Kesat Geçen Günde Lambuka Avıyla Sevindik :
Balık avına Adrasan Koyunun içinde başladık. Denize açıldıktan 15 dakika sonra iki oltaya aynı anda iki Palamut birden vurdu. Adrasan Koyunun bereketini yaşıyorduk. Oltaları tekrar denize bıraktığımızda, çok dolaşmadan yine oltalara Palamut vurdu. Bu sefer çekerken, iki Palamutta oltadan kurtulmayı başardı. Koyda fazla oyalanmadan Sulu Ada istikametine dümen kırdık.
Sulu Adaya ulaştığımızda, adanın her yerinde balık oynakları vardı. Bir süre yemlik Palamut avı için Sulu Adanın etrafında dolaştık. Her ne yaptıysak, Palamut avlayamadık. Fazla oyalanmadan Akya avına başlamaya karar vererek, Sulu Adanın açığına çıktık. Yemlik Palamutları kullanarak Akya avı için yemli Akya oltasını hazırlamaya başladık. Yemli Akya oltaları hazır olunca, Akya avı için oltalar denize bırakarak, Sulu Adaya doğru yaklaşmaya başladık. Sulu Adanın boğazına doğru yaklaşırken, oltalarda hareketlenmeler olunca, oltaları kontrol etmek için durduk ve oltaları çektik. Maalesef, sabahtan beri uğraşıp avladığımız Palamutlar, Balon Balıklarına yem olmuştu. Akya oltasını toplayıp Adrasan’a doğru dönüşe geçtik.
Adrasan’a dönerken yüzey sırtısı çektik. Hurma Koyunun ilerisindeki burna ulaştığımızda, kalomalar hızla boşalmaya başladı. Arkamızda Lambukalar suyun yüzüne atlamaya başlamıştı. Oltalar toplanırken, arkamızda başka balıklarda suyun yüzüne atlamaya başlamıştı. Bu durum, diğer oltalarda da Lambuka olduğunun bir göstergesiydi. Benim oltada Palamut çaparisi olduğundan, birden fazla Lambuka vardı. Oltam tekneye yaklaştığı esnada hafifledi. Benim oltadaki Lambukalar bir birlerini yırtarak oltadan kurtulmayı başarmışlardı. Arkadaşlar oltalarını topladıklarında, her ikisinin rapalasında da birer Lambuka vardı. Tekrar Lambuka avlamak amacıyla rapalaları denize bırakarak, geriye döndük. Lambukaları avladığımız yerden bir kez daha geçerek, çevreyi taramaya başladık. Adrasan yönüne döndüğümüzde, Lambukaları avladığımız yerden geçerken kaloma yeniden boşalmaya başladı. Tekneyi durdurup, oltaları toplamaya başladık. Bir Lambuka avı daha yapmıştık.
Lambuka dönemi genellikle 15 Temmuz da başlar, 05 Eylül gibi sona erer. İlk gelen Lambukalar küçük boydadır. İlerleyen haftalar içinde yeni gelen sürülerde boylar büyümeye başlar, eylül ayında 60 – 80 cm civarını bulur.
Kesat Geçen Günde Lambuka Avıyla Sevindik
Akya Oltasına Takılan Lambukalar: https://youtu.be/2FPxqLcjO_Y