Küçük Balıktan Büyük Balık Avlamaya Geçiş :
Küçük balık avıyla başlayan avcılığın gelişim süreci büyük balığa doğru olur. Bu durum bir olgunlaşma sürecidir. Her aşamanın kendine özgü gelişim süreçleri vardır. Balık boyları büyürken kullanılan malzemeler de gelişim gösterir. Ufak balık avının maliyetleri daha düşükken, balık boyları büyüdükçe maliyetler de artar. Büyük balık avında değişik yerlerde farklı balıkları avlamak için seyahatler de gündeme gelir. Bütün bu süreci kişi kendi başına götürebilir.
Büyük balık avını öğrenme süreçleri içinde en yavaş ilerleyen ve en fazla maliyet yaratan kısım bilgi seviyesini arttırmak için yapılanlardır. Her deneme ayrı bir maliyet kalemidir. Uğranan başarısızlığa bağlı olarak umut kırıcı olabilir.
Büyük Balık Avını Öğrenme Süreci
Büyük balık avında başarısızlık başlangıçta çok görülen bir durumdur. Bunun en önemli sebebi balığın daha güçlü olmasıdır. Örneğin 5 – 10 Kg ve üstüne doğru çıkan balıkların gücü kullandığımız malzemelerin ve bizim gücümüzü aşmaya başlar. Bu durumu idare edebilmek için teknik bilgi ve uygulama yeteneği ön plana çıkmaya başlar. Kişinin bu kombinasyonları kendi başına öğrenmesi çok maliyetli ve uzun soluklu bir iştir. Bu süreç çok fazla hayal kırıklıklarıyla doludur.
Balık Avında Sebep Sonuç İlişkisi Aramak Yanlıştır
Başarısızlıkların en önemli sebebi avın sosyal bir canlı olmasıdır. Sosyal ilişkilerde sebep sonuç ilişkisi aramak en büyük yanılgı ve hata sebebidir. Örneğin bir avdaki başarı diğer avda hiç işe yaramayabilir. Çünkü bir gün içinde meradaki balık değişebilir. Bu durumda o balığa uygun av yöntemi belirleyebilmek gerekir. Bir önceki başarılı yöntemde ısrarcı olmak hatadır. Başarısız olunan yöntem ve/veya mera değiştirilmelidir. Ya balığa göre yöntem, ya da yönteme uygun mera bulmak gerekir.
Usta Rehber Avcıdan Eğitim Alma Süreci
Eğitim; kişinin daha kısa sürede, çok fazla para harcamadan belli bir olgunluğa ulaşmasını sağlar. Böylece vakit ve para boşa harcanmamış olur. Ayrıca farkı yöntemler kullanan ustalardan eğitim almak ve onlarla uygulama yapmak çok faydalıdır. Böylece ilk alınan eğitimi farklı bakış açılarıyla değerlendirme fırsatını elde edilir. Bu sayede kendi yöntemini geliştirmek mümkün olur. Yöntem sahibi avcı diğer herkesten üstündür. Bu aşamada o usta bir avcı olmuştur.
Ufak balık avından büyük balık avına geçiş mutlaka bir ustadan eğitim alarak olmalıdır. Yoksa çok değerli olan zaman ve para boşa harcanmış olur. Eğitimsiz hiç kimse hayatını bu işe harcamadan eğitimli bir kimseden daha iyi olamaz. Örneğin 100 m yarışına başlayan iki kişiden bir 0 m den 100 m koşarken, diğeri yarışa 80. m başlarsa yarışı kim önce bitirir? Eğitim böyle bir şeydir. Hayat yarışında önde olmanın yolu eğitimden geçer.
Avın Hikayesi
Ali Bağcı her sene 6 gün için balık avı turu rezervasyonu yaptırır. Her tura farklı bir arkadaşla gelir. Amacı getirdiği arkadaşıyla balık avının keyfini çıkarmak olduğu gibi, onun büyük balık avının nasıl olduğunu görmesini sağlamaktır. Hem bu şekilde arkadaşlarının da bu aktiviteden faydalanmasını sağlamış olur. Onun bu güzel yaklaşımı balık avına da yansır. Hemen her avında güzel bir büyük balık avlayarak turdan döneriz. Bu şekilde balık avı Ali için stres atmanın, hayatına ve işine dört elle sarılmasına vesile olur. Ali için balık avı tam anlamıyla rahatlama ve kendini bulmanın yöntemidir.
Bu tura da yeni bir arkadaşla gelmişti. Sabah erkenden avımız yem balığı avlayarak başladı. Kısa sürede canlı yemle büyük balık avına başladık. Büyük balık bizi çok bekletmedi. Kalomanın şiddetle boşalmasıyla büyük balık avımız başladı. Sırayla oltayı çekerek büyük balık avının mücadele keyfini hep beraber yaşadık. Balığı tekneye aldıktan sonra sohbet ederek dönüşe geçtik.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/r5UssZBst-o