Oltayı Derine indiren Kurşun Ağırlık Değil Tekne Hızıdır
Her halde genel kitle durdukları yerde denize olta sarkıttıkları için kurşun ağırlığın temel daldırıcı olduğunu düşünürler. Oysa herkes oltayı tekne ile çektiklerinde oltanın dipte kalamayacağını bilir. Ama hız arttıkça kurşun ağırlığın ne kadar yükselebileceği konusunda pek fazla deneyimleri yoktur. Bunu ancak sırtı yöntemiyle balık avı yapanların bilmesi mümkündür. Ancak sık sık dip sırtı çekenler kurşun ağırlıkla ne kadar derine inebilecekleri konusunda tecrübeleri olabilir. Ama bunu teknik anlamda analiz etmiş veya su altında gözlemlemiş çok az kişi vardır.
Suyun kaldırma gücü, sürtünmenin etkisiyle artar. Oltada kullandığınız ağırlık ne kadar fazla olursa olsun, hız arttıkça olta derinliğini koruyamaz. Suyun kaldırma gücü ve sürtünme etkisiyle yükselmeye başlar. Bu durumda oltayı belli bir derinlikte tutmak için tekne hızını ayarlamak gerekir. Kısaca özetlemek gerekirse; kurşun ağırlıkla, tekne hızı uyumlu olmalıdır. Bu ahenk oltayı istenilen derinlikte tutmayı sağlar.
Dip Sırtısında Ağırlık Nasıl Ayarlanır
Tekne en düşük hızla giderken, dibe hafif yolla batan ağırlık miktarı doğru ayardır. Her teknenin en düşük hızı (rölanti hızı) birbirinden farklıdır. Bu motor devir hızına ve teknenin yol almasına bağlı olarak tekne hız değişir.
Kurşun Ağırlığın Ayarlanma Yöntemi
Kurşun ağırlığın 300 gr olduğunu düşünelim. Bu durumda tekne hızını 2 – 4 mil hıza getirdiğimizde takım yavaş bir şekilde batıyorsa, uygun ağırlığı bulmuşuz demektir. Rölanti hızında takımın ağır olması daha hızlı batmasını sağlayabilir. Ama kontrolü zorlaşır. En ufak dalgınlıkta veya bir işle ilgilenirken takım dibe takılır. Takımı dipten kurtarmak ve aynı merayı tekrar çekip balık almak zorlaşır. Dip sırtısı yapılan merayı uzun süre rahatsız etmek av verimini düşürür.
Teknenin Hızını Belirleyen Unsurlar Nelerdir
Rüzgar, dalga, akıntı, teknenin altının kirli olması, pervaneye dolanan çöpler, teknenin ağırlığı, tekneden sarkan ve hızı yavaşlatan her şey tekne hızını etkiler. Dip sırtısı çekerken bütün bu unsurlar tekne hızı hesaplanırken dikkate alınmalıdır. Yoksa gittiğinizi düşündüğünüz hızla, gerçek hız arasında ciddi fark oluşur. Bu durum özellikle ağır takım çekerken takımın dibe takılmasına sebep olur.
Dip Sırtısında Takımı Belli Derinlikte Sabit Çekebilmenin Yolu Nedir
Örneğin, tekne hızı ne olursa olsun takımı 15 – 20 m derinde sabit çekmek istiyoruz. Bu durumda daldırıcı aparat ve dip rapalası kullanmalıyız. Daldırıcı aparat 7 m dalsın. Daldırıcı aparata 0,70 mm, 6 – 8 kulaç beden misina ile 9 – 10 m dalabilen plastik uzun gagalı rapala bağlarsak bu isteğimizi gerçekleştirebiliriz. Bu takım her hızda 15 – 20 m derinden gelir. Daldırıcı aparatın üst tarafına ortası delikli kurşunlardan bir kaç tane ilave ederek daha derinden gelmesini sağlayabiliriz.
Oltayı Derine İndiren Kurşun Ağırlık Değil Tekne Hızıdır
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/g61Y4JloziE