Lambuka Sürüsü Teknenin Etrafındaydı :
Çocuklarımla balık avı yapmak için sabah erkenden Adrasan Sahilinden açıldık. Çok güzel bir hava vardı. Deniz muhteşemdi. Sahilden biraz açılınca keyifle oltaları denize bıraktık. 7 cm rapala ile yüzey sırtısı çekerek Pırasalı Ada istikametine doğru yol aldık. Yol boyunca sohbet edip sabah kahvaltımızı yaptık. Avımız yem balığı avı dışında neşe içinde geçiyordu. Ama aklımız yem balıklarındaydı. Yem balığı avlamadan büyük balık için olta çekmek mümkün değildi.
Pırasalı Adanın etrafında bir tur atıp Çoban Limanına doğru yöneldik. Halen daha oltamıza bir tane yemlik balık vurmamıştı. Umudumuz Çoban Limanının sakin sularında av yapmaktaydı. Çoban Limanına henüz girmiştik ki, kalomalar akmaya başladı. Her iki oltaya da peş peşe balık atladı. Lambuka dönemi olduğu için refleks olarak arkaya baktığımda Lambukaları suyun yüzüne sıçrarken gördüm. Demek ki, oltalarda Lambuka vardı.
Lambuka Sürüsünün Seyrine Doyum Olmaz
Dilan ile Eren oltaya balık geldiği için büyük bir heyecanla oltaları sarmaya başladı. Lambuka oltadan kurtulmak için olanca gücüyle savaşıyordu. Bizimkiler özenle oltaları sarıp balıkları görmek istiyorlardı. Önce Eren’in olta teknenin yanına geldi. Takımın beden misinasını çekmeye başlamıştı. Ona balığı hemen tekneye almamasını söyledim. Bu sayede Lambuka sürüsünün teknenin altına gelmesini istiyordum. Lambuka sürüsü bizi hiç bekletmedi. Oltadaki Lambukaları takip ederek teknenin altında dolaşmaya başladılar. Balık sürüsünün bu görüntüsünü seyretmeye doyum olmaz. Sürüyü görünce çocuklar her şeyi unutup sürüyü seyre daldılar.
Lambuka Büyük Balık Yemi Olur Mu
Akya avı yaparken pek çok sefer Lambuka’yı yem olarak kullandım. Hatta bir seferinde Akya Oltasındaki Palamut’a saldırırken üçlü kancalara takılmıştı. O şekilde canlı yem olarak, Palamut önde olacak şekilde uzun bir süre çekmiştim. Akya dahil oltaya hiçbir büyük balık atlamadı. Hatta bazen sadece Lambuka’yı tek başına canlı yem olarak Akya Oltası ile dip sırtısı yaptım. Belki de tesadüfen bu denemelerin hiç birinde Akya veya başka bir büyük balık oltaya atlamadı. Ama son yıllarda iyice emin olduk ki, Lambuka Orkinos için çok iyi yem balığı oluyor. Hatta Suat Yiğit, Alp Kırşan ile avladıkları 50 Kg Akya’nın midesinden Lambuka çıktığını söylemişti.
Lambukaları Geri Saldık
Lambuka sürüsü tekneden uzaklaşınca oltadaki Lambukaları tek tek geri saldık. Önce Eren’in Lambukayı rapaladan kurtarıp denize bırakırken Dilan’ın bu duyguyu yaşaması için ona verdim. Ama Dilan Lambukanın ne kadar hareketli bir balık olduğunu bilmediğinden elinde pek tutamadı. Balık, hemen onun elinden kendini kurtarıp suya balıklama atladı. Bize de espiri için cephane çıktı. Hemen ilk soru “Dilan, Lambuka’yı sen mi bıraktın, yoksa Lambuka denize balıklama atlamanın nasıl bir şey olduğunu mu gösterdi?” oldu. Bu espriyi karaya döndüğümüzde bile kullanmaya devam ettik.
Bu balık avı turumuzda uygun yem bağı avlayamadık. Avladığımız büyük yemlikleri de balonlar yedi. Bu yüzden büyük balık avlayamadan geri döndük. Bu turda Lambuka ve büyük yemlikler kısmetmiş. Zaten bize Lambuka sürüsünü görmek ve oltadaki Lambukaları denize bırakmak yetmişti. Keyfimiz fazlasıyla yerindeydi. Tabi bir de Dilan’ın “Lambuka’yı bıraktın mı, yoksa Lambuka denize balıklama atlamayı mı gösterdi?” esprisi kaldı.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/VDuRH2dkpbA