten çok yükseltmemeye özen gösteriyordum. Kıyıya iyice yaklaştığımda derinlik 50 – 60 m. civarıydı. İçindeki büyük balık hissi o kadar yoğundu ki, her an balığın kalomayı boşaltacağını hissediyordum. Tam bu esnada balık oltaya şiddetle asıldı. İlk başta o kadar hızlı kaloma boşaltıyordu ki, “acaba Orkinos mu atladı” demekten kendimi alamadım.

Taşlık meraya çok yaklaşmıştım. Hemen tekneyi çevirip derin suya doğru yöneldim. Bu sayede balık da benimle beraber derin suya döndü. Balıkla beraber 80 -90 m. suyuna kadar çıktık. Motoru kapatıp denizin o güzel sessizliği içinde balıkla mücadeleye başladım. Balığın oltaya takıldığında boşalttığı ip misinayı kolayca sardım. Sonra balık çok sıkı mücadele etmeye başladı. Keyifli bir mücadele sonrasında balığı teknenin yanına getirip içeri aldım. Balık istediğim kadar büyük değildi, ama evdeki balık ihtiyacımızı karşılayacak boyuttaydı.

Balonların Kurtarılmış Bölgesinde Akya Avı

İlk Akya’yı aldığım yerin hemen yakınında bir mera daha ilgimi çekiyordu. Bu merada 2005 – 2008 yılları arasında dip rapalası ile dip sırtısı çekerek Sinarit ve Lagos avı yapmaya çalışırdım. Ama özellikle 2008 yılında adeta balonların kurtarılmış bölgesi olmuştu. Bu yüzden ne zaman burada olta çeksem balonlar atlardı. Bu meranın şimdiki durumunu merak ediyordum. Gerçi her merada büyük balık hareketine bağlı anlık değişimler olabiliyor.

HIC OLTA CEKMEDIGIMIZ MERALARDAYIZ

Elimdeki ölü yemle bu merada bir deneme daha yapmaya karar verdim. On yıldan fazladır olta çekmediğim balonların kurtarılmış bölgesine yem indiriyordum. Bu durum büyük cesaretti. Zaten avımı yaptığım için yemi kaybetmekten yana bir sıkıntım yoktu. Böylece ölü yemle Akya Oltasını hazırlayıp saldım. Sonra motoru boşa alıp oltanın dip yapmasını bekledim. Daha tekneye hafiften yol vermiştim ki, kaloma hızla boşalmaya başladı. Akya oltadaydı. Bu balığı geri salacağım için olabildiğince hızlı çektim. Bu sayede keyifli bir mücadele oldu. Balığı kancadan çıkarıp geri saldım.

Artık yorulmuş ve balık avına doymuştum. Böylece yeter deyip oltaları toplayıp keyifle dönüş yoluna koyuldum. Uzaktaki meralarda güncellenmiş tecrübeler yaşamış olmanın mutluluğu içindeydim. Manzaranın keyfini çıkarıp Allah’a şükrediyordum. Bu düşüncelerle Amerikan Koyunun önünden geçmek üzereyken 20 m önümde 20 – 30 Kg Orkinoslar atlamaya başladı. Bunun üzerine hemen elimdeki tek ölü yemi Akya Oltasına takıp denize sarkıttım. Çok fazla salmadan 3 – 4 mil hızla çektim. Arada hızlı dönüşler yaparak oltaya kısa süreliğine dip yaptırdım. Ama Orkinoslar benim oltayla ilgilenmedi. Balonlar ise yemi affetmedi. Oltayla ilgilenenler balonlar olmuştu. Muhtemelen Orkinos avı için kurşun ağırlıkları çıkarsam daha iyi olurdu. Bu şekilde tecrübeler ile pek çok şeyi öğreniriz. Zaten Orkinosu da alsam geri salacaktım. “Bir dahaki sefere” deyip yola devam ettim.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/ZZesDXcL30U

Hiç Olta Çekmediğimiz Meralardayız

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.