JIGGING YONTEMI

Jigging Yöntemi :

JIGGING YONTEMI

JIGGING YONTEMI

Jigging yönteminde önemli olan sarsak hareketlerle yaralı balık imajı yaratmak ve büyük balığın kıskandırıp jig’e atlamasını sağlamaktır. Balık yakalandığında da aktif kaloma kullanarak balığı yorup almaktır.

JIGGING YONTEMI

Jigging Yönteminde Kaloma Kullanımı

Aktif kaloma, balığı hızla yoracak ve takımlara zara vermeyecek şekilde gevşetip sıkılaştırarak oltayı sarmaktır. Kaloma konusuna hakim olmayanlara veya uygulamada zorluk yaşayanlara belli sıkılık ayarı yapılmış sabit kaloma öneririm. Sabit kaloma kullanımında, kaloma ayarı takımın en zayıf yerinin dayanacağı sıkılığı geçmemelidir.

JIGGING YONTEMI

Balıkla mücadelede kalomaya en fazla destek verecek çekme şekli, kamışın o anki kullanım pozisyonudur. Balık basarken kamışın ucunun suya yaklaştırılırken, balığın çekmesi azaldığında yukarı kaldırılıp sarmaya çalışılmalıdır. Özellikle balık ilk yakalandığı anda bu hareket balığın ani güçlü vuruşlarını boşa çıkarırken, balığın kolayca yorulmasına yardımcı olacaktır.

JIGGING YONTEMI

Jigging Yönteminde Kamış ve Makinenin Önemi

Jigging uzun süreler yapılan, oldukça yorucu sportif bir aktivitedir. Bu sebeple makine ve kamışın hafifliği çok önemlidir. Sallama süresi arttıkça malzemenin hafifliği daha da önem kazanır. Bunun yanında makinenin devir hızı ve çekebilirlik gücü çok önemlidir. Kamışta da esneklik çok önemlidir. Sert kamışların salınım az olduğundan daha kısa sürelerde yorulmaya sebep olur. Esnek kamış sallamanın daha kolay yapılmasına yardımcı olarak yorulma etkisini azaltır. Mücadele esnasında kolayca esneyerek kalomaya destek olur. Ama bunları yapabilen kamışta sağlamlık çok önemlidir. Kamışın sağlamlık etkisi, balıktan gelen güce karşı kamışın ucunun hızla  suya doğru eğilmesiyle arttırılabilir. Bu hareket kamışın darbeyi emmesini sağlar. Bu şekilde balığın darbesi savuşturulmuş olur. Takıma güç binmez.

JIGGING YONTEMI

Jigging Yönteminde Kullanılacak Örgü İp ve Misina

Makinede kullanılacak örgü ip misina kalınlığı 0,30 – 0,40 mm geçmemeli ve çekeri 40 Kg altı olmamalıdır. Olması durumunda aktif kaloma ve kamışın güce karşı eğilmesi hareketi kullanılmalıdır. Örgü İp misina makineyi dolduracak kadar sarılmalı ve sonunda 0,60 – 0,70 mm. 40 Kg çekeri olan, 5 – 7 kulaç görünür veya görünmez misina kullanılmalıdır. Misina esnek ve darbelere dayanıklı olmalıdır. Bazı misina darbe emer ve taşa sürtünmeye dayanır. Lime lime olur. Ama balığı taştan söküp almanızı sağlar.

JIGGING YONTEMI

Jigging yaparken örgü ipin inceliği suyla olan sürtünmenin azalmasını sağlayarak, jig’in dibe iniş hızının artmasını sağlar. Aynı şekilde sürtünme az olduğu için akıntının ipi yatay duruma getirmesi daha uzun zaman alır. Böylece akıntılı ortamlarda daha kolay dibe inildiği ve akıntıdan daha az etkilendiği için daha konforlu jigging yapılabilir. Ayrıca örgü ipteki eğimin azlığı, balık temaslarının daha kolay algılanmasını sağlar.

Örgü İp ve Misina Düğümü

JIGGING YONTEMI

Örgü ip misina ile normal misinayı birbirine bağlamak zordur. İp tutar, misina kayar. Bu sebeple düğümü oluştururken ipin sıkıştırma ve tutma özelliğinden yararlanılır. Misinanın da kayma özelliğinden yararlanılarak düğüm üretilir. Düğümler yapıldığında çok iyi kontrol edilmelidir. Düğüm kopacak veya kayarak açılacaksa, kullanmadan önce denerken olmalıdır. Asla düğümleri kontrol etmeden kullanmayınız. Boş verin jig’i, kurtulan balığa yazık olur.

JIGGING YONTEMI

Jigging Yöntemi

BALIK AVI YONTEMLERI

Jigging Yöntemiyle Trança Avı Videosuhttps://dai.ly/xl5y66

Jigging Yöntemi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.