Oltadaki Balığı Kaçırmakta Kısmettir :

Hayatta başarısızlığı tatmamış kişinin yaşıyor olduğundan ve hayat mücadelesine katıldığından söz edilemez. Mükemmel iş yaptığını iddia edenlerin hayatta hiçbir başarısı yoktur. Çünkü başarıya giden yol başarısızlıklardan geçer. Emek harcarken her zaman başarılı olunacak diye bir kural yoktur. Yapılacak bir hata başarısızlığa sebep olur. Ancak başarısızlığını kabul edenler, toparlanıp yeniden mücadeleye devam edebilenlerdir.

En İyi Eğitmen Başarısızlıktır
Başarısızlık eksikliğimizi fark ettirerek bizi eğitir. Mesele hatanın bizde olduğunu kabul etmekten geçer. İnsanoğlu ne kadar hızlı hatasını fark edip kabul ederse, o hatayı tamir etme süreci o kadar hızlı başlar. Hataya hayıflanarak geçen her dakika ciddi kayıptır. Hatayı inkar etmek vakit kaybından ve başarısızlığın devam etmesinden başka bir şey değildir. Hatadan ancak, başarısızlığın nedeni tespit edilerek ve gereği yapılarak kurtulmak mümkündür. Akıllı adam asla hatasını reddetmekle vakit harcamaz. Yaptığı hatayı ancak vicdan sahibi ve kişiliği güçlü olan insanlar kabul eder. Hatasını dillendirmekten de asla çekinmez. Çünkü hatayı düzeltebilecek akla, yüreğe ve bilgiye sahiptir.

Hedefi Büyük Olan Kaçan Ufak Fırsatlara Üzülmez
Amacımız her ne iş yapıyorsak başarılı olmaktır. Ama bazen ufak olduğu için kaçan balıklara pek de üzülmeyiz. Çünkü tekneye kadar çektikten sonra kancadan çıkarıp zaten geri salarız. Ufak olduğunu düşündüğümüz balık kaçınca boşuna vakit kaybetmekten kurtulmuş oluruz. Böylece daha büyük balığın peşine düşmek için zaman kazanmış oluruz.

“Oltaya takılan balık ufak da olsa, büyük de olsa ne yapmak istersin” diye soracak olursanız. “Her seferinde tekneye kadar çekip sonra geri bırakmak isterim” derim. “Kaçan balıklara üzülür müsün” derseniz. Aslında “pek çoğuna üzülmem” derim. Hatta tek başıma yaptığım büyük balık avlarında balığı hemen tekneye almaya çalışmadığımı videolarda izleyebilirsiniz. Bunun sebebi balığa son bir kaçma şansı tanımak içindir. Bu his muhtemelen devamlı av yapabilecek kısmete sahip olduğum içindir. Biri kaçarsa bir başkasını avlamak için bana bahane çıkmış olur. Kim bilir belki de hayatımın balığı, ikinci sefer oltama takılacaktır.

Kaçan Balık Çok Şey Öğretir
Her balık kaçırdığımda önce neden balığın kaçtığını tespit etmeye çalışırım. Bu konuda kendimi aldatmaya kalkmam. Analizlerimi olabildiğince şeffaf yaparım. Bahane bulmak için uğraşmam. Her zaman gerçek nedeni bilmek ve öğrenmek isterim. Çünkü problemin çözümü hatanın gerçek sebebini iyi anlamaktan geçer. O yüzden gerçek sebebi tahlil etmek için bütün verileri her seferinde gözden geçiririm. Gerçek sebebi tam olarak tespit ettikten sonra en uygun çözümü uygulamaya koyarım. Bu sayede pek çok problemi çözerek bir çok gelişme sağladık. En basitinde örnek vermek gerekirse büyük balık avında kullandığımız takımlardaki değişimi izlemek yeterli olacaktır.

Kaçan Balık Büyükleri Yakalamamıza Vesile Olur
Kaçan her balık bize neyin hatalı olduğunu gösterir. O hatayı düzeltince daha büyük balıkları kaçırmaktan kurtulmuş oluruz. Bazen bilgi ve teknik alt yapımız yetersiz olduğu için balığı kaçırırız. Bazende balığı almak mümkün olmaz. Balık öyle güçlüdür ki, mücadele için ip misina yetmez. Bu durumda balığı kurtarmak için oltayı biz koparırız. Böyle bir durumda balığın zarar görmemesi için takımı kancaya en yakın yerden koparmaya çabalarız. Bu sayede balık kurtulmuş olur. Böyle bir durumun tahlili bizi bu problemin çözümüne götürür. İp yetmiyorsa balığa tekneyi çektirmeye çalışmak en verimli çözüm olacaktır. Balık tekneyi çekerken ipi sarmak mümkün olmaktadır. Üstelik balığın 90° üstüne gelmek mücadeleyi kolaylaştırır.

Oltaya balığın atlaması da, kaçması da kısmettir. Bize düşen hayatımızda başka bir balık oltamıza atlamayacakmış gibi sabırla mücadele etmektir. Bir balığı kaçırdıktan sonra yenisini yakalamak için geçecek zaman, oltadaki balığı almak için harcanacak zamandan çok daha uzundur. En verimli zaman kullanımı: oltadaki balığı almak için harcanan zamandır. Ayrıca balıkla mücadelede geçer her dakika avcının lehinedir. Balık bu esnada biraz daha yorulacaktır. Bu sayede balığı kaçırmadan almak mümkün olur.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/yLiUxIoIld