MERADA AKYALARLA BALON BALIKLARI BIR ARADAYDI

Merada Akyalarla Balon Balıkları Bir Aradaydı :

MERADA AKYALARLA BALON BALIKLARI BIR ARADAYDI

Denizde ufak balıklarla büyük balıklar bir arada bulunamazlar. Genellikle büyük balıklar ufak balıklar için bir tehdittir. Özellikle ufak balıklar için avlanma moduna girmiş olan büyük balık çok ciddi tehdittir. Bu yüzden ayrı ayrı meralarda bulunurlar. Büyükler bir meraya doğru yöneldiğinde ufaklar onların önünden çekilirler. Akyalar da bir meraya girdiklerinde fırsat varsa Balon Balıkları hızla merayı terk ederler. Eğer merayı terk edemezlerse zemine inip tam siper yaparlar. Böyle bir durumda oltayı dibe kadar indirmek doğru olmaz. Buna karşılık orta sudayken yem balığı hiçbir zarar görmez. Ama dibe indirildiğinde Balon Balıkları tarafından parçalanır.

MERADA AKYALARLA BALON BALIKLARI BIR ARADAYDI

Büyük Balıklar Meraya Girince Balonlar Kaçar

Nadir de olsa bazen Akyalar ile Balon Balıkları kısa süreliğine bir arada bulunabilir. Hatta bazen Akyalar balonların biraz uzağında avlanabilir. Biz yem balığını balonların yakınından geçirirken balon saldırısı olur. Biz yemi kurtarmak için hızlandığımızda, balon saldırısını fark eden Akyalar hemen oraya yönelip yemi balonların elinden alırlar. Bu durumu balon saldırısından kaçmaya çalışırken oltaya Akyanın atlamasından anlarız. Bugün de durum böyleydi.

MERADA AKYALARLA BALON BALIKLARI BIR ARADAYDI

Balon Balığının Takıldığı Oltaya Akya Atlar Mı

Bazen biz yemi kurtarmak için hızlandığımızda bir Balon Balığı kuyruktaki üçlü kancaya takılabilir. Balon bu durumdayken sık aralıklarla hızlanarak olta çekersek, Akya yemi balondan önce kapmak için saldırıya geçip anüs kısmındaki üçlü kancaya veya taşıyıcı ana kancaya takılabilmektedir.

MERADA AKYALARLA BALON BALIKLARI BIR ARADAYDI

Balonun Takıldığı Oltayla Akya Avı

Balon Balığı kuyruk kısmındaki üçlü kancaya takılmışken, bizim sık aralıklarla hızlanmamız kaçma kovalama mizanseni yaratmaktadır. Bu kaçma kovalama mizanseni kadar büyük balığı tahrik edecek bir durum yoktur. Bu durumda Akya hemen saldırıya geçip yemi balondan kapmaya çalışır. Bu sayede de diğer kancalara takılır. Diğer kancalara takılan Akya öyle güçlü kafa vuruşları yapar ki, yem balığı da, balon da yırtılıp takımdan düşer. Geriye oltada sadece Akya kalır.

MERADA AKYALARLA BALON BALIKLARI BIR ARADAYDI

Balon Balığı kancaya takıldığında böyle bir strateji uygulamak büyük balık avı yapma ihtimalini çok arttırır. Çünkü Akya Oltasındaki ölü yem, balonun takılması ve kurtulmak için çırpınması ile canlı yem görünümüne dönüşür. Oltada bir anda iki balığın olması ve çırpınmanın yaratığı elektrik ortamdaki bütün avcıların dikkatini çeker. Her avcı balık için bu durum çok cazip bir av fırsatıdır. Ama avcılar Balon Balığına değil, yem balığına saldırırlar.

Balon Balığının Ardından Akya Oltaya Saldırdı

Akya Oltası kullanarak canlı yemle dip sırtısı çekiyordum. Meranın Balon Balığı açısından riskli olduğu bölgeye doğru yaklaşıyordum. Daha riskli bölgeye girmeden balon vuruşu oldu. Hemen yemi korumak için hızlandım. Daha 15 – 20 m gitmeden Akya yeme saldırdı. Kaloma hızla akmaya başladı. Hemen tekneyi açığa almaya başladım. Daha ilk anda kaloma çok hızlı akıyordu. Aşağıda yemi kapma, oltadan kurtulma mücadelesi olduğu çok açıktı. Tekneyi derin suya doğru biraz hızlıca çıkarmaya çalıştım.

Büyük Balık Mücadelesi

Yeterince açığa çıkınca motoru kapatıp Akya ile mücadeleye başladım. Mücadele oldukça sert geçiyordu. Benimde tam istediğim buydu. Gerçi denizde bugün biraz sertti. Bu yüzden ayakta durmak ve balık ile mücadele etmek zorlaşıyordu. Sonuç olarak denizdeydim. Oltamda büyük bir balık vardı. Çok da sıkı mücadele ediyordu. Daha Allah’tan ne isteyebilirdim ki? Tabii ki, içinde bulunduğum duruma binlerce kere şükredip, keyifle büyük balık mücadeleme devam ettim. Zaten istediğim zorlu bir mücadele değil miydi? Tam istediğim olmuşken mutluluğun tadını çıkardım. Mücadele esnasında arada bir etrafa bakıp hafızama güzel anılar biriktirdim. Sonra arzu eden herkese aynı mutluluğun nasip olmasını diledim. Keşke mümkün olsaydı da, bu anı benim hissettiğim gibi herkes ile paylaşabilseydim.

Balığı geri bıraktım.

Mutluluğumu Balıkla Paylaştım

O anda mutluluğumu paylaşacak en yakın canlı Akya’ydı. Ben de mutluluğumu onunla paylaşmaya karar verdim. Balığı tekneye alıp, kancayı çıkarıp denizdeki özgür yaşantısına iade ettim. Böylece mutluluğumu ikiye katladım.

Bu sene her balığı geri bıraktığımda oltama daha çok ve daha büyük balıkların geldiğini fark ediyorum. Balık avı turlarında da ufak balıkları geri bıraktığımızda devasa balık avları yapıyoruz. Acaba işin sırrı bu mu?

MERADA AKYALARLA BALON BALIKLARI BIR ARADAYDI
O da özgür yaşantısına kavuştu. Büyüsün de gelsin…

Yumurtalı Devasa Balığı Geri Bırakma Videosu: https://youtu.be/m_PFe6m6vbc

Merada Akyalarla Balon Balıkları Bir Aradaydı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.