Oltaya Takılan Büyük Balık Nasıl Çekilir :

Büyük balıklar, ufak balıkların çok olduğu yerlerde uğrayıp kolayca karınlarını doyurmayı severler. Ufak balıklar da kolayca savunma pozisyonu alacakları kayalık, taşlık alanları tercih ederler. Taşlıklar, genellikle kıyılarda bazen derinlerde olabilir. Kayalıklar, genellikle derinlerde olur. Bu alanlar balıkların her türlü ihtiyacını karşılayabilen alanlardır. Bu sebeple buralara mera denir. Meralar balık zengini yerlerdir. Rahatsız edilmeyen meralarda balık çokluğu devamlılık arz ederken, sıkça rahatsız edilen meralar genellikle balıkların uğrak yerleri olarak kalır.

Balık avı balığın bol olduğu yerlerde yapılır. Bu durum avcının av yapma ihtimalini arttırır. Buralarda dolaşırken kaloma aniden boşalmaya başladığında, kalomanın şiddetine göre balığın boyunu tespit etmeye çalışmak gerekir. Balık boyutunun bilinmesi, balıkla mücadele ederken nasıl bir yöntem izleneceğini belirleyen temel veridir. Balık büyükse ve mücadele zorlu geçecekse, balık hemen taşlık ve kayalık zeminden uzaklaştırılıp daha derin olan bir yere alınmalıdır.

Mücadele edilecek yerin zemininin kumluk ve benzeri bir zemin olması mücadeleyi kolaylaştırır. Kayalık zeminlerde balık basarak zemine kadar inip olta takımlarını zemine takabilir veya taşların içine girebilir.

Büyük Balığı Taşlık Dip Zeminden Açığa Almak
Tekne taşlık bölgeden uzaklaşırken, balık basmaya devam etse bile kalomaya dokunulmadan sadece makine sarılmaya çalışılır. Makine ne kadar yavaş sarılırsa, dişliler o kadar iyi kavrar ve sarmanıza imkan sağlar. Hızlı sarılırsa makine boşa döner. Bu durum buzun üzerinde araba kullanmak gibidir. Yavaş hareket etmeden ilerlemek mümkün değildir.

Derin ve/veya kumluk alana gidilene kadar balıkla mücadele devam eder. Bu aşamada çok zorlamanın anlamı yoktur. Balık müsaade ettiği zamanlarda toplamaya çalışmak daha doğru olacaktır. Taşlardan uzaklaşma zamanı, balığın mücadele gücüne bağlıdır. Balık çok güçlü basıyorsa, mücadelenin son kısmına kadar teknenin hareketli olması daha doğrudur.

Büyük Balığı Altı Taşlık Meradan Uzaklaştırmak
Büyük balıkta en ilginç ve hesaplanması zor olan kısım bu uzaklaşma kısmıdır. Bu çaba birçok insana ters gelir. “Balık çekiyor, sen gidiyorsun bu nasıl olacak?” sorusu hep sorulur. Çok ilginçtir. Oltaya takıldığında hızla kalomayı boşaltan balığı tekne ile çekmeye başladıktan kısa bir süre sonra balık sakinleşip bizimle gelmeye başlar. Yani teknenin en yavaş yolla gidişine razı olup bize ayak uydurur. Ama yine de arada bir şansını denemek için asılmaktan geri durmaz. Balığın büyüklüğü düşünüldüğünde bu asılmalar çok önemli değildir.

Büyük Balıkla Mücadele
Balığı çekerek ilerlediğimizde, balık dip yapma çabasından da uzaklaşır. Bu durum tekneyi durdurduğumuzda bize büyük avantaj sağlar.
Balık oltaya takıldığı andan itibaren mücadele modunda olduğundan, çekerek taşlardan uzaklaştığımız zaman diliminde adrenalin salgılayarak yorulur. Bu yorgunluğu yeterli oksijen alarak bertaraf edemediği için bitmeye başlar.
Oltaya Takılan Büyük Balık Nasıl Çekilir

Tekne durdurulup mücadeleye devam edildiğinde balık önce zemine yönelir. Ama yorulduğu için artık ilk zamanda olduğu gibi basamaz. Geçen zamanda balığın basma gücü azalır ve gelmeye razı olur. Balık yorularak tekneye yaklaştırıldığı için tekneye alırken çok fazla mücadele edemez. Bu balık avı için birçok tehlikenin bertaraf edilmesi anlamına gelir.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/5ERqcM2dKOo