OLTAYA TAKILAN BALIGI KACIRMADAN ALMANIN YOLU

Oltaya Takılan Balığı Kaçırmadan Almanın Yolu :

OLTAYA TAKILAN BALIGI KACIRMADAN ALMANIN YOLU

Avcının yapacağı en akıllıca iş, hazır oltaya takılan balığı tekneye alabilmek için çabalamaktır. Oltaya takılan balığı kaçırdığımızda yeniden benzer balığı avlamak için uzunca bir zaman harcamak gerekir. Oltaya takılan balığı tekneye dikkatlice almak için ayıracağımız fazladan vakit, kaçan balığı yeniden avlamak için harcayacağımız vakitten her şekilde daha kısa olacaktır. Belki de kaçan balığın yerine balık avlamak mümkün olmayabilecektir. Bu mantıkla oltaya takılan balığı almak için elimizden gelen azami dikkati göstermek en doğru davranış şekli olacaktır.

OLTAYA TAKILAN BALIGI KACIRMADAN ALMANIN YOLU

Balık Avlamak İçin Takımlar Nasıl Olmalıdır

Konumuz büyük balık avı olduğundan mücadele için mümkün olan en fazla misinaya ihtiyaç vardır. Biz çıkrık olta takımlarında örgü ip misinalar kullanırız. Bu yüzden makinede sarılı olan örgü ip misinadan bahsederken ip misina deriz. İp misina elimizdeki makineye sarılabilecek maksimum düzeyde olmalıdır. Büyük balıkla mücadele ederken keşke dememenin yolu budur. Olta makinesi olarak çıkrık makine kullanırız. Bunun sebebi de; çıkrık makinelerin ip misina sarma haznelerinin diğer makinelere göre daha geniş olmasıdır. Çıkrık makineler, üst düzey teknik özellikler istendiğinde düz makinelerden daha ucuzdur. Büyük balık avı için 30 – 50 Lbs ve 160 -180 cm arası çıkrık makine kamış yeterlidir. Hassasiyet fazla olsun istenirse 30 Lbs kesinlikle iş görür. Hassasiyet her türlü balık vuruşunu doğru yorumlamak için çok önemlidir. Yorumun doğruluğu av verimliliğimizi çok arttırır.

OLTAYA TAKILAN BALIGI KACIRMADAN ALMANIN YOLU

Yem balığı avında kullanacağımız sahte yemlerin kancaları mutlaka temiz olmalıdır. Eğer kancalar biraz dahi paslanmış olsa mutlaka değiştirilmelidir. Paslı kanca balık avı verimini ciddi oranda düşürür. Rapalayı bağlayacağımız takımda çok fazla özellik olduğu için bu konuya burada girmeyeceğim.

Çıkrık Makineli oltayı uygun olta takımlarıyla hem yem balığı avında, hemde büyük balık avında güvenle kullanmak mümkündür.

OLTAYA TAKILAN BALIGI KACIRMADAN ALMANIN YOLU

Kaloma Kullanım Mantığı

Oltaya takılan balığı kaçırmadan almanın yolu kalomayı doğru ayarlamaktan geçmektedir. Doğru ayarlamaktan kastımız avlayacağımız balığa göre ayar yapmaktan geçmektedir.

Kaloma ayarı takımın en zayıf yerinden daha güçlü olamaz. Diğer bir deyiş ile ayarımızı avımıza uygun yaparken en önemli husus; takımın en zayıf bölgesinin bu ayardan daha güçlü olması gerekliliğidir. Kaloma takımdan daha güçlü olursa takım kopar. Kaloma ayrı takımın dayanma limitlerini geçmemelidir.

Balık Oltaya Takıldığında

Sırtı çekerken balık oltaya takıldığında asla tasmalama hareketi yapılmamalıdır. Balık kalomayı boşaltırken ilk agresif gücü tükenene kadar yol verilmelidir. Asla kaloma sıkılmaya çalışılmamalıdır. Bu arada mera taşlıksa ve takılma ihtimali varsa taşlık meradan çıkılmalıdır. Balık kalomayı boşaltırken tekne derin suya doğru uzaklaştırılmalıdır. Böylece takılma riski ortadan kaldırılırken balıkta nispeten yorulmuş olur. Sonrasında mücadele balığın davranışları ve mücadele gücü göz önünde bulundurularak sürdürülmelidir. Balık basarken kamışın ucu ipe doğru indirilip balığa yol verilmelidir. Onu durdurmak için direnmek hatadır. Çıkrık makinede o kadar mücadele ip varken bırakın balık kalomayı boşaltmaya devam etsin. Oltada takılı olan balık en fazla biraz daha derine veya uzağa doğru gidebilir. Balığı tekneye almak için biraz daha vakit kaybederiz. Kaybettiğimiz her dakikada balık biraz daha yorulur. Sonunda teknenin yanına getirdiğimizde son hamlesini yapamayacak kadar yorulmuş olur. Eğer balık teknenin yanına getirildiğinde hala dinç ve hareketliyse balığı tekneye en tecrübeli kişi almalıdır.

Zafer Kazanmadan Kutlama Yapan Hüsrandadır

Balık tekneye alındığında her türlü kutlama yapılabilir. Ama balıkla mücadele edilirken her aşamada sakin kalmak ve çözümleme yapabilecek durumda olmak çok önemlidir. Balık tekneye almadan kutlama yapmaya çalışmak dikkatlerin dağılmasına sebep olur. Dikkat dağınıklığı balık tarafından mutlaka sezinlenir ve gerekli manevralar yapılır. Erken sevinenler, bir ders almaları gerekiyormuş gibi, balığın kaçması ile cezalandırılır. Bu durumu yaşamamak için dikkatin dağılmasına izin vermemek gerekir. Zafer kazandıktan sonra kutlama yapmak haktır.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/P5VMNqW2FT8

Oltaya Takılan Balığı Kaçırmadan Almanın Yolu

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.